Δημιουργία εφτά κύκλων νοσοκομείων, στους οποίους θα ενταχθούν 29 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προβλέπεται από το σχέδιο συγχώνευσης, σύμφωνα και με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκούργο Λιαρόπουλος που εκπόνησε και παρουσίασε το σχετικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, που αφορά στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι οι βασικοί άξονες των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων είναι: ο κοινός διοικητής, η κοινή διοίκηση, οι συγχωνεύσεις μονάδων εντός των νοσοκομείων, η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων και η μετατροπή ενός ή δύο μικρών νοσοκομείων σε εξειδικευμένες μονάδες ή σε Κέντρα Υγείας.
Οι εφτά νοσοκομειακοί κύκλοι για τη Βόρεια Ελλάδα είναι:
- Κύκλος Παπαγεωργίου - Πάρκο Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 424, το νέο Παιδιατρικό, Κατερίνης και Πέτρας Ολύμπου.
- Κύκλος Παπανικολάου, στον οποίο θα ενταχθούν το Γεννηματάς και το Άγιος Δημήτριος.
- Κύκλος ΑΧΕΠΑ στον θα ενταχθούν το Θεαγένειο και τον Ειδικών Παθήσεων - Λοιμωδών.
- Κύκλος Ιπποκρατείου, στον οποίο θα ενταχθούν το Άγιος Παύλος, το Β’ ΙΚΑ, το Δερματικών και Αφροδισίων Παθήσεων και το νοσοκομείο Χαλκιδικής.
- Κύκλος Κιλκίς, στον οποίο θα ενταχθεί το ΚΥ Γουμένισσας.
- Κύκλος Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, στον οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
- Κύκλος Θράκης - Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Περαιτέρω, προβλέπονται και καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, όπως το ψυχιατρικό νοσοκομείο Πιερίας και η συγχώνευση του Παναγία με τον Άγιο Παύλο, η αλλαγή χρήσης του δερματολογικού, του λοιμωδών νόσων και του ψυχιατρικού και η διοικητική ενοποίηση των νοσοκομείων Άγιος Δημήτριος και Γεώργιος Γεννηματάς που θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη 14 διοικήσεων νοσοκομείων έναντι 33.
Οι προτάσεις του υπουργείου, πάντως, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Θοδωρής Ζδούκος, κρατώντας πανό με συνθήματα: "Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Περίθαλψη - Να μη κλείσει καμία κλινική του ΕΣΥ."