Υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης

Δημοσίευση: 25/11/2011 12:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
129 προβολές

Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

«Ξεκινάμε από την Κρήτη, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica, που για μια ακόμη φορά δείχνει ότι διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να τραβήξουν μπροστά και να δώσουν νέα ώθηση, νέα πνοή στην αναπτυξιακή διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης, που έγινε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και της Παγγκρήτιας Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παραβρέθηκαν και έκαναν σύντομες δηλώσεις, εκτός από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Π. Σακελλάρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Ι. Λεμπιδάκης, και ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Κ. Παπαδόπουλος.

«Το πρόγραμμα Jessica είναι ένας νέος καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που για πρώτη φορά εφαρμόζουμε στη χώρα μας και στηρίζεται στην «αειφορία» της επενδυτικής δραστηριότητας» τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε: «Στόχος του είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και ταυτόχρονα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Εργοστάσια ανακύκλωσης, αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης και εγκαταλειμμένης δημόσιας περιουσίας, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, τεχνολογικά πάρκα και πολλές άλλες ακόμη δράσεις, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του συγκεκριμένου προγράμματος. Όλοι τους, τομείς που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, να αναδείξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μα το κυριότερο, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Επισημαίνεται ότι η Κρήτη θα είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα, η οποία θα ενεργοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς πόρους του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica, αξιοποιώντας 15 εκατ. Ευρώ, από το σύνολο των 258 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος. Τα χρήματα αυτά μπορούν να επενδυθούν σε έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έργα να είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, δηλαδή να παράγουν έσοδα, έτσι ώστε να καλύπτουν τη λειτουργία τους μακροπρόθεσμα και να φέρουν πόρους στην Περιφέρεια, ώστε να υλοποιεί μελλοντικά αντίστοιχα έργα. Τα έργα αυτά προωθούν τη συνεργασία των ιδιωτών με το δημόσιο, αφού επενδυτές καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε συνεργασία με τους Δήμους ή άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς.

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε: «Θέλω να συγχαρώ την Παγκρήτια Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την ταχύτητα και την προσήλωσή τους στο να κόψουν πρώτες το νήμα ώστε η Κρήτη να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό. Και βεβαίως τον Περιφερειάρχη, τον Σ. Αρναουτάκη, που είμαι σίγουρος ότι στήριξε και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτό το νέο εγχείρημα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού:

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και αρκετούς μήνες πλέον δίνουμε μια σκληρή μάχη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κάτω από ομολογουμένως αντίξοες συνθήκες:

για να χτίσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης στη χώρα,

να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία επενδύσεων και ένα ριζικά νέο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον,

για να φέρουμε πιο κοντά, να συμφιλιώσουμε το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα προωθώντας επενδύσεις που πραγματικά παράγουν προστιθέμενη αξία στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Σήμερα λοιπόν είμαι τριπλά περήφανος διότι εγκαινιάζουμε μια δράση που καλύπτει και τους τρεις στόχους που μόλις ανέφερα. Και επιπλέον τη δράση αυτή την ξεκινάμε από την Κρήτη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το πρόγραμμα Jessica είναι ένας νέος καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που για πρώτη φορά εφαρμόζουμε στη χώρα μας και στηρίζεται στην «αειφορία» της επενδυτικής δραστηριότητας. Στόχος του είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και ταυτόχρονα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Εργοστάσια ανακύκλωσης, αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης και εγκαταλειμμένης δημόσιας περιουσίας, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, τεχνολογικά πάρκα και πολλές άλλες ακόμη δράσεις, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του συγκεκριμένου προγράμματος. Όλοι τους, τομείς που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, να αναδείξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μα το κυριότερο, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ξεκινάμε λοιπόν από την Κρήτη, το πρόγραμμα αυτό, που για μια ακόμη φορά δείχνει ότι διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να τραβήξουν μπροστά και να δώσουν νέα ώθηση, νέα πνοή στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θέλω να συγχαρώ την Παγκρήτια Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την ταχύτητα και την προσήλωσή τους στο να κόψουν πρώτες το νήμα ώστε η Κρήτη να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό. Και βεβαίως τον Περιφερειάρχη, τον Σ. Αρναουτάκη, που είμαι σίγουρος ότι στήριξε και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτό το νέο εγχείρημα.

Δύο λόγια και για την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η παρουσία σας σήμερα εδώ κ. Σακελλάρη είναι μόνο η αρχή μιας σειράς νέων πρωτοβουλιών που το Υπουργείο μας έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με την ΕΤΕπ με στόχο την εξασφάλιση της μακροχρόνιας αναπτυξιακής χρηματοδότησης στην Ελληνική οικονομία.

Η συμβολή της ΕΤΕπ στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών υπήρξε καθοριστική για να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να βρεθούν και άλλοι δρόμοι για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αναπτυξιακών έργων υποδομής στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ θερμά για αυτό, και σύντομα θα χαρώ να σας έχουμε και πάλι κοντά μας για να ανακοινώσουμε μαζί τις σημαντικές τροποποιήσεις των κοινοτικών κανονισμών που θα ανοίξουν το δρόμο για το μεγάλο ζητούμενο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ρευστότητας.
Σας ευχαριστώ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ JESSICA

Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός JESSICA εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην τρέχουσα όσο κυρίως στην επόμενη προγραμματική περίοδο, τη μετάβαση δηλαδή από τις εφάπαξ επιδοτήσεις στην παροχή δανεισμού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αλλά και την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων ως εχέγγυο βιωσιμότητας των αναλαμβανόμενων επενδύσεων.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προωθεί τη δημιουργία του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου αποτελεί ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας των διατιθέμενων κεφαλαίων, η αποπληρωμή των οποίων θα οδηγήσει σε επανεπένδυσή τους σε νέες δράσεις.
Δεδομένου ότι τα έργα δεν θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις, η συνεισφορά των πόρων από ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης θα είναι ανακυκλώσιμη ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την “αειφορία” της επενδυτικής δραστηριότητας. Οι συνεισφορές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών προϊόντων τα οποία θα παρέχονται από τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης στους τελικούς δικαιούχους.

Η πρωτοβουλία JESSICA στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης. Οι δράσεις θα χρηματοδοτούνται μετά τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, όπου θα προτείνεται η υλοποίηση έργων με χαρακτηριστικά παρέμβασης ολοκληρωμένου χαρακτήρα.

Οι “κοινοί” πόροι του μηχανισμού θα προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΤΠΑ - ΕΣΠΑ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δεν αποκλείεται και η χρήση αμιγώς ιδιωτικών κεφαλαίων (π.χ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα), εάν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικές κατηγορίες πράξης αστικής ανάπτυξης, οι οποίες μπορεί να χρηματοδοτηθούν από πόρους του JESSICA είναι η Ενεργειακή αποδοτικότητα και ΑΠΕ σε δημόσια κτήρια, οι «Καθαρές» αστικές μεταφορές, οι Δημόσιες μεταφορές, οι Ποδηλατόδρομοι, οι Πολυτροπικές μεταφορές, η Αποκατάσταση “ιστορικών” κτιρίων, οι Xώροι στάθμευσης και πρασίνου, και η διαμόρφωση υποδομών δρόμων, τα Ευφυή συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας., οι Δράσεις οικολογικής καινοτομίας, καθώς και Δράσεις ανάπτυξης τοπικής καινοτομίας.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ JESSICA

Την 1 Ιουλίου 2010 υπεγράφη η Σύμβαση Χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το ΥΠAAΝ και έγινε ουσιαστικά η δέσμευση των ανάλογων πόρων και η ένταξη των αντίστοιχων πράξεων στα συμμετέχοντα Επιχειρησιακά Προγράμματα του EΣΠΑ, με τη διάθεση συνολικών πόρων ύψους 258.000.000 €. Η κατανομή των πόρων ανά Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ανά Περιφέρεια δίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

ΕΠ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ JESSICA

 

ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΤΤΙΚΗ

50.000.000

 

ΠΕΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

10.000.000

 

ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

10.000.000

 

ΠΕΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

20.000.000

 

ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ

ΗΠΕΙΡΟΣ

15.000.000

 

ΠΕΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

15.000.000

 

ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

10.000.000

ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

15.000.000

 

ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

28.000.000

 

ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

20.000.000

 

ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΡΗΤΗ

15.000.000

 



Συστάθηκε στη συνέχεια το Ταμείο Χαρτοφυλακίου JESSICA και το Επενδυτικό Συμβούλιο του Ταμείου και εντάχθηκαν στα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα οι σχετικές πράξεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχώρησε το Μάρτιο του 2011, μετά από την επίλυση επιμέρους διαχειριστικών θεμάτων, στη δημοσίευση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για την ανάδειξη Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας. Υπέβαλλαν προτάσεις μια σειρά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ακολούθησαν διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ ΕΤΕπ και ενδιαφερόμενων σχημάτων.

Ως επιστέγασμα της διαγωνιστικής διαδικασίας υπογράφεται σήμερα η πρώτη Επιχειρησιακή Συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης μεταξύ ΕΤΕπ και του σχήματος «Παγκρήτια Τράπεζα – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» για την αξιοποίηση  των πόρων που έχουν δεσμευθεί για την περιφέρεια της Κρήτης.

Η υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων για τις υπόλοιπες περιφέρειες ακολουθεί το άμεσα προσεχές διάστημα και θα οδηγήσει στη μόχλευση σημαντικών κεφαλαίων, και στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας που παρέχει η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην επιλογή, διαχείριση, υλοποίηση και παρακολούθηση αναπτυξιακών έργων αστικής ανάπλασης σε κάθε περιφέρεια.

Η όλη φιλοσοφία του εργαλείου JESSICA θα ολοκληρωθεί με την σύναψη επενδυτικής συμφωνίας του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης κάθε περιφέρειας με ενδιαφερόμενους φορείς υλοποίησης που θα παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σχέδια  για την υλοποίηση έργων αστικής ανάπλασης και την εν συνεχεία έναρξη της δημοπράτησης των έργων.