Με τα "τρομοπακέτα" να έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά την Ελλάδα και στη γειτονική Ιταλία, οι Αρχές έχουν επιδοθεί σε εξονυχιστικές έρευνες για τις διεθνείς διασυνδέσεις στον αναρχικό χώρο.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Alfredo Mantovano, εκτιμά ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός με τα πακέτα, ενώ θεωρεί χαοτική, χωρίς ιδεολογία και για το λόγο αυτό ιδιαίτερα επικίνδυνη την οργάνωση Fai.
«Δεν είναι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ούτε η Αλ Κάιντα. Είναι κάτι ανάμεσα σε αυτές, αλλά πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επί μήνες οι αρχές υπέθεταν την ύπαρξη διεθνούς συνεργασίας αναρχικών οργανώσεων, υποψία που επιβεβαιώθηκε από την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης.
«Από τις Άλπεις έως τις Άνδεις μέσω Ρώμης», σημείωνε η προκήρυξη και αποτέλεσε μια σοβαρή ένδειξη που οδηγούσε στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου το Μάρτιο του 2009 πέθανε ο αναρχικός Mauricio Morales, όταν ανατινάχτηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός και τον διέλυσε.
Από τα στοιχεία προέκυψαν ίχνη που οδηγούν και στην Ελβετία, όπου βρίσκονται φυλακισμένοι ένας Ιταλός, μια Ιταλίδα και ένας Ελβετός, που αυτοαποκαλούνται οικολόγοι-τρομοκράτες.
Φέρονται μάλιστα να σχεδίαζαν επίθεση σε ερευνητικό κέντρο της ΙΒΜ κοντά στη Ζυρίχη και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα δύο από τους φυλακισμένους ξεκίνησαν απεργία πείνας. «Ενεργούμε γιατί η γη μας πεθαίνει. Είμαστε ανίκητοι, μέχρι να πεθάνουμε», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Η σύνδεση με την Ελλάδα και την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, κατέστη εμφανής από τότε που εστάλησαν πακέτα-βόμβες από την Αθήνα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Άλλωστε, οι πρόσφατες προκηρύξεις της FAI έφεραν την υπογραφή «Επαναστατικός Πυρήνας Λάμπρος Φούντας».
Το όνομα FAI εμφανίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2003 και τότε έφερε το προσωνύμιο «Συνεργασία τεχνιτών πυροτεχνημάτων και συναφών». Οι αναρχικοί τοποθέτησαν τότε δύο χύτρες με εκρηκτικά μπροστά από το σπίτι του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.
Έκτοτε, οι Αρχές παρακολουθούν την οργάνωση, που μόνο το 2009 πραγματοποίησε 24 επιθέσεις σε στρατόπεδα, καταυλισμούς επαναπροώθησης προσφύγων και Υπουργεία.
«Είναι μια μέθοδος στρατολόγησης νέων μελών, κυρίως όμως δεν θέλουν να ξεχαστούν», σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Alfredo Mantovano, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το μήνυμά τους προς την Ιταλία και όλο τον κόσμο.
Η Υπηρεσία πολιτικής προστασίας θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και αρχίζει στην Ελλάδα η δίκη δύο αναρχικών.