Φόβοι διάσπασης της ΓΣΕΕ

Δημοσίευση: 05/12/2010 01:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
175 προβολές

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η ΓΣΕΕ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου για το θέμα των συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, η συνεδρίαση φαίνεται να λαμβάνει τροπή απομόνωσης του προέδρους της Συνομοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλου και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αίτημα για νέες εκλογές για το προεδρείο της ΓΣΕΕ, καθώς αποχώρησαν η ΔΑΚΕ, η αυτόνομη Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ.

Το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση με τις εργατικές ενώσεις φαίνεται πως τουλάχιστον στο εσωτερικό της Γενικής Συνομοσπονδίας τινάχθηκε στον αέρα καθώς έχει ήδη αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Μπουζούλας που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ (ΝΔ) ενώ πριν από λίγο πήρε το δρόμο εκτός της αίθουσαν και η παράταξη της ΑυτόνομηςΠαρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ).

Ήδη το ΠΑΜΕ έχει ταχθεί εναντίον της γραμμής Παναγόπουλου και έτσι η ΠΑΣΚΕ θα είναι η μόνη παράταξη που θα εκπροσωπείται στο προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου γίνεται μέσα σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ διεκόπη πολλές φορές από συνέδρους οι οποίοι ζήτησαν να αποχωρήσει από το βήμα του ομιλητή και του απέδωσαν συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση για να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές, έναντι των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων κατ'απαίτηση της τρόϊκας.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσε τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, απέδωσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε κακόβουλες προθέσεις και παρέπεμψε στα όσα συνέβησαν με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο Reuters, όπου όπως υποστηρίξε, τα λεγόμενά του είχαν διαστρεβλωθεί και τον έφεραν να υποστηρίζει πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, εκτός από τα μέτρα που έχει εφαρμόσει.

Στο κλίμα γενικής αμφισβήτησης για το εάν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η ΠΑΣΚΕ προχώρησαν ή όχι σε συγκατάθεση για τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις συμβάσεις, τίποτε δεν αποκλείει κοινό αίτημα όλων των παρατάξεων -πλην ΠΑΣΚΕ- για νέες εκλογές στη ΓΣΕΕ.

Ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο

Οι διαβουλεύσεις είναι έντονες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο και χθες (3/12) βράδυ, έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πριν από την τελική διατύπωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί το μίνιμουμ συναίνεσης με τις εργατικές ενώσεις.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει καταλήξει σε σχέδιο τεσάρων σημείων:

1) Όριο δύο χρόνων για ισχύ επιχειρησιακών συμβάσεων

2) Πλαφόν 12% σε μείωση μισθών

3) Ρήτρες διαφύλαξης απασχόλησης σε επιχειρήσεις με ισχύ επιχειρησιακής σύμβασης

4) Επέκταση κατά περίπτωση των συλλογικών συμβάσεων

Επιστολή Παναγόπουλου σε Κατσέλη

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με απιστολή του χθες προς τη Λούκα Κατσέλη, τονίζει ότι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση είναι να προσδιοριστούν ρητά, τα κριτήρια που θέτουν μία επιχείρηση σε κίνδυνο και της επιτρέπουν να συνάψει επειχειρησιακή σύμβαση, ρήτρες ασφαλείας για την αποφυγή απολύσεων σε αυτές τις επιχειρήσεις και διατήρηση του δικαιώματος επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, μία επιχείρηση να χάνει το δικαίωμα προσφυγής σε ειδική σύμβαση εάν έχει προχωρήσει σε απολύσεις το προηγούμενο 6μηνο.