Ελλάδα - Ελβετία 1-2

Δημοσίευση: 16/10/2008 10:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1534 προβολές

Το 23ο γκολ του Αγγελου Χαριστέα δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την πρώτη ήττα της εθνικής Ελλάδος στη διαδρομή της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2010.

Οι Ελβετοί που είχαν ανοίξει το σκορ με το πέναλτι του Φράι στο 42’, πήραν εκ νέου το προβάδισμα και την πολύτιμη νίκη χάρη στο γκολ του Ν'Κούφο στο 77'. Παρά την ήττα πάντως, η ελληνική ομάδα διατηρεί την πρωτοπορία του ομίλου.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Αν κάτι έλειπε από την Ελλάδα στο πρώτο ημίχρονο με την Ελβετία αυτό –εκτός από τις φάσεις- ήταν η ηρεμία στο παιχνίδι της. Θα πείτε, πώς να δημιουργήσεις παιχνίδι και να κάνεις φάσεις, αν δεν έχεις ηρεμία; Σωστό.

Η Εθνική μας υστερούσε σε δημιουργία σε σχέση με τους φιλοξενούμενους κυρίως λόγω πίεσης σε όλες τις γραμμές. Η ομάδα του Χίτσφελντ φάνηκε ιδιαίτερα διαβασμένη, μάρκαρε ψηλά και φρόντισε να κλείσει κάθε κίνδυνο προς την εστία της. Με απλά λόγια, βραχυκύκλωσε τις πτέρυγές μας, δεν άφησε χώρο στους Μπασινά και Κατσουράνη και ουσιαστικά «έκοψε» την επιθετική γραμμή από τη μεσαία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μοναδικές φάσεις στην εστία του Μπενάλιο να είναι ένα σουτ-φάουλ του Μπασινά και ένα άστοχο σουτ του Σαμαρά μετά από ωραία προσποίηση και ξεμαρκάρισμα.

Όχι πως οι Ελβετοί έκαναν κάτι σπουδαίο επιθετικά, αλλά έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα καρέ του Χαλκιά και κατάφεραν στο 42ο λεπτό να προηγηθούν από την άσπρη βούλα. Παπαδόπουλος και Τοροσίδης έκαναν πέναλτι στον Μπεράμι, ο Φράι ανέλαβε την εκτέλεσή του και η Εθνική μας δέχθηκε το πρώτο γκολ μετά από τρεις αγωνιστικές, ούσα για πρώτη φορά πίσω στο σκορ. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και το γεγονός πως χάσαμε στο 27’ τον Κυργιάκο με τραυματισμό, κάτι που σίγουρα έπαιξε ρόλο στην εικόνα της άμυνάς μας και στην περισσότερη ελευθερία κινήσεων των αντιπάλων.

Φάσεις και Γκολ:

6ο λεπτό: Ο Μπαρνέτα σουτάρει από καλή θέση από το αριστερό άκρο της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα κοντράρει στον Σεϊταρίδη και περνά κόρνερ.
14o λεπτό: Ωραίο σου του Φράι, διώχνει δύσκολα ο Χαλκιάς.
32o λεπτό: Γύρισμα του Σεϊταρίδη απότα δεξιά, ο Σαμαράς ξεμαρκάρεται με όμορφη προσποίηση, αλλά το σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής περνά ψηλά άουτ.
42ο λεπτό: Γκολ για την Ελβετία! Οι Ελβετοί κερδίζουν πέναλτι, ο Φράι ανέλαβε την εκτέλεσή του κι άνοιξε το σκορ.
61ο λεπτό: Ωραία προσπάθεια και σουτ του Λυμπερόπουλου, μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια ο Μπενάλιο.
68ο λεπτό: Γκολ για την Ελλάδα! Ο Χαριστέας με σουτ σε πρώτο χρόνο από κοντά ισοφαρίζει για την Εθνική μας!
77ο λεπτό: Γκολ για την Ελβετία! Ο Ν' Κούφο ξεφεύγει από τον Παπαδόπουλο, φεύγει μόνος απέναντι από τον Χαλκιά τον οποίο περνάει και σε κενό τέρμα κάνει το 1-2.
Στην επανάληψη, ο Οτο Ρεχάγκελ έριξε στο ματς τον Νίκο Λυμπερόπουλο στη θέση του Γκέκα και λίγο μετά το 60’ τον Καραγκούνη στη θέση του Σαμαρά, ωστόσο η Εθνική μας αν και είχε πλέον περισσότερο χώρο από την Ελβετία, φάνηκε ιδιαίτερα αγχωμένη στο παιχνίδι της λες και την κυνηγούσε ο χρόνος.

Εστω κι έτσι, όμως, η Ελλάδα βρήκε τον τρόπο να ξαναμπεί στο παιχνίδι και να το φέρει στα ίσια. Δίχως την ουσιαστική φάση, ευτύχησε να ισοφαρίσει στην πρώτη αξιόλογη που παρουσιάστηκε μετά από πάσα του Καραγκούνη και κοντινό σουτ σε πρώτο χρόνο του Αγγελου Χαριστέα στο 68ο λεπτό. Το 23ο γαλανόλευκο γκολ του Χαριστέα και 4ο στα προκριματικά, αναζωπύρωσε τις ελπίδες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για ανατροπή του αποτελέσματος, χωρίς φυσικά το 1-1 να θεωρείται αποτυχία.

Όπως προαναφέραμε, όμως, η απουσία του Σωτήρη Κυργιάκου από την άμυνα έπαιξε ρόλο, αφού σε μία από τις αντεπιθέσεις των φιλοξενούμενων, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έχασε τον Ν’Κούφο, ο οποίος αφού πέρασε και τον Χαλκιά, «σκότωσε» την Ελλάδα, δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του.

Πλέον, ο ρεαλιστικός στόχος των γηπεδούχων ήταν η αποφυγή της ήττας, η οποία δεν θα έφερνε την καταστροφή, αλλά είναι διαφορετικό το να φεύγεις με άδεια τα χέρια και δη στην έδρα σου από το να φεύγεις έστω και με τον βαθμό. Το 1-2 όμως έμελλε να γράψει τον επίλογο του ματς, με το συγκρότημα του Οτο Ρεχάγκελ να αποχωρεί με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά με την παρηγοριά της πρωτοπορίας του ομίλου της.

Πηγή: contra.gr