Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες στα Χανιά καθώς το 60% των επιχειρηματιών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, κ. Αντώνης Παπαδεράκης...
Ο κ. Παπαδεράκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός και βιοτεχνικός κόσμος με τα «λουκέτα» που πληθαίνουν στις επιχειρήσεις και αναμένεται να αυξηθούν τον χειμώνα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου, τον μήνα Αύγουστο, για πρώτη φορά, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν στα Χανιά ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων που άνοιξαν.
«Καιρό τώρα συμβαίνει αυτό, αλλά για πρώτη φορά συμβαίνει στο σύνολο των επιχειρήσεων. Και στον τομέα της βιοτεχνίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Παπαδεράκης.
«Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι πως θα υπάρξει με πολύ έντονο ρυθμό κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα εμπορικά καταστήματα, εντός και εκτός της πόλης των Χανίων, στα συνεργεία, στις μεταποιητικές μονάδες. Εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρξει με έντονο ρυθμό περαιτέρω κλείσιμο επιχειρήσεων, που αυτό σημαίνει και απολύσεις -εξ ανάγκης- των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία γενικότερα», επεσήμανε.
Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα της ΓΕΣΕΒΕ, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης, προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2011 εκατό χιλιάδες επιχειρήσεις να οδηγηθούν στο κλείσιμο.
«Δυστυχώς, μέχρι τώρα τα γεγονότα ενισχύουν αυτήν την πιθανότητα, με τα έκτακτα ´χαράτσια´ στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις, που αναμένεται να ´γονατίσουν´ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης, ο οποίος τόνισε ότι το «ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό».
«Το μεγάλο ζήτημα είναι πως θα βρεθεί μια διέξοδος για να ανασάνει η κοινωνία και να δημιουργηθεί μια νέα ελπίδα, που αυτό χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας», κατέληξε.
«ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ»
«Δεν είναι μόνο η ´σφαγή´ των μισθωτών στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορικού και βιοτεχνικού κόσμου, που οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο», επεσήμανε ο κ. Μουλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας μύθος ότι δεν υπάρχει ρευστότητα: τι να την κάνει ο έμπορος τη ρευστότητα άμα δεν πουλάει; Να χρεωθεί περισσότερα από τις Τράπεζες; Να πάρει δάνεια και πώς να τα ξεπληρώσει άμα δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί του; Και λένε ότι θέλουμε τουρισμό, όμως, 23% πήγαν τον Φ.Π.Α στον τουρισμό· πώς να ζήσει; Νομίζω ότι λένε ψέματα ενσυνείδητα και επειδή τα ψέματα έχουν ´κοντά´ ποδάρια, φτάσαμε στο σημείο της αλήθειας. Και τα ψέματα είναι πλέον εμφανή».
«ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ»
Κληθείς να σχολιάσει τα νέα κυβερνητικά μέτρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Μουλόπουλος τόνισε: «Λογική της κυβέρνησης είναι να βάλει ´λουκέτο´ στον δημόσιο τομέα και να μείνει ένα μικρό επιτελικό κράτος και όσοι εργαζόμενοι μείνουν να είναι ελεγχόμενοι, υπάκουοι - εκβιαζόμενοι. Ολο αυτό το οποίο λέμε ´τομέας του κράτους´ να εκχωρηθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή είναι μια ταξική επιλογή της κυβέρνησης να παραχωρήσει φιλέτα του δημοσίου, κοινωνικά αγαθά στους μεγαλοεργολάβους, ντόπιους και ξένους. Αυτή είναι η μεγάλη ´μπίζνα´ των επόμενων ετών».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η απαξίωση του Δημοσίου ήταν μια πολιτική επιλογή. «Αυτό δεν έγινε γιατί είμαστε τεμπέληδες ή διεφθαρμένοι κ.ά. Η απαξίωση του Δημοσίου ήταν συγκεκριμένη: στην πρώτη φάση η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία να είναι κρατικοδίαιτη καθώς οι μεγάλοι επιχειρηματίες από το κράτος ζούσαν -με τις ανάλογες μίζες- και όχι από την ελεύθερη αγορά. Η δεύτερη φάση είναι να απαξιωθεί το Δημόσιο, να γίνει ακριβό για τον πολίτη κι έτσι να βρεθεί η ευκαιρία να δοθεί (το Δημόσιο) στην ιδιωτική πρωτοβουλία: η Υγεία, η Παιδεία, η ενέργεια, τα νερά κ.ά.».
«ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΥΦΕΣΗ»
«Λύση υπάρχει και είναι ότι πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή το δημόσιο χρέος δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, αφού αποδείχτηκε ότι είναι πρόβλημα πολιτικό και ευρύτερα ευρωπαϊκό», τόνισε ο κ. Μουλόπουλος.
Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δημόσιο χρέος της Ευρώπης γενικά δεν εξυπηρετείται. Το ελληνικό δημόσιο χρέος επίσης (δεν εξυπηρετείται). Πάμε σε μια ύφεση η οποία αγγίζει το 8 - 9%. Η ανεργία αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο Ελληνες. Ο πληθυσμός που ζήσει κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια πολιτών. Πριν από δύο χρόνια λέγαμε για τη γενιά των 700 ευρώ. Ομως τα 700 ευρώ πλέον όσοι τα έχουν θα είναι προνομιούχοι. Ενας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια με 400 ευρώ, αν αυτό δεν είναι συνθήκες κάτω από της φτώχειας και με την ανάλογη φορολογία, τι είναι; Αυτός ο κόσμος τι άλλο περιμένει;».
«Είναι εξοργιστικό να λένε σε 1,5 εκατ. ανέργους ότι εμείς σας κάναμε άνεργους για να σας σώσουμε. Είναι αστείο να λένε στη νεολαία μας ότι εμείς σας διώχνουμε να πάτε στο εξωτερικό, αφού σας σπουδάσαμε για να σας σώσουμε. Είναι αστείο να λένε στη μάνα ότι δεν έχεις να δώσεις γάλα στο παιδί σου, για να σε σώσουμε», ανέφερε ο κ. Μουλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «πανελλήνιο κίνημα ανυπακοής του ελληνικού λαού».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΤΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Τα προβλήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, οι περικοπές, η εργασιακή εφεδρεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το πρωί ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος, Βασίλης Μουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Χανιά με το Δ.Σ. Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού, στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Περίδου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χανίων, κα Σοφία Ζεκάκη, αναφερόμενη στα προβλήματα του κλάδου τόνισε: «Ως εργαζόμενοι υπάλληλοι, ως οικογενειάρχες, δημότες και πολίτες αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα που αφορούν κυρίως τον οικονομικό μας προγραμματισμό. Ολοι είχαμε υποχρεώσεις και είχαμε προγραμματίσει τη ζωή μας με βάση τα λίγα ή πολλά που παίρναμε από τους μισθούς μας. Οι περισσότεροι έχουν οικογένειες, μικρά παιδιά που έχουν ανάγκες, φοιτητές... Ολα αυτά κανείς δεν τα σκέφτεται. Κάθε μέρα ακούμε και από ένα καινούργιο μέτρο, κάθε μέρα έχουμε και μια περικοπή, νέους φόρους για φόρους που έχουμε ξαναπληρώσει. Αυτό, πλέον, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ηδη η κοινωνία βρίσκεται σε μια εκρηκτική κατάσταση».
Η κα Ζεκάκη ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χανίων στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
«Ηδη προγραμματίζουμε να εκδώσουμε ψήφισμα για να δούμε πως θα αντιδράσουμε και σε τοπικό επίπεδο ως Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε όλα αυτά τα μέτρα που έρχονται», τόνισε.
Σύμφωνα με την κα Ζεκάκη, στον Δήμο Χανίων απασχολούνται περίπου 900 - 950 εργαζόμενοι (μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα), ενώ η ίδια επεσήμανε ότι: «Με όσα ακούμε το τελευταίο διάστημα οι θέσεις όλων είναι επισφαλείς. Δεν ξέρουμε τι γίνεται με την εργασιακή εφεδρεία, ήδη υπάρχουν μέτρα που ´τα νοιώσαμε´, δηλαδή αυξήσεις φόρων, περικοπές, κρατήσεις που συνολικά φτάνουν έως 150 - 200 ευρώ τον μήνα. Ομως σε αυτούς τους υπαλλήλους που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, μπορεί να έχουν απώλεια μισθού μέχρι και 400 ευρώ».