Την κάλυψη λιγότερων θέσεων θα ζητήσουν φέτος τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Λιγότεροι από 80.000 αναμένεται να είναι φέτος οι εισακτέοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς το υπουργείο Παιδείας, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών, θα εισακούσει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τις εισηγήσεις των διοικήσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ, σχετικά με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων ανά τμήμα.
Κάθε χρόνο πρυτάνεις ΑΕΙ και πρόεδροι ΤΕΙ προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας το μέγιστο δυνατό αριθμό πρωτοετών φοιτητών που μπορούν να υποδεχθούν ανά τμήμα, ωστόσο ποτέ το αίτημά τους δεν ικανοποιείται. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, καλούνται να εκπαιδεύσουν στο πρώτο έτος, το διπλάσιο αριθμό των φοιτητών που έχουν ζητήσει, ενώ μετά την ολοκλήρωση της περιόδου των μετεγγραφών, πολλά τμήματα βλέπουν τους εισακτέους τους, ακόμη και να υπερτριπλασιάζονται.
Μέχρι πρότινος ΑΕΙ και ΤΕΙ διαμαρτύρονταν επικαλούμενα προβλήματα κυρίως στις υποδομές, πλέον όμως η οικονομική κρίση και ο δραστικός περιορισμός των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των ιδρυμάτων, τα έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο επιβίωσης. Τις ημέρες αυτές οι διοικήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα πρέπει να εισηγηθούν στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων που επιθυμούν, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να ανακοινωθεί, περί τα τέλη Μαρτίου, ο φετινός αριθμός των εισακτέων. Στο σύνολό τους σχεδόν, πρυτάνεις και πρόεδροι, δηλώνουν σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα ζητήσουν πολύ μικρότερο αριθμό εισακτέων, ενώ κάποια ιδρύματα όπως το ΤΕΙ Πειραιά, έχει δηλώσει ότι φέτος θα ζητήσει… μηδέν πρωτοετείς.
Την τελευταία διετία τα πανεπιστήμια είχαν εισηγηθεί μείωση των εισακτέων σχεδόν κατά 27.000 άτομα, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι πέρυσι, ο αριθμός των θέσεων που είχαν δοθεί ήταν 88.165 θέσεις, ενώ τρία χρόνια πριν οι θέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 83.000 πανελλαδικά. Πάντως, ήδη τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς διαμόρφωσαν τις συνθήκες για τη φετινή μείωση εισακτέων. Πέντε χιλιάδες θέσεις έμειναν κενές, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων ετών για κάθε δέκα νέους εισακτέους στα περισσότερα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, οι πέντε δεν τελειώνουν ποτέ τις σπουδές τους.