Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να διατυπωθούν όλες οι απόψεις για το χρόνο υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των μαθητών από το 2011, προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος.
Μιλώντας στα “Νέα” (22/11), ο υφυπουργός Παιδείας, που έχει εισηγηθεί την κατάθεση των Μηχανογραφικών ήδη από την άνοιξη, υποστηρίζοντας ότι περισσότερο περιορίζει παρά βοηθάει τους υποψηφίους το να γνωρίζουν τους βαθµούς τους προτού συµπληρώσουν το Μηχανογραφικό, ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί µε κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων:
“Το θέµα αυτό αφορά και επηρεάζει αποκλειστικά τους υποψηφίους. Είναι λοιπόν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους εκείνοι, των οποίων η γνώµη θα έχει καθοριστική σηµασία στη λήψη της τελικής απόφασης. Για τον λόγο αυτό, θα τεθεί σύντοµα σε διαβούλευση, όπου θα εκτεθούν οι λόγοι που συνηγορούν στην αλλαγή του χρόνου υποβολής, για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και να ληφθεί τελική απόφαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης με τη θέσπιση συμβουλίων σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, ο κ. Πανάρετος επεσήμανε πως, όσοι προβληματίζονται για το νομικό μέρος, δεν υπάρχει λόγος.
“Ένα κείµενο διαβούλευσης όµως δεν µπορεί να κρίνεται αντισυνταγµατικό! Οταν το κείµενο λάβει µορφή νόµου, θα περάσει από επεξεργασία των νοµικών του υπουργείου, της Νοµοπαρασκευαστικής Επιτροπής και της Επιστηµονικής Υπηρεσίαςτης Βουλής”, ανέφερε.
“Ας ξεπεράσουµε τα κινδυνολογικά σύνδροµα, το Πανεπιστήµιο δεν κινδυνεύει από την υιοθέτηση των καλών διεθνών πρακτικών. Το Πανεπιστήµιο κινδυνεύει κυρίως από την εσωστρέφεια και από πρακτικές που το ίδιο υιοθετεί και που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές αρχές ακαδηµαϊκής λειτουργίας”, είπε χαρακτηριστικά.
“Κανείς δεν µπορεί να αµφισβητήσει ότι δεν έχουµε το πανεπιστήµιο που θα θέλαµε. Και δεν είναι η κυβέρνηση που θα προκαλέσει ή θα διασκεδάσει µία τέτοια αίσθηση. Υπάρχουν πλευρές του πανεπιστηµίου µας που εκφράζουν ό,τι καλύτερο επιδιώκουµε ως αριστεία και ποιότητα. Οµως το να µην προσπαθούµε να καταπολεµήσουµε άλλες σαθρές καταστάσεις, για να µη θεωρήσουν οι υπαίτιοι ότι απαξιώνονται,είναι απλώς στρουθοκαµηλισµός.
Το να παρουσιάζεται η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για εξυγίανση ως µια καθολική απαξίωση του πανεπιστηµίου είναι όχι µόνο άδικο, αλλά και εξαιρετικά αντιπαραγωγικό. Σε ό,τι µε αφορά, µην ξεχνάτε ότι δενείµαι ξένος προς το δηµόσιο πανεπιστήµιο. Το αγαπώ και το πονώ. Εχω αφιερώσει περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής µου αποκλειστικά σ’ αυτό, σε 4 διαφορετικές χώρες”, υπογράμμισε.
Απαντώντας στο θέμα της υποβολής προτάσεων εκ μέρους της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο κ. Πανάρετος ξεκαθάρισε, πως η Επιτροπή θα έρθει το Δεκέµβρη για να συναντηθεί µε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς, τονίζοντας :
“Η συγκρότησή της δεν αποσκοπεί στο να µας πει «τι να κάνουµε», αλλά να βοηθήσει από αµερόληπτη οπτική γωνία να δούµε ποιες είναι οι επιτυχείς διεθνείς πρακτικές και πώς µπορούµε να τις αξιοποιήσουµε”.
Ο “Καλλικράτης” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η τύχη των “τοπικών κολλεγίων”
“Σήµερα έχουµε το µεγαλύτερο ποσοστό νέων που εισάγονται στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, από τα χαµηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης σπουδών και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πτυχιούχων. Ταυτόχρονα, έχουµε έλλειψη αξιόπιστης ενδιάµεσης εκπαιδευτικής βαθµίδας.
Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισµός της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και να διαµορφωθεί αξιόπιστη µεταδευτεροβάθµια βαθµίδα µε άµεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά χωρίς στεγανά κινητικότητας οριζοντίως και καθέτως, που θα καλύπτει και τοπικές ανάγκες. Το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνουµε είναι η συνένωση τµηµάτων, που σήµερα είναι άκρως εξειδικευµένα. Και θα το κάνουµε.
Ορισµένα πανεπιστήµια ετοιµάζουν δικές τους προτάσεις, απορρίπτοντας τις υπάρχουσες. Είστε διατεθειµένοι να αποδεχθείτε προτάσεις διαφορετικές από αυτές του κειµένου διαβούλευσης;
Είναι καλό να γνωρίζει ο καθένας τον ρόλο του. ?εν µπορεί µια Σύγκλητος να γίνει το Βατικανό της ελληνικής επικράτειας, αγνοώντας πλήρως τις προτάσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά γόνιµο το να γίνεται διαβούλευση πάνω στις προτάσεις. Υπάρχουν οι κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά υπάρχει και δυνατότητα εποικοδοµητικής συζήτησης για την ενδεχόµενη βελτίωση ή ακόµα και τροποποίησή τους”, ξεκαθάρισε.
Απεργούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί
24ωρη απεργία πραγματοποιούν τη Δευτέρα (22/11) οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι πραγματοποιούν 2ωρη στάση εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε διαβεβαιώσει ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα είχαν πληρωθεί, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.
Σε ένδειξη συμπαράσταση, δίωρη στάση εργασίας από τις 12:00-14:00 και από τις 14:00-16:00 έχει κηρύξει και η ΟΛΜΕ.