Ενενήντα επτά αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, εν ώρα υπηρεσίας, από το 1984 -χρονιά που ενοποιήθηκαν τα Σώματα Ασφαλείας- μέχρι και σήμερα. Την τελευταία δεκαετία, 23 ένστολοι ´έπεσαν´ την ώρα του καθήκοντος, ενώ 3.143 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 235 ´πάρα πολύ σοβαρά´.
Ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Παντελής Μουρτζανός επισήμανε -σε δηλώσεις του- ότι «τα τελευταία 30 χρόνια εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν θυσιαστεί στον βωμό του καθήκοντος. Θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία μας, τη νομιμότητα και την ελευθερία των πολιτών. Ένα από τα τελευταία θύματα είναι και ο Μιχάλης Σπανουδάκης, ο Χανιώτης αστυνομικός, ο οποίος στην προσπάθειά του να συλλάβει έναν επικίνδυνο κακοποιό, που είχε ληστέψει λίγο νωρίτερα υποκατάστημα Τράπεζας στη Νίκαια, δολοφονήθηκε από τον αλλοδαπό κακοποιό. Εμείς, τιμώντας τη μνήμη των συναδέλφων μας, υποσχόμαστε ότι δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ και ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά, για τα οποία θυσιάστηκαν».
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων Ευτύχης Μαρκαντωνάκης υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε τους συναδέλφους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. Από την ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας μέχρι και σήμερα 97 αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Η αστυνομική οικογένεια πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του εγκλήματος και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι ο συνάδελφος θα κληθεί και πάλι στον βωμό του καθήκοντος, μέσα σ´ ένα άγριο και άκρως επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, διότι κανένας δεν ασχολείται, προληπτικά και μακροπρόθεσμα για τη θωράκιση του αστυνομικού λειτουργήματος».
Ο κ. Μαρκαντωνάκης επεσήμανε ότι «οι απειλές τρομοκρατών για νέες επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων, η διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, η έξαρση της βίας, ο παραλογισμός που επικρατεί στα γήπεδα και στο ζήτημα της Κερατέας στην Αττική, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Την τελευταία δεκαετία 12 αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν τραυματιστεί 3.143, από τους οποίους οι 235 τραυματίστηκαν πάρα πολύ σοβαρά και δεν είναι πλέον μάχιμοι, αλλά έχουν τεθεί σε υπηρεσίες γραφείου. Αν συνυπολογίσουμε και τα θύματα των τροχαίων, το ίδιο χρονικό διάστημα, εν ώρα υπηρεσίας, έχουμε ακόμη άλλα 11 άτομα».
Ο κ. Μαρκαντωνάκης τόνισε, ακόμη πως «είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στην πολιτεία ότι πρέπει άμεσα να εξοπλίσει τον συνάδελφο με τα απαιτούμενα επαγγελματικά εφόδια για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών. Είναι αδιανόητο, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συναδέλφων να αντιμετωπίζονται με την ψυχρή στατιστική. Άμεσα θα πρέπει να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την υγιεινή και την ασφάλεια, το οποίο ναι μεν υπάρχει, πλην όμως δεν εφαρμόζεται, καθώς επίσης να γίνει σωστή προετοιμασία των νέων αστυνομικών, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες που έρχονται και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι´ αυτό».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαρκαντωνάκης σημείωσε ότι «δεν δικαιούμαστε να ξεχνάμε και τους πολύ σοβαρά τραυματισμένους συναδέλφους, οι οποίοι ναι μεν δεν είναι νεκροί, αλλά... Και στην Κρήτη έχουμε δύο: τον Στάθη Λαζαρίδη και τον Θόδωρο Γενιτσαρίδη, από το Ηράκλειο.
Σοβαρά προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ.
´Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα´ στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, τόνισε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων Ευτύχης Μαρκαντωνάκης, επισημαίνοντας ότι «η οικονομική κρίση έχει ακουμπήσει άμεσα και το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχουν περικοπές και στις δαπάνες για τη συντήρηση των οχημάτων, υπάρχουν περικοπές και στην εκπαίδευση».
Ο βουλευτής Χρ. Μαρκογιαννάκης
Ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έδωσε το ´παρών´ στο χθεσινό μνημόσυνο για τους εν ενεργεία πεσόντες αστυνομικούς, δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένο πως η αύξηση της εγκληματικότητας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε και μία ποιοτική διαφοροποίηση, αναβάθμιση θα έλεγα, της εγκληματικής δράσης, με αποτέλεσμα ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι σημαντικός και η κοινωνική προσφορά πολύ μεγάλη. Γι’ αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο η κοινωνία να αγκαλιάζει όσο γίνεται πιο πολύ τα Σώματα Ασφαλείας, όσο γίνεται πιο πολύ την Αστυνομία. Όλοι οι αστυνομικοί μας κάνουν ένα επάγγελμα, κάνουν ένα λειτούργημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Έχουμε πολλούς τραυματισμούς και δυστυχώς έχουμε και πολλούς θανάτους», ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «το Αστυνομικό Σώμα αισθάνεται αδικημένο αφού το κράτος δεν αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματός του, δυστυχώς».
Στην παρατήρηση των «Χ.Ν.» ότι την αναγνώριση του αστυνομικού επαγγέλματος ως επικίνδυνου την είχε υποσχεθεί το 2004 -και- η ΝΔ, αλλά δεν την έκανε πράξη, ο κ. Μαρκογιαννάκης παραδέχθηκε ότι «εγώ δεν βγάζω έξω την κυβέρνηση της ΝΔ. Κι εγώ αισθανόμουν πάρα πολύ άσχημα όταν μου υπενθύμιζαν οι συνδικαλιστές ότι είχαμε υποσχεθεί να αναγνωρίσουμε την επικινδυνότητα του επαγγέλματος και δεν το κάναμε. Αλλά, άλλες ήταν οι βουλές του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και άλλες οι βουλές των Υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης».