Αποζημίωση 6.500 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο στον κατηγορούμενο Β. Στεφανάκο

Δημοσίευση: 07/02/2011 12:02
Συντάκτης: digitalcrete.gr
172 προβολές

Αποζημίωση 6.500 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον κατηγορούμενο και κρατούμενο, Β. Στεφανάκο, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς τα τελευταία 13 χρόνια δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση, που τον φέρει ως ηθικό αυτουργό σε πρόκληση ναυαγίου.

Η καταδικαστική αυτή απόφαση του ΕΔΔΑ για πρώτη φορά αφορά σε καταδίκη, για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και στο στάδιο της προδικασίας.

Σύμφωνα με τα "Νέα", ο δικηγόρος του κ. Στεφανάκου, Β. Χειρδάρη, δήλωσε πως η εν λόγω απόφαση “ανοίγει το δρόμο, για να γίνουν προσφυγές στο Στρασβούργο, όχι μόνο για τις καθυστερήσεις από τις διαδικασίες στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και στο στάδιο της προδικασίας”.

Κατά τον ίδιο, μπορεί μάλιστα να  λειτουργήσει ως δεδικασμένο δίνοντας “το έναυσμα στους πολίτες που οι υποθέσεις τους καθυστερούν πάνω από δύο χρόνια, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να εισπράττουν αποζημιώσεις”.

Ο Βασίλης Στεφανάκος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί, αν και έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε πρόκληση ναυαγίου, το οποίο φέρεται να τελέστηκε το Μάρτιο του 1997, η υπόθεση του παραμένει εκκρεμής μέχρι σήμερα, χωρίς καν να έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό.

Η υπόθεση αφορά τη βύθιση δύο πλοίων λόγω έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά. Αρχικά είχαν επιληφθεί οι λιμενικές αρχές και η εισαγγελία κίνησε δίωξη κατά αγνώστων δραστών, αλλά ύστερα από έρευνες δύο ετών η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.

Επτά χρόνια μετά την πράξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2004 ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Β. Στεφανάκου (σ.σ. δικάζεται μαζί με άλλα 19 άτομα για συμμετοχή στην υπόθεση του αποκαλούμενου "συνδικάτου του εγκλήματος").

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα από τον Αρειο Πάγο, περιμένοντας να δικαστεί.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τη δίωξη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης είναι υπερβολικός και, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέθεσε κανένα ισχυρισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετική κρίση.