Εξετάσεις και στη Β' Λυκειού για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δημοσίευση: 01/11/2010 12:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
298 προβολές

Αναβαθμισμένο και πολύ πιο δύσκολο, σε σχέση με σήμερα, θα είναι το «Νέο Λύκειο», το οποίο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας θα χορηγεί το «Εθνικό Απολυτήριο», το οποίο θα αποτελεί και το εισιτήριο εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η όλη διαδικασία όμως θα είναι -όπως φαίνεται- πολύ πιο πολύπλοκη και πολύ πιο δύσκολη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές, για κινητοποιήσεις… αρχίζουν να προετοιμάζονται μαθητές και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας.

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες σχετίζονται άμεσα και με το σύστημα πρόσβασης σ' αυτήν, είναι να υπάρξει μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, και ταυτόχρονα το γνωστικό επίπεδο μαθητών και πρωτοετών φοιτητών να ανέλθει σημαντικά.

Έτσι, με το Εθνικό Απολυτήριο οι πανελλήνιες εξετάσεις επανέρχονται στη Β' Λυκείου αλλά σε λιγότερα μαθήματα, καθώς οι επιδόσεις στις δύο τελευταίες τάξεις του «Νέου Λυκείου» θα εξασφαλίζουν κατά το ήμισυ την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εισακτέων θα ορίζεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια τα οποία θα θέτουν και συντελεστές βαρύτητας σε κάποια μαθήματα που θα είναι απολύτως απαραίτητα, για τη συνέχιση των σπουδών των ενδιαφερομένων.

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τη βάση στα μαθήματα της γενικής παιδείας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, αλλά και στα μαθήματα επιλογής και αυξημένης βαρύτητας της Β' και Γ' Τάξης, προκειμένου να αποκτήσουν το Εθνικό Απολυτήριο. Ο αριθμός των μαθημάτων πάντως θα μειωθεί σημαντικά, ωστόσο θα ανέβει κατακόρυφα το επίπεδο της δυσκολίας τους. Έτσι, ο τελειόφοιτος που θα πληροί τις προϋποθέσεις, κυρίως βαθμολογικές για το Εθνικό Απολυτήριο, θα δίνει ένα νέου τύπου πανελλαδικές εξετάσεις, σε τέσσερα μαθήματα, όπως γινόταν παλιά με τις δέσμες, αλλά προϋπόθεση για να εισαχθεί στη Σχολή που επιθυμεί είναι «να πιάνει» τον βαθμολογικό συντελεστή που έχει ορίσει η ίδια η Σχολή και όχι το υπουργείο Παιδείας.

Για τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα υπάρξει χωριστή διαβούλευση, ενώ τις τελικές προτάσεις της ανοιχτής συζήτησης που θα γίνει θα τις διαμορφώσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Αντιδράσεις πάντως έχουν ήδη εκφραστεί από την κοινότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θεωρείται δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα κλιμακωθούν. Η διαβούλευση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια, υπό κανονικές συνθήκες, πρόκειται να ξεκινήσει το αργότερα μέσα στο Δεκέμβριο και θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες.