Ξεσκέπασαν κομπίνα εκατομμυρίων σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας

Δημοσίευση: 01/03/2011 02:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
264 προβολές

Μαύρη τρύπα ύψους 6.766.328,82 ευρώ φαίνεται ότι άνοιξαν μέσα σε δύο χρόνια ένας διευθυντής κλινικής, πρώην διοικητές και ιατροί, που εργάζονταν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας και των οποίων το άνοιγμα των λογαριασμών έχουν ζητήσει οι ελεγκτές, που “ξεσκέπασαν” το σκάνδαλο.

Όπως αναφέρει το “Βήμα” (01/03), την περίοδο 2008 – 2009, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προχωρούσε σε προμήθειες πανάκριβων ιατρικών εργαλείων, με το αζημίωτο για εκείνους που τις διαχειρίζονταν, γι'αυτό και οι επιθεωρητές προτείνουν να απαλλαγούν αμέσως από τα διευθυντικά τους καθήκοντα πέντε χειρουργοί (γενικοί χειρουργοί, νευροχειρουργοί και ένας αγγειοχειρουργός) της Πανεπιστημιακής Κλινικής, επειδή δεν είχαν, την απαιτούμενη από το νόμο, γενικότερη διαχειριστική εποπτεία σε ότι αφορά τις προμήθειες.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, “οι παραγγελίες στο νοσοκομείο για όλα τα εμφυτεύσιμα κτλ., υλικά και εργαλεία γίνονταν κατά κανόνα είτε τηλεφωνικά από τους γιατρούς, είτε οι ίδιοι επέλεγαν το υλικό από τις άτυπες παρακαταθήκες διαφόρων εταιρειών που υπήρχαν στο χειρουργείο, χωρίς τη διαμεσολάβηση και γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών”.

Για να τα δικαιολογήσουν εκ των υστέρων οι γιατροί που εμπλέκονταν στη διαδικασία, κατέγραφαν τα υλικά στο βιβλίο χειρουργείου, με τη συμμετέχουσα στο χειρουργείο νοσηλεύτρια να συντάσσει το χρεωστικό έντυπο, το οποίο στη συνέχεια υπέγραφαν η προϊσταμένη του χειρουργείου και ο γιατρός.

“Τυπικά και εκ των υστέρων” γινόταν και η αίτηση προμήθειας του υλικού, που υπογραφόταν από τον γιατρό ή τον διευθυντή της κλινικής. Στη συνέχεια με εισήγηση του γραφείου παραγγελιών, εγκρινόταν η σχετική δαπάνη μηνιαία ανά εταιρεία από το ΔΣ του Νοσοκομείου.

Τέλος, αφού το Νοσοκομείο, μέσω του γραφείου παραγγελιών, επικοινωνούσε με την προμηθεύτρια εταιρεία, αυτή έστελνε την απαιτούμενη “προσφορά”, με σκοπό να νομιμοποιήσει την ήδη συντελεσθείσα διαδικασία παραγγελίας και να καθοδηγήσει το νοσοκομείο στην αποτύπωση του κωδικού αριθμού, την ονοματολογία και την τιμή του υλικού.

Ακολουθούσε ετεροχρονισμένα το “επίσημο” Δελτίο Παραγγελίας προς την εταιρεία, βάσει του οποίου εκδίδονταν τιμολόγια, τα οποία και προσκόμιζε κάθε εταιρεία μαζικά στο Νοσοκομείο, προκειμένου να πληρωθεί η δαπάνη.