Στη Βουλή με αναφορά Στρατάκη και η παρέμβαση της Παγκρητικής Oμοσπονδίας Ευρώπης για τον ENISA

Δημοσίευση: 06/02/2012 02:02
Συντάκτης: digitalcrete.gr
99 προβολές

Αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, σχετικά με τις επισημάνσεις της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (ΠΟΕ) για την παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με επιστολή της ΠΟΕ προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές: "Η αρχική απόφαση του 2003 για την εγκατάσταση του ENISA στο Ηράκλειο της Κρήτης  αποτελεί μία τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Εξίσου σημαντική υπήρξε η διαχρονική και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις κυβερνήσεις της χώρας μέχρι και σήμερα, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες γνωστών ευρωπαϊκών κύκλων.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι βαρύνουσας σημασίας οι επιτυχημένες παρεμβάσεις σας στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία αυτού του σημαντικού κεκτημένου για την Κρήτη και την Ελλάδα, για τις οποίες οι απανταχού της γης Κρήτες σας είναι ευγνώμονες.

Οι προσπάθειες για απομάκρυνση του ENISA  από τη Κρήτη στηρίζονται διαχρονικά σε παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα περί ακαταλληλότητας του νησιού για την έδρα Ευρωπαϊκού Οργανισμού, οι οποίες όχι μόνο αποτελούν ξεκάθαρη αντίφαση με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, αλλά υπονομεύουν την Ελλάδα ως φιλοξενούσα χώρα και προσβάλλουν την Κρήτη ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.  

Δυστυχώς, το θέμα αυτό επανέρχεται τώρα ακόμη μια φορά στο προσκήνιο στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της εντολής λειτουργίας του  ENISA, όπου με έμμεσο τρόπο επιχειρείται, όχι η de jure, αλλά η de facto απομάκρυνση του ENISA από τη νησί μας. Η διαπραγμάτευση αυτή, η οποία φαίνεται τώρα να έχει ήδη γίνει δεκτή από την Ελληνική Κυβέρνηση, αποτελεί κατά την άποψη μας μια επιζήμια και επικίνδυνη υπαναχώρηση από τις πάγιες ελληνικές θέσεις, η οποία δεν πρόκειται να επιφέρει καμία προοπτική βελτίωσης του ρόλου και της λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ εμπεριέχει τον κίνδυνο να παρουσιαστεί ως επίσημη αναγνώριση, εκ μέρους της Ελλάδας, των προβλημάτων που δήθεν αντιμετωπίζει ο ENISA στο Ηράκλειο, δικαιώνοντας έτσι τις θέσεις των πολεμίων της έδρας του Οργανισμού.

Επίσης, τέτοια υπαναχώρηση υποσκάπτει πλήρως την επιχειρηματολογία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες Ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια υπέρ της έδρας του ENISA, και ανατρέπει τους έως τώρα θετικούς συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να εξασφαλίσει κανένα ουσιαστικό αντιστάθμισμα.

Για αυτούς τους λόγους, θα θέλαμε να εστιάσουμε τη προσοχή σας στη σημασία του  ENISA για την Κρήτη σε αυτή τη πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις Νότιες Ευρωπαϊκές Περιφέρεις. Η Περιφέρεια Κρήτης παρότι γεωγραφικά απομακρυσμένη συνεισφέρει δυναμικά και αποφασιστικά στην Εθνική ανάπτυξη και οικονομία. Έχει σημαντικό μερίδιο στην τουριστική, στην αγροτική και  την πράσινη ανάπτυξη της χώρας, ενώ με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά της ιδρύματα αποτελεί πόλο έρευνας και καινοτομίας σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά, υπολείπεται και υστερεί σημαντικά σε έργα υποδομών αντίστοιχα των αναγκών και της συνεισφοράς του νησιού στην Εθνική Οικονομία.

Η εγκατάσταση του ENISA στην Κρήτη, που συνοδεύεται από την συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας για λειτουργία Ευρωπαϊκού Σχολείου στον Ηράκλειο, μπορεί να θεωρηθεί μία τέτοια «υποδομή», αμβλύνοντας τις μεγάλες ελλείψεις του παρελθόντος σε αναπτυξιακά έργα στο νησί.

Πέραν της διεθνούς εικόνας της Κρήτης ως ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός, με εξαιρετικά προϊόντα Μεσογειακής διατροφής, το νησί μπορεί να αποκτήσει και την εικόνα ενός εξαιρετικού διεθνοποιημένου τόπου διαβίωσης με υποδομές Ευρωπαϊκής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Όλες αυτές οι επιμέρους παράμετροι μπορούν να δημιουργήσουν την κρίσιμη μάζα για προσέλκυση Ευρωπαίων επιστημόνων, επιχειρηματιών, συνταξιούχων, και άλλων πολιτών, με σκοπό την εγκατάσταση και μόνιμη διαβίωση, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη και πολύ πολιτισμικότητα της Κρήτης, και αναδεικνύοντας την σε διεθνές πόλο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επιπρόσθετα, η έδρα του ENISA στην Κρήτη αναδεικνύει και την πολιτική της βούληση της Ελλάδας για προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση από την πλειοψηφία άλλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά με την εγκατάσταση του ENISA σε μία από τις πλέον απομακρυσμένες γεωγραφικά Περιφέρειες της Ελλάδας, από ένα από τα πλέον απομακρυσμένα γεωγραφικά Κράτη Μέλη, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί είναι ταυτόσημη με την Ευρώπη των Περιφερειών όταν τα Κράτη Μέλη έχουν πολιτική βούληση αντίστοιχη με την Ελληνική".

Η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, τέλος, επισημαίνει την ανάγκη να βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να δοθεί στον Ευρωπαϊκό πολιτικό στίβο η μάχη για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων.