Διαμαντοπούλου: Εκμετάλλευση μαθητών πίσω από τις καταλήψεις

Δημοσίευση: 18/03/2011 07:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
268 προβολές

Αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συρρικνώσει κατά 1.056 σχολικές μονάδες το σχολικό χάρτη. Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου κάνει λόγο για εκμετάλλευση των μαθητών από πολιτικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει οι μαθητές του Λυκείου Τσαριτσάνης στη Λάρισα, οι οποίοι αντιδρούν στη συγχώνευση του σχολείου τους.

Οι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου και δηλώνουν αμετακίνητοι στη στάση τους. Ήδη δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές έχουν προχωρήσει σε λαϊκές συνελεύσεις, καταλήψεις σχολείων, ακόμη και αποκλεισμό διοδίων, ενώ αναμένεται δραστική συνέχεια στις κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, στην περιφέρεια οργανώνονται λαϊκές συνελεύσεις, μαζικές «εισβολές» στις κατά τόπους διευθύνσεις, ενώ στην Αττική γονείς και εκπαιδευτικοί ανεβάζουν μαύρες σημαίες στα απειλούμενα σχολεία, καταγγέλλοντας τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις ενώ φουντώνει το μέτωπο των αντιδράσεων από τις Ομοσπονδίες που ήδη αποφάσισαν τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, ενώ αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 30 Μαρτίου και δύο ακόμα 24ωρες μέχρι τον Απρίλιο, ενταγμένες στο ευρύτερο διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου. Ανάλογη αναμένεται η στάση της ΔΟΕ.

Για εκμετάλλευση μαθητών από πολιτικούς χώρους έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας έκκληση για οριστική λύση των οξύτατων αντιδράσεων, προκειμένου να συνεχιστούν με ομαλό τρόπο οι παραδόσεις των μαθημάτων.

Η ίδια σημείωση: "Θα ήθελα  να κάνω έκκληση σε ορισμένους  φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση, υπάρχει όμως μια κόκκινη γραμμή".

Και συνέχισε: "Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους: να βγαίνουν τα παιδιά από τις τάξεις και να χρησιμοποιούνται ως θέαμα σε κανάλια και μάλιστα σε ώρες μαθήματος. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάθεση των επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο θέμα".