Με συγκίνηση, δάκρυα και ένα μεγάλο ''ευχαριστώ'' ολοκληρώθηκε η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών από την Αίγυπτο, το τελευταίο αεροσκάφος C-130 προσγειώθηκε στις 16:42 στον διεθνή αερολιμένα ''Ελευθέριος Βενιζέλος.'' ''Το σώμα μας θα είναι πλέον στην Αθήνα, αλλά η ψυχή και η καρδιά μας στην Αλεξάνδρεια.'' δήλωσαν οι επαναπατρισμένοι.
''Να είστε καλά που ήρθατε να μας πάρετε'' δηλώνουν με δάκρυα ευγνωμοσύνης, ενώ δεν κρύβουν ότι φοβήθηκαν πολύ με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Ανέφεραν ότι φόβος και τρόμος τους, δεν ήταν οι εξεγερθέντες και οι διαδηλωτές, αλλά οι κλέφτες και οι εγκληματίες, που επωφελήθηκαν από την έκρυθμη κατάσταση για να σπείρουν τον πανικό.
"Νιώσαμε ότι κινδυνεύουμε, ακούγαμε πυροβολισμούς κάτω από τα σπίτια μας. Οι άνδρες μας κατέβαιναν τη νύχτα με ξύλα και μαχαίρια για να προστατεύσουν την περιουσία μας", περιγράφει τη φρίκη που έζησε η Ιωάννα Τζανάκου, η οποία έπεισε και τον άνδρα της να την ακολουθήσει μαζί με τα δύο τους παιδιά στην Αθήνα.
Η Μαρκέλα Μαλιαρά όμως άφησε πίσω το σύζυγό της και πήρε τα τρία της παιδιά στην Ελλάδα. "Αν έχεις παιδιά δεν το διακινδυνεύεις να μείνεις'', εξήγησε περιγράφοντας σκηνές τρόμου και αγωνίας που έζησε τις προηγούμενες μέρες.
Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ με δάκρυα χαράς, ανακούφισης και ευγνωμοσύνης, υποδέχθηκαν τους Έλληνες οι συγγενείς και οι φίλοι τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η έλλειψη που σημειώθηκε σε τρόφιμα, νερό, αλλά και χρήματα καθιστούσαν τη φυγή, αναπόφευκτη, αν και οι άνδρες στην πλειοψηφία τους έμειναν πίσω να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Η εξέλιξη της επιχείρησης
Στις 14:12, είχε απογειωθεί το πρώτο αεροσκάφος, μεταφέροντας τους πρώτους 61 Έλληνες της Αιγύπτου, που είχαν αιτηθεί μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο τον επαναπατρισμό τους.
Αργότερα, λίγο πριν τις 15:00, αναχώρησαν από την Αλεξάνδρεια και τα άλλα δύο από τα συνολικά τρία μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν μεταβεί το πρωί στην αιγυπτιακή πόλη για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που είχαν διατυπώσει σχετικό αίτημα.
Και στις τρεις επιβιβάσεις ήταν παρών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, που ήταν και επικεφαλής της όλης επιχείρησης επαναπατρισμού.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, βρισκόταν στο πρώτο από τα μεταγωγικά.
Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννης Σιώκας, τους υποδέχτηκε θερμά στην Αλεξάνδρεια και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση.
Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εξωτερικών, τον προσκάλεσε να έρθει και πάλι επίσημα στην Αλεξάνδρεια, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο.
Από την πλευρά του, ο κ. Δόλλης τόνισε ότι ήταν καθήκον της Ελλάδας η απόφαση για την αποστολή των μεταγωγικών αεροσκαφών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων.
"Είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό κάθε απόδημου Έλληνα", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Δόλλης συνεχάρη τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Γιώργο Διακοφωτάκη και εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την άριστη οργάνωση, από τις διπλωματικές μας αρχές, της διαδικασίας για την ομαλή και χωρίς κανένα πρόβλημα μετάβαση των Ελλήνων στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.
Ο κ. Δόλλης, πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β,' που βρίσκεται στο Κάιρο, όσο και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανο Ταμβάκη.
Να σημειωθεί ότι τρεις πάροικοι, αποφάσισαν τελικά να μην αποχώρηστουν τη γενέθλια πόλη τους, την Αλεξάνδρεια.
egypt ellines
ellines egypt