Αυξημένη τροχονομική παρουσία, αστυνόμευση των περιοχών όπου υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα και συστηματικούς ελέγχους από συνεργεία της Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός της Διεύθυνσης Τροχαίας για τη νέα σχολική χρονιά, με σκοπό την οδική ασφάλεια των μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους.
Η πρωτοβουλία αυτή, που πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
Οπως επεσήμανε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, κα Ελένη Παπαθανασίου: «Οι γονείς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί, έτσι ώστε να μάθουν να έχουν σωστή συμπεριφορά ως πεζοί και αργότερα ως οδηγοί». Η κα Παπαθανασίου τόνισε ότι: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Δεν τηρεί κανείς τον Κ.Ο.Κ για τα πρόστιμα της Τροχαίας. Για τον εαυτό μας πρέπει να το κάνουμε, σε εμάς το οφείλουμε».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Τροχαίας, κ. Α. Κουβαράκης, επεσήμανε: «Συμβουλεύουμε τους γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά στο σχολείο, ενώ τα ίδια τα παιδιά, όταν δεν συνοδεύονται, πρέπει να περνούν πάντα από τις διαβάσεις, ελέγχοντας δεξιά και αριστερά τον δρόμο πριν περάσουν. Επίσης, να μην σταματούν πίσω από σταθμευμένα οχήματα, γιατί δεν έχουν οπτικό πεδίο. Ακόμη είναι απαραίτητη η ζώνη ασφαλείας, όχι μόνο στα αυτοκίνητα, αλλά και στα λεωφορεία, όταν επιβιβάζονται».
Ο ίδιος τόνισε ότι και στα Χανιά οι έλεγχοι της Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία θα είναι αυξημένοι για την ύπαρξη των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του κατευθυντήριου σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στις Αστυνομικές Υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια για τη λήψη μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, που περιλαμβάνουν κυρίως:
- Αυξημένη τροχονομική παρουσία και αστυνόμευση των περιοχών, όπου υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα.
- Αυτοψίες στις περιοχές αυτές για να διαπιστωθεί η πληρότητα και η ορθότητα της οδικής σήμανσης (πινακίδες, διαγραμμίσεις, φωτεινοί σηματοδότες κ.λπ.).
- Συστηματικοί έλεγχοι από συνεργεία Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία, συνεργασία με «σχολικούς τροχονόμους» - πραγματοποίηση διαλέξεων σχετικές με την οδική ασφάλεια - συμπεριφορά, διαλέξεις σε θέματα ασφάλειας.
- Επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων με πεζές και εποχούμενες περιπολίες τάξης και ασφάλειας, ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων και σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ
Η κα Παπαθανασίου συμβούλευσε τους γονείς να διαλέγουν την ασφαλέστερη διαδρομή για να πηγαίνουν και να επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο και τόνισε ότι ο σύντομος δρόμος δεν είναι πάντα ο πιο ασφαλής. Παράλληλα, τους προέτρεψε να ελέγχουν πολλές φορές το δρομολόγιο του παιδιού για το σχολείο και πρόσθεσε: «Οταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά. Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά - σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους».
Η ίδια επεσήμανε τα εξής:
• Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά τον δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
• Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
• Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
• Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.
• Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στον δρόμο.
• Αν στο σχολείο ή στη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες, ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.