Ανησυχία για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Δημοσίευση: 30/11/2011 10:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
79 προβολές

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στους εργαζόμενους του νοσοκομείου οι νέες ελλείψεις του προσωπικού του ιδρύματος μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων και λήξεων συμβάσεων των εργαζομένων.

Οι ίδιοι αναφέρονται σε μια κατάσταση εκρηκτική που δημιουργεί προβλήματα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τις προσπάθειες της διοίκησης για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού θεωρώντας πως πρόκειται για λύσεις μεσοβέζικες, οι οποίες απλά παρατείνουν το πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μεταξύ άλλων τονίζουν: «Το προσωπικό του νοσοκομείου θα μειωθεί κατά 18 άτομα ως το τέλος του χρόνου και επιπλέον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κατά 11 άτομα ακόμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί λήγουν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού αλλά και λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Το νοσοκομείο ερημώνει από μόνιμο προσωπικό και τη θέση παίρνουν εργαζόμενοι σε συνεργεία (εργολαβίες) για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, και κατά πόσο το εναπομείναν προσωπικό θα μπορεί αποτελεσματικά, αξιόπιστα και με ασφάλεια να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών.

Την ίδια ώρα η διακοπή λειτουργίας της κλινικής «Ασκληπιός» είχε σαν συνέπεια την μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο και το ελλιπές αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου να καλύπτει τις ανάγκες δέκα επιπλέον νεφροπαθών ασθενών.

Το προσωπικό του νοσοκομείου και κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση οι δεδουλευμένες υπερωρίες, τα νυκτερινά, οι αργίες τεσσάρων μηνών, παραμένουν απλήρωτες.

Το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι λιγοστό, εξουθενωμένο, με λεηλατημένους μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, αλλά συνεχίζει με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα στα νοσηλευτικά του καθήκοντα για να μην κινδυνέψει καμιά ανθρώπινη ζωή. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα είναι πια καθημερινότητα».

Εν τω μεταξύ χθες ο διοικητής του νοσοκομείου απέστειλε σχετικό έγγραφο στη ΔΥΠΕ Κρήτης, στο οποίο αναφέρει την υποστελέχωση του ιδρύματος με την βεβαίωση από το οικονομικό τμήμα ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα θα αναλάβει το ίδιο το κόστος της μισθοδοσίας.

Εν τω μεταξύ η υποστελέχωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου σε σχετική ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Με την εφαρμογή στα νοσοκομεία των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) το ποσό των 70 ευρώ που κόστιζε στα Ασφαλιστικά Ταμεία η ημέρα νοσηλείας αυξήθηκε κατά 300-600%, με συνέπεια την πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα ταμεία στην πράξη δεν αποζημίωναν το νοσοκομείο, όταν η χρέωση ήταν 70 ευρώ. Ποιος πιστεύει ότι θα πληρώνουν τώρα όταν μια μέρα νοσηλείας κοστίζει 210-420 ευρώ; Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν άγρια λεηλατηθεί και δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα νοσοκομεία.

Η προσφιλής μέθοδος των διοικούντων είναι να φτιάχνουν εισπρακτικούς μηχανισμούς και να ζητούν από τους ασθενείς να βάζουν το χέρι ακόμη μια φορά σε μια τσέπη άδεια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου δηλώνει ότι: Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιοδήποτε εισπρακτικό μηχανισμό που αφορά τους ασθενείς, σε μια εποχή δραματική για τον λαό μας που οι νεόπτωχοι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, μετανάστες έχουν πολλαπλασιαστεί.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση, υποχρηματοδότηση και συρρίκνωσης της δημόσιας και δωρεάν υγείας (προϋπολογισμός 2012: διαθέτουν 1,69 δισ. ευρώ, έναντι 1,94 δισ. ευρώ το 2011, πρόκειται δηλαδή για μείωση 12,9%).

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) ο οποίος θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους ασφαλισμένους, με υπηρεσίες υγείας υποβαθμισμένης ποιότητας και που ο ασφαλισμένος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να λαμβάνει ποιοτική φροντίδα υγείας.

Το ΕΣΥ για να σωθεί χρειάζεται: Γενναία χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις, σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες του λαού και κοινωνικό έλεγχο».