2ο Ευρωπαϊκό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών - 2η μέρα

Δημοσίευση: 30/10/2008 06:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
806 προβολές

Συνεχίστηκε σήμερα η δεύτερη ημέρα του 2ου Ευρωπαϊκού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών (Congress and Sports Journalists School) που διοργανώνει η UEPS (Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικών Συντακτών) στη Χερσόνησο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "Aldemar Hotel Knossos Royal Village".

Αρχικά μίλησε ο γνωστός Ρώσος δημοσιογράφος Victor Gusev, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα πρόσωπα της δημοσιογραφίας, στην λογοκρισία και την αυτολογοκρισία και στον "κιτρινισμό" του επαγγέλματος.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο κ.Gusev έφερε ως παράδειγμα ένα περιστατικό που του συνέβη το 2001 όταν ήρθε στη χώρα μας αεροπορικώς για ένα παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, υπήρξαν αναταράξεις που προκλήθηκαν από καταιγίδα με αποτέλεσμα ένας από τους επιβάτες του αεροπλάνου να αρχίζει να φωνάζει πανικοβλημένος. Πολύ αργότερα και αφού το περιστατικό τελείωσε, ο κ.Gusev κατάλαβε πως ο επιβάτης ήταν Ελληνας ποδοσφαιριστής: "Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η αυτολοκοκρισία, αφού δεν μπορείς να γράψεις για μια ανθρώπινη στιγμή ενός ποδοσφαιριστή", τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς φυσικά να μας αποκαλύψει ποιος ήταν.

Ιδιαίτερη τιμή ήταν η παρουσία στο Σχολείο του Jean Marie Leblanc, ο οποίος ήταν πρώην ποδηλάτης, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. Ο κ.Leblanc μίλησε για το τρίτο σπουδαιότερο παγκοσμίως αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Μουντιάλ, το Tour de France, έκανε μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στη σχέση του Γύρου της Γαλλίας με τον Τύπο, ωστόσο απέφυγε με διπλωματικό τρόπο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα κρούσματα ντόπινγκ στην ποδηλασία.

Αν μη τι άλλο, όμως, όταν μιλάει ένας πρώην ποδηλάτης και ένας άνθρωπος που έχει καλύψει 14 φορές το Tour de France, έχει μόνο ενδιαφέροντα πράγματα να πει, ακόμα κι αν τα αγγλικά του δεν είναι τόσο καλά, όπως ο ίδιος είπε.

Στο βήμα ανέβηκε και ο επί 50 χρόνια Αγγλος δημοσιογράφος και νυν εργαζόμενος στους "Sunday Times", Barry Newcombe, οποίος μίλησε για τις εμπειρίες του και τις διαφορές του επαγγέλματος τότε και τώρα. Σημαντική σημείωση: Ο κ.Newcombe έχει καλύψει 9 Ολυμπιακούς Αγώνες. Καθόλου άσχημα, ε;

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Rik Lamoral, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας της UEPS και επί χρόνια δημοσιογράφος στο κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Το θέμα του ήταν η λεπτή γραμμή που πρέπει (ή όχι) να διαχωρίζει τους ακτιβιστές με τους δημοσιογράφους, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και δη στην πορεία της Φλόγας.

Συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ.Lamoral ήταν ότι ο δημοσιογράφος οφείλει πρώτα απ'όλα να είναι δημοσιογράφος και να κάνει σωστά τη δουλειά του και μετά ακτιβιστής. Αν και πολλοί από το ακροατήριο θεωρούν πως κάθε δημοσιογράφος κρύβει μέσα του έναν ακτιβιστή.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δημήτριος Φατούρος, υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών όπου εργάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Θέμα του ήταν τα κοινά σημεία των Ηνωμένων Εθνών και μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά και το αν ο αθλητισμός μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Η δεύτερη μέρα έκλεισε με την τιμητική παρουσία της κυρίας Γιάννας Δεσποτοπούλου, η οποία είναι πρόεδρος των Special Olympics Hellas και είναι η γυναίκα που κατάφερε να φέρει στη χώρα μας τους Παγκόσμιους Αγώνες του 2011, διοργάνωση που μας ανατέθηκε στις 5 Ιουνίου 2007.

Η κ.Δεσποτοπούλου μίλησε με θέρμη για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες, για τους οποίους δυστυχώς -και φταίμε εμείς οι δημοσιογράφοι για αυτό- δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Οπως ότι αυτή τη στιγμή αριθμούμε 11.500 αθλητές σε 24 αθλήματα, ότι η προσπάθεια και το εθελοντικό έργο όλων έχει προβληθεί από το CNN και το έχει τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ότι στους Παγκόσμιους Αγώνες του 2011 θα λάβουν μέρος 7.500 αθλητές από 182 χώρες, δηλαδή τα 3/4 από όσους συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες του 2011 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από 25 Ιουνίου έως και 4 Ιουλίου. Η τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011 θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Λόφο της Πνύκας. Η Δάδα θα ταξιδέψει και στις 5 Ηπείρους, ενώ η τελετή λήξης θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Γιάννα Δεσποτοπούλου έτυχε καθολικής αναγνώρισης από την αίθουσα για το εξαιρετικό έργο της και την τεράστια προσπάθειά της, η οποία δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε από τα ΜΜΕ.

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από το 2ο Ευρωπαϊκό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών και τη φιλοξενεία

Για την κριτική φιλοξενεία και την άψογη διοργάνωση του 2ου Ευρωπαϊκού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών μιλούν άπαντες με τα καλύτερα λόγια από την Τρίτη που άρχισαν και επίσημα τα μαθήματα. Εντυπωσιασμένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της AIPS, Gianni Merlo, όπως και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, όπως φυσικά και όλοι οι συμμετέχοντες στα πηγαδάκια που σχηματίζονται στο διάλειμμα των μαθημάτων. Αν μη τι άλλο η οργάνωση του 2ου Ευρωπαϊκού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών κρίνεται κάτι παραπάνω από επιτυχημένη για μία ακόμη χρονιά.

Το απόγευμα της Πέμπτης, οι συμμετέχοντες πήγαν στο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ενώ αμέσως μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ομίλου "ΚΡΗΤΗ TV" όπου ξεναγήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συνάδελφους δημοσιογράφους.

Πηγή: contra.gr