Φλερτάρουν με τα πετρέλαια της Κρήτης και Ισραηλινές εταιρείες

Δημοσίευση: 08/12/2011 02:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
119 προβολές

Με τα πετρέλαια της Κρήτης «φλερτάρουν» και Ισραηλινές εταιρείες, ενώ η εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων μπορεί να αποτελέσει οικονομική ανάσα για την Ελλάδα. Διερευνητικές επαφές αναμένεται να έχουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα στελέχη ισραηλινής εταιρείας.

Πρόκειται για στελέχη της ισραηλινής εταιρείας «Anver Oil Exploration», μέλους του ομίλου «Delek», που ειδικεύεται στις έρευνες υδρογονανθράκων και μετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον να μελετήσει την περιοχή νοτίως της Κρήτης, η οποία, σύμφωνα με γεωλόγους, παρουσιάζει συγγένεια με άλλες δομές της ανατολικής Μεσογείου όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα και ειδικότερα με τη λεκάνη του «Λεβαντινίου», που περικλείει τόσο το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ όσο και το κοίτασμα Αφροδίτη (Οικόπεδο 12 της Κύπρου).

Τα στελέχη της διοίκησης του ομίλου της Delek αναμένονται εντός της εβδομάδας να έρθουν στη Αθήνα και να συνομιλήσουν με τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής ερευνών υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προωθεί τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην περιοχή αυτή καθώς και στο Ιόνιο.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για συμμετοχή σε σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να γίνει ένας διεθνής γύρος παραχωρήσεων, με περίπου 10 - 15 οικόπεδα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε συνέδριο του ΙΕΝΕ ο γεωλόγος πετρελαίου, Ντίνος Νικολάου, είχε υποστηρίξει ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης δεν αναμένεται να αποφέρει κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους, όπως το Οικόπεδο 12 ή το Λεβιάθαν και ότι ο ίδιος θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο την ανακάλυψη αρκετών μικρών κοιτασμάτων πετρελαίου, τα οποία δεν αξίζει να εκμεταλλευτεί μια μεγάλη ξένη εταιρεία, αφού δεν αποφέρουν υψηλά κέρδη αναλογικά με τις επενδύσεις που απαιτούνται.

ΑΟΖ

Στο μεταξύ το θέμα της κήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ήρθε και χθες στην επικαιρότητα. Μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαματάς είπε ότι «κατά προτεραιότητα θα κηρύξουμε την ΑΟΖ». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά της και να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της όπως έκανε η Κύπρος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

Ανοιχτή πρόσκληση σε εταιρείες

Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση απευθύνει διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης. Αυτό έγινε διά στόματος του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μιλώντας στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού 2012, κάλεσε διεθνείς εταιρείες να εκδηλώσουν επίσημα στο ΥΠΕΚΑ το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εφόσον η πρότασή τους είναι τεκμηριωμένη το Υπουργείο θα την κάνει αποδεκτή και θα προχωρήσει σε διακήρυξη, που θα αποσταλεί για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ ο κ. Μανιάτης, επικαλούμενος το άρθρο 156 του Ν.4001/2011, επισήμανε ότι για πρώτη φορά η διαπραγματευτική θέση της χώρας απέκτησε ισχυρή νομική υπόσταση και υποχρεωτικότητα.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η αξιοποίηση υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει σημαντική, νέα, πηγή εσόδων για τη χώρα. Επικαλέσθηκε εκτιμήσεις επιστημόνων για τη δυνατότητα κάλυψης ποσοστού 20 - 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας στα επόμενα 30 χρόνια, με δεδομένο ότι σήμερα δαπανώνται περί τα 10 - 12 δισ. ευρώ ετησίως για εισαγωγές πετρελαιοειδών.

Ειδικότερα, στη δυτική Ελλάδα, με βάση υπάρχοντα στοιχεία, μπορεί να υπάρξουν, κατά τον κ. Μανιάτη, 3 - 4 Πρίνοι, με προσδοκώμενα έσοδα 15 - 20 δισ. δολάρια. Από το Ιόνιο Πέλαγος τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1,5 δισ. δολ. ετησίως για τα επόμενα 20 - 25 χρόνια. Ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη καταγραφεί ενδιαφέρουσα κινητικότητα διεθνών εταιρειών πετρελαίου για περιοχές νότια της Κρήτης.