Σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις έχουν εντοπιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 250 Κρητικών -στην πλειονότητά τους είναι Ηρακλειώτες- σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ.
Για παράδειγμα αγρότης βρέθηκε να έχει σε Τράπεζα περίπου 180.000 ευρώ, όμως, δήλωνε μηδενικό εισόδημα. Σε άλλη περίπτωση Ηρακλειώτη, η απάντηση που ήρθε στο Σ.Δ.Ο.Ε. από μία μόνο Τράπεζα τον εμφανίζει ως δικαιούχο ποσού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένονται και οι απαντήσεις από τις υπόλοιπες Τράπεζες στις οποίες επίσης διατηρεί λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης, Στέλιο Λαντζουράκη, οι λογαριασμοί των 250 ελεγχόμενων Κρητικών «ανοίχτηκαν» εντός του 2011 και στη φάση αυτή γίνεται πλήρης διασταύρωση των φορολογικών τους στοιχείων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται «ασυμμετρία» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ζητείται η δέσμευση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών τους και το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της υπόθεσης.
Τους τελευταίους μήνες μάλιστα το Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς περίπου 25 Κρητικών, τα στοιχεία των οποίων «ξεσκονίζονται».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. ελέγχει την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία δεκαετία και η έρευνα αυτή -σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας- αναμένεται να οδηγήσει σε «λαβράκια», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συνδιαλλαγές φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών.
ΚΑΙ «ΠΡΟΕΔΡΟΙ» ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Πέραν από τους γνωστούς επαγγελματικούς κλάδους, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Λαντζουράκη ότι ελέγχονται και «πρόεδροι».
Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους πρόεδρους αναφέρεται με δεδομένο ότι η μισή Ελλάδα φέρει την ιδιότητα του προέδρου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο διευθυντής του Σ.Δ.Ο.Ε. χαμογέλασε και περιορίστηκε να σχολιάσει με νόημα: «πρόεδροι».
Πάντως, αν και μέχρι πρότινος υπήρχε σοβαρή καθυστέρηση από πλευράς Τραπεζών -για μία απάντηση χρειάζονταν 6 - 8 μήνες- σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι Τράπεζες, λόγω και του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, επισπεύδουν τον χρόνο απάντησής τους.
Οι ελεγχόμενοι, όπως εξήγησε, βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας είτε κατόπιν καταγγελιών είτε στο πλαίσιο αξιολόγησης πληροφοριών για τη δραστηριότητά τους. Για παράδειγμα δεν μπορεί να εμφανίζεται κάποιος ανεπάγγελτος και να κάνει «χλιδάτη» ζωή.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΚΥΝΗΓΙ»
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, η περίοδος χάριτος για φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου φέρεται να λήγει στις 30 Νοεμβρίου οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την περαίωση.
«Εχουμε ήδη μία πρώτη λίστα με ονόματα στα χέρια μας και θα τους κυνηγήσουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Λαντζουράκης, υπογραμμίζοντας ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. έχει τη δυνατότητα να προχωρεί αυτοτελώς σε αυτόφωρες συλλήψεις.
Οπως εξήγησε, στις περιπτώσεις που κριθεί επιβεβλημένη η συνδρομή αστυνομικών για το επιχειρησιακό κομμάτι των συλλήψεων, αυτή θα ζητείται, ενώ υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει στην Κρήτη παράρτημα της Οικονομικής Αστυνομίας που θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ νησιού και Αθήνας για τη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής που μπορούν να συνδέονται με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα. Μία άλλη πτυχή των ερευνών που διεξάγει το Σ.Δ.Ο.Ε. σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία και κυρίως με την Υπηρεσία Ασφαλείας και τη Δίωξη Ναρκωτικών έχει να κάνει με το «άνοιγμα» λογαριασμών εμπλεκόμενων ή υπόπτων σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως ναρκωτικών.
«Υπάρχει στενή συνεργασία για αυτές τις υποθέσεις και έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών».
Μάλιστα, περί τα τέλη Δεκεμβρίου επίκειται σύσκεψη μεταξύ στελεχών του Σ.Δ.Ο.Ε., της Αστυνομίας, του Λιμενικού και των Τελωνειακών Αρχών.