Κατάργηση υπηρεσιών και σε Αποκορώνα - Σφακιά

Δημοσίευση: 06/12/2011 10:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
94 προβολές

«Κύμα» καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβάθμισης Υπηρεσιών βιώνουν οι κάτοικοι της ενδοχώρας του Νομού Χανίων, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να υποβαθμίζεται συνεχώς, μη μπορώντας πια να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες.

Τις αρνητικές συνέπειες από τις εξελίξεις αυτές στο Σέλινο και στην Κίσαμο κατέγραψαν τα «Χ.Ν.» την περασμένη εβδομάδα σε σχετικό ρεπορτάζ, ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση που συναντήσαμε στον Δήμο Αποκορώνου με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για τεράστιο «κοινωνικό κόστος» και να επισημαίνουν «ανορθογραφίες» στον επιχειρούμενο εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σε ακόμα πιο τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι των Σφακίων. Περιοχή από όπου διαχρονικά απουσιάζουν βασικές Υπηρεσίες και δομές, που θα μπορούσαν να κρατήσουν τους ανθρώπους στον τόπο τους, με συνέπεια οι άνθρωποι να βρίσκονται συνεχώς στον δρόμο για να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

«Αποδομείται η κοινωνία»

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Αποκόρωνα για την αποψίλωση των Υπηρεσιών, που συντελείται τα τελευταία χρόνια, μετέφερε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο κάτοικος Βάμου και πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Χατζηδάκης.

«Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα, όπως είναι και ο Βάμος, όπου, για πάρα πολλά χρόνια, είχε οργανωθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων και η καθημερινότητά τους γύρω από το σύστημα των Υπηρεσιών που προσφερόταν», σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού που επιχειρείται, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, δεν θα πρέπει οι κρατούντες να υπολογίζουν μόνο τις οικονομικές παραμέτρους, αλλά και το κοινωνικό κόστος που επιφέρουν οι αποφάσεις τους.

«Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης, της ανάγκης εξορθολογισμού και το 'φαλιμέντο' του κράτους. Ομως θα πρέπει συνολικά ως Πολιτεία και ως κοινωνία να δούμε το τι και το πώς θα πρέπει να οργανωθούμε. Τα μεγέθη δεν είναι μόνο οικονομικά είναι και ανθρώπινα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίζουμε και το κοινωνικό κόστος καθώς με αυτά που γίνονται αποδομούνται κοινωνίες, αφού ο κόσμος σταματά να εξυπηρετείται πρακτικά», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι, όπως προκύπτει από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, «όλα γίνονται χωρίς καμία στρατηγική».

«Μετά το κλείσιμο του ΟΤΕ στον Βάμο οι κάτοικοι της περιοχής πλέον πρέπει να πηγαίνουν στα Χανιά για να ρυθμίσουν ένα θέμα που έχει να κάνει με το τηλέφωνό τους. Δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται το κόστος των μετακινήσεων για τους πολίτες, ότι γίνεται η ζωή μας πιο δύσκολη, ότι βιώνουμε μια επιστροφή στη δεκαετία του ’50;

Από την άλλη, τα ΕΛ.ΤΑ. του Βάμου, μετά την υποβάθμισή τους, λειτουργούν και δεν λειτουργούν. Υπάρχει ταχυδρομικός πράκτορας που εξυπηρετεί τον Βάμο και το Ξηροστέρνι και την ίδια στιγμή τα ΕΛ.ΤΑ. Βάμου ανοίγουν καθημερινά, δίνουν τα γράμματα στους ταχυδρόμους για τα υπόλοιπα χωριά και στις 9.15 το πρωί κλείνουν πάλι! Είναι εξορθολογισμός αυτό ή είναι εξορθολογισμός αυτό που συμβαίνει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κεφαλά; Η Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης απέσπασε δύο εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που το Κέντρο τυπικά έχει αναστείλει τη λειτουργία του. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετούν όλα αυτά», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και σχολίασε πως «οι αποφάσεις φαίνεται να παίρνονται υπό το κράτος του πανικού της χρεοκοπίας της χώρας, ενώ παράλληλα συντηρούνται λογικές παλαιοκομματικές που εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα».

ΕΚΛΕΙΣΑΝ

- Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Γεωργίας Ν. Χανίων στις Καλύβες
- Ο.Τ.Ε. Βάμου

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

- ΕΛ.ΤΑ. Βάμου

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κεφαλά

ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ Ούτε φαρμακείο!

Κι ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι της ενδοχώρας στον Νομό Χανίων βλέπουν τις Υπηρεσίες που λειτουργούσαν στις περιοχές τους να αδειάζουν, στα Σφακιά οι άνθρωποι εδώ και χρόνια «καταπίνουν» καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως το να αγοράσουν φάρμακα ή να κάνουν μια απλή συναλλαγή σε κάποια Τράπεζα!

«Το 'κύμα' συγχωνεύσεων και καταργήσεων η αλήθεια είναι ότι εδώ δεν έχει επηρεάσει ακόμα. Κι αυτό γιατί εδώ υπήρχε και υπάρχει απουσία δομών και άρα δεν είχαν τι να συγχωνεύσουν ή να καταργήσουν. Αυτό βέβαια, που σαφώς θα μας επηρέαζε, ήταν, αν θα προχωρούσαν σε συγχωνεύσεις σχολείων κ.λπ. Αυτό δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, με εξαίρεση το Δημοτικό Σχολείο του Λουτρού που ανεστάλη η λειτουργία του και όπου όμως και τα παιδιά του σχολείου επέλεξαν να πάνε στην Ανώπολη, ώστε να είναι με άλλα παιδιά», σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης.

«Από εκεί και πέρα», τόνισε συνεχίζοντας, «την πολύ μεγάλη απουσία που υπήρχε σε ιατρική φροντίδα την καλύψαμε μέσα από το πολυδύναμο ιατρείο που φτιάξαμε, εξοπλίσαμε και λειτουργούμε. Ωστόσο, ο ΟΤΕ έχει φύγει από χρόνια, όπως και η ΔΕΗ που είναι πια στις Βρύσες», πρόσθεσε.

Κι αν όλα αυτά θα έμοιαζαν ίσως αρκετά για να σκιαγραφήσουν τις πολλές καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Σφακίων ο κατάλογος της απουσίας βασικών Υπηρεσιών δεν σταματά εδώ: «Για παράδειγμα δεν έχουμε καμία Τράπεζα», ανέφερε ο κ. Πολάκης και συμπλήρωσε: «Εχουμε δύο ΑΤΜ, αλλά εκεί οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν παρά μόνο αναλήψεις. Μάλιστα το καλοκαίρι έγινε ένας καβγάς, διότι η μία Τράπεζα ήθελε να πάρει το δικό της, διότι λέει το καλοκαίρι καλύπτει την προβλεπόμενη κίνηση, ενώ τον χειμώνα δεν την καλύπτει! Γι’ αυτό το πρόβλημα έχουμε απευθυνθεί ήδη σε 4 Τράπεζες, αλλά λόγω της κρίσης δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι».

Εκτός, όμως, όλων των άλλων, οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα φάρμακα που χρειάζονται εντός των ορίων του Δήμου τους, αφού στην περιοχή δεν λειτουργεί κανένα φαρμακείο, με τη Δημοτική Αρχή να αναζητά εναγωνίως κάποιον φαρμακοποιό που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην περιοχή.

«Ολα αυτά βέβαια σημαίνουν ότι οι Σφακιανοί μετακινούνται καθημερινά για να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες. Μόνο από τον αριθμό των διακομιδών των ασθενών ή των επισκέψεων που γίνονται στο ιατρείο καταλαβαίνεις τι γίνεται με τις μετακινήσεις. Σκεφτείτε ότι από 1 Ιουνίου μέχρι σήμερα το ιατρείο έχει μια καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα, η οποία αγγίζει τις 3.000 και από εκεί και πέρα οι διακομιδές που έχουν γίνει στα Χανιά είναι 10 - 12 σοβαρά περιστατικά... Μιλάμε, λοιπόν, για ένα τεράστιο κόστος μετακίνησης και κοινωνικών εξόδων που έκαναν και κάνουν οι άνθρωποι για στοιχειώδη πράγματα και βέβαια όλο αυτό το περιβάλλον λειτουργεί πολύ αποθαρρυντικά στο να αποφασίσει κάποιος να μείνει στα Σφακιά».

ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

- Ο.Τ.Ε. Σφακίων
- Δ.Ε.Η. Σφακίων

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

- Τράπεζας
- Φαρμακείου

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

- Δημοτικό Σχολείο Λουτρού
- ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
- Ειρηνοδικείο Σφακίων

Διευκρίνιση

Ενα ερωτηματικό έλειπε από τον πίνακα της σελίδας 5 στο φύλλο των «Χ.Ν.» της Παρασκευής για τις Υπηρεσίες που κινδυνεύουν με κλείσιμο και συγκεκριμένα για το Ειρηνοδικείο, το Γυμνάσιο και το ΕΠΑ.Λ. Καντάνου. Στην πραγματικότητα, για τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες υπάρχουν πληροφορίες για το Ειρηνοδικείο ότι θα κλείσει εντός της χρονιάς, για το μεν Γυμνάσιο, πέρα από την περυσινή εισήγηση της Δευτεροβάθμιας για κλείσιμό του, δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη.