Απέπλευσαν πλοία με ευπαθή προϊόντα από τα λιμάνια της Κρήτης

Δημοσίευση: 24/10/2011 02:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
112 προβολές

Έφυγαν αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψουν καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση ή όχι της απεργίας των ναυτεργατών!

Ο λόγος για τα τρία πλοία που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές της Κρήτης και εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου.

Και τα τρία απέπλευσαν χθες το βράδυ, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της διακίνησης ευπαθών αγροτικών προιόντων.

Πρόκειται για:

-Το «Κρήτη 1» της ΑΝΕΚ το οποίο απέπλευσε στις 9 το βράδυ από το λιμάνι της Σούδας και, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, μεταφέρει 638 επιβάτες, 120 Ι.Χ. και 95 φορτηγά.

-Το «Κνωσός Παλλάς» των Μινωικών στο οποίο επιβιβάστηκαν 40 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα και το οποίο απέπλευσε στις 3.30 το μεσημέρι από το λιμάνι του Ηρακλείου.

-Το «Super Fast 12» της ΑΤΤΙΚΑ που απέπλευσε στις 8.30 χθες το βράδυ από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Οπως μας είπε χθες το βράδυ ο αντιδήμαρχος Καντάνου - Σελίνου και πρόεδρος των αγροτών της Κουντούρας, Αντώνης Μπιτσάκης, μέσω Ηρακλείου μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και πέντε φορτηγά με προϊόντα από την Κουντούρα.

Ο κ. Μπιτσάκης, διερωτήθηκε, πάντως, αν είναι θετικό το ότι απέπλευσαν την ίδια μέρα όλα τα πλοία που ήταν στην Κρήτη, καθώς, όπως επεσήμανε, αν συνεχιστεί η απεργία των ναυτεργατών, «θα μείνουμε χωρίς καράβι στο νησί και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΣΟΥΝ

Στο μεταξύ, άγνωστο παρέμενε έως αργά τη νύχτα το πού θα δέσουν τα τρία πλοία όταν φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, δεν υπάρχει χώρος, αφού λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας υπάρχουν ακινητοποιημένα δεκάδες πλοία.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών, που συνεχίζεται για τέταρτο 48ωρο, έχουν σημειωθεί σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα σε πολλά νησιά, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες φορτηγά με ευπαθή και άλλα προϊόντα για διάφορους προορισμούς της χώρας, παραμένουν εγκλωβισμένα σε πολλά λιμάνια.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ

Πάντως, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας έως τις 6 την Τρίτη το πρωί και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παρά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της συνομοσπονδίας με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη, δεν επιλύονται τα συνολικά βασικά αιτήματα του κλάδου των ναυτικών.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τη συνέχιση της απεργίας των ναυτεργατών, κάνει λόγο για σημαντική επιβάρυνση των ακτοπλοϊκών εταιρειών και ότι έρχεται η χρονική στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες θα δηλώσουν αδυναμία επιβίωσης.

Αναφέρει ότι «εάν πτωχεύσει η επιβατηγός ναυτιλία η ναυτική ανεργία θα ανέλθει στα ύψη με τραγικά όμως αποτελέσματα για όλους ναυτικούς νησιώτες και πλοιοκτησία».

Χθες το πρωί οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά. Στο πλευρό τους ήταν και ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, που και αυτός βρίσκεται εδώ και ημέρες σε κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, ενώ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων ΝΑΤ Γιώργος Δαούσης, που τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε συνεργασία με τους ναυτεργάτες και τους συνταξιούχους, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΝΑΤ.

Η ΠΝΟ ζητεί από την κυβέρνηση τη διατήρηση του ΝΑΤ με συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό καθώς και διατήρηση των εφάπαξ παροχών, όπως αυτά χορηγούνται σήμερα.

Συνδικαλιστές ανέφεραν χθες ότι ουσιαστικά με το άρθρο 27 διαλύεται το ΝΑΤ από 01/01/2013 και μπαίνει υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ.

Επίσης οι Έλληνες ναυτικοί, αξιώνουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και καταπολέμηση της ανεργίας.