Διχασμένη η ΕΕ για την επέμβαση στη Λιβύη - Την παραίτηση του Καντάφι ζητά ο Ερντογάν

Δημοσίευση: 21/03/2011 08:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
125 προβολές

Ως προς τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη εμφανίζεται διχασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαπιστώνουν αναλυτές και ανταποκριτές, περιγράφοντας την “επόμενη μέρα” της επιχείρησης των συμμαχικών δυνάμεων. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζητά την παραίτηση του Καντάφι και τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Η Ρωσία κάλεσε τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά αυτών που χαρακτήρισε μη-στρατιωτικούς στόχους στη Λιβύη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων.

"Υπό αυτή την έννοια καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν την μη-επιλεκτική χρήση βίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Η γαλλοβρετανική συμμαχία επί του θέματος, σε συνέχεια της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Νοέμβριο, ενεργοποίησε τις ΗΠΑ, που είχαν δηλώσει πως δε θα επενέβαιναν άμεσα και στη συνέχεια παρακίνησαν το Λίβανο, ώστε να επιτευχθεί “διείσδυση” και στις αραβικές χώρες.

Ακόμη, κατάφεραν να μην ασκήσει κανένα Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας (που απείχαν), το δικαίωμα αρνησικυρίας, παρά τις “σοβαρές επιφυλάξεις” τους.

Στην επικράτεια της ΕΕ, η Γαλλία βρέθηκε από την αρχή στην ίδια "συμμαχία" με τη Βρετανία, τη Δανία και την Πολωνία, ενώ στην αντίπαλη πλευρά βρέθηκαν η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

Μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο, η Γαλλία συγκάλεσε στο Παρίσι μία έκτακτη σύνοδο, όπου έλαβαν μέρος ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, 18 μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος Βαν Ρομπάϊ και η βαρώνη Άστον, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσσα και οι ΗΠΑ.

Κατόπιν, αρκετά από τα μέλη της ΕΕ αναθεώρησαν τις αρχικές θέσεις τους.

Την παραίτηση Καντάφι ζητά η Τουρκία

Έκκληση στο Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί και να τερματίσει άμεσα τη βία έκανε την Κυριακή (20/03) ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

"Θέλω να δω ένα τέλος στην αιματοχυσία και να δω να κυριαρχεί η θέληση του λιβυκού λαού", είπε χαρακτηριστικά.

“Τα πρώτα λόγια του Καντάφι ήταν σημαντικά όταν είπε ότι δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα. Αν δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα τότε θα πρέπει να παραδώσει τη χώρα σε όποιον έχει νομιμότητα”, τόνισε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καντάφι πολλές φορές μέσα στο μήνα και του πρότεινε να διορίσει έναν πρόεδρο, που να διαθέτει τη λαϊκή στήριξη ως τρόπο διεξόδου από την κρίση.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο (20/03), ότι θα συνεισφέρει με όποιον τρόπο χρειάζεται για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Έθνη και με μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Αποστάσεις κρατά και ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε την Κυριακή (20/03), ότι οι άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Σε σχόλιά του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

"Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων", είπε.