Όργιο σπατάλης με προσλήψεις-ρουσφέτια στα Άνω Λιόσια

Δημοσίευση: 03/12/2010 08:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
193 προβολές

Με μια έκθεση – καταπέλτη για τον Δήμο Άνω Λιοσίων, οι επιθεωρητές ελεγκτές δημόσιας διοίκησης δικαίωσαν τους εργαζόμενους του Δημοτικού Ραδιοφώνου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τα 25,7 εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων του δήμου Άνω Λιοσίων στη ΔΕΡΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Α. Λιοσίων), 16,9 εκατομμύρια διατέθηκαν για δραστηριότητες, που αφορούσαν τον δήμο και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις του και κυρίως προσλήψεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα, κατά τη χρονική περίοδο 1/1/2007-30/4/2010.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, οι προσλήψεις γίνονταν με ψηφοθηρικά κριτήρια ενώ επισημαίνεται ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων προς τη ΔΕΡΑΛ προέρχεται από τα έσοδα του δήμου από τα αντισταθμιστικά οφέλη του ΧΥΤΑ της περιοχής.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της ΔΕΡΑΛ για το 2007 είχε οριστεί στα 4,3 εκατομμύρια ευρώ για να αυξηθεί έπειτα από αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές στα 10,5 εκατομμύρια.

Κάτι που συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο και τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 2010, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της παρέμβασης των επιθεωρητών η επιχορήγηση έπεσε στις 900.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι για το 2007 ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας είχε ελέγξει τη δαπάνη ως προς τη νομιμότητά της και την είχε εγκρίνει.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, από τα 25,7 εκατομμύρια ευρώ, τα 8,1 εκατομμύρια δόθηκαν σε δύο άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, την ΔΕΑΔΑΛ και την ΔΕΤΕΑΛ, ενώ οι εντολές πληρωμών εγκρίθηκαν από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους παρακάμπτοντας τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παρά τον πακτωλό χρημάτων που έπεσαν στην επιχείρηση, η ΔΕΡΑΛ χρωστάει 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, 1,2 εκατομμύρια στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και περίπου 1,4 εκατομμύρια στην εφορία, ενώ η μισθοδοσία 178 εργαζομένων κρίνεται παράνομη, διότι η πρόσληψή τους έγινε για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών, αλλά δεν είχαν σχέση με τη ΔΕΡΑΛ.

Και αυτό διότι από τους 156 συμβασιούχους, οι 76 είχαν συνάψει συμβάσεις εργασίας με τον δήμο και οι 80 με άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως ΚΑΠΗ, Δημοτικούς Σταθμούς, Αθλητικό Κέντρο, Δημοτικό Κοιμητήριο κ.λπ.

Τον λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη, καθώς η έκθεση των ελεγκτών θα αποσταλεί στον εισαγγελέα εφετών Αθηνών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, αλλά και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για φορολογικό έλεγχο.