Επεισοδιακά ξεκίνησε και πάλι η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με τους κατηγορουμένους να «παύουν» τους συνηγόρους τους, να αποχωρούν από τη διαδικασία και να δηλώνουν ότι ξεκινούν αποχή συσσιτίου.
Με το δικαστήριο να προχωρά στο διορισμό νέων συνηγόρων, η δίκη διακόπηκε για αύριο το πρωί.
Η στάση των κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποτέλεσε αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου να εφαρμόζεται το μέτρο της παρακράτησης ταυτοτήτων σε όσους εισέρχονται στο χώρο.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο προχωρήσει στο διορισμό νέων συνηγόρων, οι κατηγορούμενοι θα προχωρήσουν, όπως ανέφεραν σε δήλωσή τους, σε απεργία πείνας.
"Είμαστε ανυποχώρητοι για την παρακράτηση των στοιχείων των συντρόφων μας", ανέφερε δήλωση των έξι κρατουμένων που ανέγνωσε ο Γιώργος Καραγιαννίδης με την οποία συντάσσονται και οι τρεις ελεύθεροι κατηγορούμενοι.
Ο Γιώργος Καραγιαννίδης έκανε μάλιστα λόγο για κατασταλτικό χαρακτήρα του μέτρου, σημειώνοντας ότι οι κατηγορούμενοι θέλουν να μεταφέρουν τη φωνή τους έξω από τα τείχη της φυλακής.
Στη δήλωση γίνεται αναφορά και στους δημοσιογράφους, τους οποίους χαρακτηρίζει "διαστρεβλωτές της πραγματικότητας σε απευθείας σύνδεση με την Αντιτρομοκρατική. Όπως έχουν εκθέσει τις προσωπικές μας ζωές και των οικογενειών μας, έτσι είναι κι αυτοί εκτεθειμένοι", σημειώνεται.
Λίγο πριν από την αποχώρηση των κατηγορουμένων, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί δεν είναι δυνατή η καταγραφή (μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών της δίκης.
Στην ανακοίνωση περί του μέτρου παρακράτησης των ταυτοτήτων αντέδρασε η υπεράσπιση, με τη συνήγορο του Παναγιώτη Αργυρού, Ιωάννα Κούρτοβικ, να ζητά από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Έκανε μάλιστα λόγο περί ατοπήματος, ενώ η πρόεδρος χαρακτήρισε τη δημοσιοποιήση αυτών των στοιχείων "ασχήμια". Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων προς τα κρατητήρια δεκάδες φίλοι τους φώναζαν συνθήματα.
Απετράπη απόδραση στο "παρά πέντε"
Λίγο πριν από τη διακοπή του δικαστηρίου σημειώθηκε μεγάλη ένταση με αφορμή τη διαταγή της προέδρου προς τους αστυνομικούς για να απομακρυνθεί από την αίθουσα μία νεαρή κοπέλα, που μίλησε δυνατά.Όταν οι αστυνομικοί την πλησίασαν για να τη βγάλουν από την αίθουσα, μαζεύτηκαν γύρω τους δεκάδες νεαροί, φωνάζοντάς τους να μην την αγγίζουν και να μην τη σπρώχνουν.
Η κατάσταση γρήγορα εκτραχύνθηκε και στην αίθουσα εμφανίστηκε διμοιρία της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης, οι άνδρες της οποίας με τα γκλοπ προσπαθούσαν να απομακρύνουν από την αίθουσα τους νεαρούς που φώναζαν και έσπρωχναν τους αστυνομικούς.
Στο μεταξύ, ακούγονταν δυνατά χτυπήματα της πόρτας από την πλευρά των κρατητηρίων, με τον επικεφαλής της φρουράς να εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου και να φωνάζει ότι οι κρατούμενοι επιχειρούν να φύγουν.
Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς το μέρος των κρατητηρίων και διαπίστωσαν ότι οι έξι κατηγορούμενοι είχαν φύγει από το δωμάτιο κράτησης και είχαν μετακινηθεί τρέχοντας προς τον προαύλιο χώρο.
Ο επικεφαλής της φρουράς φώναζε να λάβουν μέτρα οι αστυνομικοί για να μην υπάρξει απόδραση και μέσα στη δικαστική αίθουσα επικρατούσε πανζουρλισμός. Τελικά, η διμοιρία της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης έσπευσε στην πίσω πλευρά της αίθουσας μαζί με δύναμη από τη φρουρά των φυλακών και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ξανά στο χώρο των κρατητηρίων.