Έλεγχοι στην αγορά για ακατάλληλα προϊόντα από την Περιφέρεια Κρήτης

Δημοσίευση: 20/12/2011 12:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
102 προβολές

Σε εντατικοποίηση των ελέγχων της αγοράς και ενημέρωσης των καταναλωτών «προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων» προβαίνει η Περιφέρεια Κρήτης.

Χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη και Κώστας Λαμπρινός, αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για τη σωστή λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, επεσήμανε ότι, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίσουν ποιοτικά αγαθά και προϊόντα σε βελτιωμένες τιμές και πρόσθεσε:

«Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι τις ημέρες αυτές στην αγορά για την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ πιστεύουμε ότι ο καταναλωτής είναι ο καλύτερος ελεγκτής».

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αγορά τονίζοντας:

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που οι ποσότητες που διακινούνται είναι πολύ περισσότερες».

Τέλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Κώστας Λαμπρινός, αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, επεσήμανε ότι «τόσο οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες όσο και εμείς έχουμε φροντίσει για εντατικούς ελέγχους στην αγορά. Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος προκειμένου να ψωνίζει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, και να μην στηρίζει σε καμία περίπτωση το παραεμπόριο».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής, κατά τη διάρκεια των αγορών τους:

••Για τρόφιμα:

Να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων σε σχέση με την ποιότητά τους.

Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων και στις συνθήκες καθαριότητας.

Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται.

Να αγοράζουν κρεατικά τοποθετημένα σε ψυγεία.

Να διαβάζουν και να αναζητούν τις σημάνσεις στις ετικέτες (ποιοτική κατηγορία, σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων και προέλευση).

Σε περίπτωση που το κρέας είναι εγχώριας ή κοινοτικής προελεύσεως φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «τυρκουάζ» ή «ερυθρό» και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης στην περίπτωση των εγχωρίων προϊόντων η σήμανση «ELLAS» ή «EL».

Σε περίπτωση που το κρέας είναι εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρει υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Τα πουλερικά (γαλοπούλες, κοτόπουλα) πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα, χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας είτε με μορφή σφραγίδας είτε με καρτελάκι μιας χρήσης.

Οι συσκευασμένες νωπές γαλοπούλες - κοτόπουλα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προελεύσεως και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης, τοποθετημένη στη συσκευασία κατά τρόπο ευανάγνωστο.

Για την αγορά σφαγίων αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σήμα καταλληλότητας.

Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει επάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.

Εξετάζετε προσεκτικά τις επισημάνσεις στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.

Να ζητάνε αποδείξεις για τα προϊόντα που αγοράζουν.

••Για παιχνίδια και δώρα:

Να κάνουν έρευνα αγοράς για την καλύτερη τιμή και ποιότητα.

Να διαβάζουν  προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις ενδείξεις για την προφύλαξη και τη χρήση του παιχνιδιού.

Να προτιμούνται παιχνίδια με το σήμα EU (CE), που πιστοποιεί ότι για την κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια του χρήστη.

Να προτιμούν παιχνίδια από φυσικά υλικά, χωρίς τοξικά χρώματα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες.

Να ζητάνε αποδείξεις για τα προϊόντα που αγοράζουν.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνετε οποιαδήποτε απόκλιση από τα πλαίσια της σωστής λειτουργίας της αγοράς, παρακαλούμε όπως το αναφέρετε στις αρμόδιες Υπηρεσίες:

Διεύθυνση Εμπορίου, τηλ.: 2813400411 - 426.

Διεύθυνση Κτηνιατρικής, τηλ.: 2810333255.

Ινστιτούτο Καταναλωτή, τηλ.: 2111102400.

Σε επιφυλακή η Ενωση Καταναλωτών

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπως ανακοίνωσε χθες. Στην ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "στέκεται δίπλα στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση καταναλωτές, δίνει συμβουλές όπως: "Ιεραρχούμε τις  αγοραστικές μας ανάγκες βγαίνοντας με λίστα προϊόντων στα καταστήματα. Αγοράζουμε προϊόντα σε χρειαζόμενη  ποσότητα ,Οφείλουμε  να προβαίνουμε σε σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα. Ελέγχουμε ημερομηνίες παραγωγής και ανάλωσης των προϊόντων( τρόφιμα) Πάντα "τσεκάρουμε " τιμή ραφιού και ταμείου. Εξετάζουμε προσεχτικά τις "προσφορές" για να αποφύγουμε τις εμπορικές πρακτικές από κάποιους "επιτήδειους" κ.α.

Τέλος επιθσημαίνει ότι η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δια του γραφείου Προστασίας του Καταναλωτή και  για διευκόλυνση των Καταναλωτών, θα είναι σε "επιφυλακή "όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τηλ. επικοινωνίας 2821092666 και 2821092306. Την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη.