Δύσκολες ημέρες περιμένουν τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου εάν το δικαστήριο δεν επιτρέψει τελικά στους συμβασιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται, καθώς εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο δημοτικός οργανισμός δεν θα μπορεί να διατηρήσει τον αριθμό των παιδιών που πηγαίνουν σε αυτούς.
Μεθαύριο Παρασκευή θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει 40 συμβασιούχοι (αρχικά ήταν 42 αλλά 2 από αυτούς εργάζονται αλλού), προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους σε αυτούς έως εκδικαστεί η κύρια αγωγή (από αυτή θα κριθεί η μονιμοποίησή τους). Εάν η απόφαση του δικαστηρίου την Παρασκευή είναι αρνητική, τότε το προσωπικό που απασχολείται στους παιδικούς σταθμούς θα μειωθεί κατά 30%!
«Σίγουρα εάν το δικαστήριο δεν επιτρέψει την παραμονή τους στη δομή, θα αναγκαστούμε να διώξουμε αρκετά παιδιά. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ακόμη, αλλά οι σταθμοί δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν όλα τα παιδιά» σημειώνει στην «Τ» η πρόεδρος του δημοτικού οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΔΟΠΑΕΗ) του δήμου Ελένη Κόκορη.
Ο ΔΟΠΑΕΗ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Ήδη η συνταξιοδότηση 25 ατόμων και η λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων κάνουν το πρόβλημα οξύτερο. Η σύμβαση των 42 ατόμων (δασκάλες, καθαρίστριες, μάγειρες και εργάτες) έληξε τον περασμένο Οκτώβρη αλλά έως και σήμερα εργάζονται κανονικά (το εάν θα συνεχίσουν θα το κρίνει το δικαστήριο της Παρασκευής). Εν τω μεταξύ, τον ερχόμενο Απρίλιο και Ιούλιο λήγουν οι συμβάσεις άλλων περίπου 30 ατόμων. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι 50.
Ομηρία
«Είμαι συνολικά 28 μήνες με σύμβαση και τους 25 συνεχόμενα. Είμαστε σε ομηρία με αυτό το καθεστώς των συμβάσεων. Και είναι άδικο, καθώς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου συντελείται σημαντικό εκπαιδευτικό έργο» λέει ο Νίκος Δελατόλας, ένας από τους 40 συμβασιούχους. «Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων. Τους πληρώνει κανονικά αλλά τα "χέρια" της είναι δεμένα από την Πολιτεία, καθώς αυτή έχει παγώσει τις προσλήψεις συμβασιούχων. Εμείς τους προσλάβαμε πέρυσι χωρίς, βέβαια, να μπορούμε να υπολογίσουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις εξελίξεις. Τώρα θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με κάθε δυνατό τρόπο. Βάσει του νόμου από το 2011 και μετά θα μπορούμε να ξαναπροσλάβουμε συμβασιούχος» σημειώνει η κυρία Κόκορη.
Λειτουργία
Πρόκειται για «κοροϊδία» λέει ο κ. Δαμιανάκης, ο οποίος σημειώνει ότι εάν φύγουν οι 40 συμβασιούχοι, θα μπει λουκέτο στον παιδικό σταθμό του Τάλως που είναι ο μοναδικός σταθμός για παιδιά με αναπηρία σε όλη την Κρήτη και μάλιστα σταθμός «πρότυπο». «Από τα 5 άτομα που εργάζονται στο σταθμό του Τάλως τα 4 είναι συμβασιούχοι» εξηγεί. Ο ίδιος υπογραμμίζει άλλη μια διάσταση του προβλήματος εκτός από το γεγονός ότι πολλά παιδιά θα βρεθούν εκτός των σταθμών. «Με μειωμένο το προσωπικό, δηλαδή χωρίς μάγειρες και χωρίς συντηρητές, η λειτουργία των παιδικών σταθμών θα γίνεται μετ' εμποδίων. Τι θα τρώνε τα παιδιά; Εάν συμβεί μια βλάβη στο σύστημα των καλοριφέρ, ποιος θα το φτιάξει; Ή θα κρυώνουν τα παιδιά μας;» αναρωτιέται.