Την απαγόρευση χρήσης των ζώων ως θέαμα και την καθολική απαγόρευση των τσίρκων και των δελφινάριων προτείνει, μεταξύ άλλων, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 'Αρκτούρος', σε ειδικό υπόμνημά της που θα καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία.
Οπως ανέφερε ο Λάζαρος Γεωργιάδης, γενικός διευθυντής του 'Αρκτούρου', στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, έλλειψη εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ελλιπής ή ελαστική εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, δεδομένα που εντείνουν το πρόβλημα της αιχμαλωσίας των άγριων ζώων.
Οι προτάσεις του 'Αρκτούρου'
Για την εξάλειψη του φαινομένου, μεταξύ άλλων, προτείνεται: Απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης των ζώων ως θέαμα, καθολική απαγόρευση των τσίρκων και των δελφινάριων, τροποποίηση της νομοθεσίας για τους ζωολογικούς κήπους καθώς και η δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού αδειοδότησης, ελέγχου και επιθεώρησης όλων των εγκαταστάσεων διατήρησης άγριων ζώων.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ζωτικής σημασίας είναι η επαρκής εκπαίδευση των διαχειριστών των ζώων (φύλακες, φροντιστές, κτηνίατροι), καθώς και η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα εκτροφεία.
Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τους ζωόφιλους εθελοντές, τόνισε ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του 'Αρκτούρου', 'μετατρέποντας την απλή περιέργεια σε ενεργό ενδιαφέρον', όπως είπε.
Ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης
Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Τάρνερ, επιθεωρητής ζωολογικών κήπων, εκπρόσωπος της Born Free και συντονιστής του Δικτύου ENDCAP αναφέρθηκε στις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους της χώρας μας, καθώς, όπως είπε, 'κανένας δεν πληροί τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας'. Επεσήμανε δε, την ανάγκη συνεργασίας των φιλοζωικών εταιρειών με τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια για τη δημιουργία και την εφαρμογή κατάλληλης νομοθεσίας, για την προστασία των άγριων ζώων.
Εκ
μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρέμβαση έκανε η Ευγενία
Ανδρουκάκη, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης ΕΘΠΑΒΣ και βιολόγος, η οποία
επεσήμανε την ύπαρξη κενών του νομικού πλαισίου, όσον αφορά τις
προδιαγραφές, τις αρμοδιότητες, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις
κυρώσεις που ισχύουν, ενώ εξήγγειλε την έναρξη ανοιχτής διαβούλευσης με
αρμόδιους φορείς σχετικά με το θέμα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα
κατάλληλο νομικό πλαίσιο.
Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άγρια ζώα βρίσκονται σε αιχμαλωσία ανά την Ευρώπη.