Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να μειώσει δαπάνες για να παρουσιάσει πρόοδο στις… εξετάσεις της τρόικας, ο οδηγούν αναπόφευκτα σε μαρασμό τον επιτυχημένο θεσμό του Ανοικτού πανεπιστημίου.
Όπως επισημαίνουν καθηγητές του ΕΑΠ σε επισολή που απέστειλαν προς τους φοιτητές:
"Μια τέτοια απόφαση και μάλιστα στη μέση σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους, θα οδηγούσε στην πλήρη απορρύθμιση όλων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ.
Η απόλυση του 30% των 1.700 περίπου συμβασιούχων θα οδηγούσε, αναγκαστικά, σε συμπτύξεις και συγκέντρωση των τμημάτων στις μεγάλες πόλεις. Τα νέα τμήματα θα ήταν υποχρεωτικά λιγότερα σε αριθμό (κατά 30%) σε σχέση με τα υφιστάμενα, με αποτέλεσμα υπεράριθμα τμήματα και επιπλέον επιβάρυνση των φοιτητών με το κόστος μετακίνησης".
Να σημειώσουμε ότι το ΕΑΠ είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που λειτουργεί με δίδακτρα, τα οποία καλύπτουν και το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των εκπαιδευτικών. Οι διδάσκοντες προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με βάση τον αριθμό των τμημάτων που δημιουργούνται.
Για φέτος τελικά οι απολύσεις αποφεύχθηκαν, αφού η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ αναλογίσθηκε τις νομικές και άλλες συνέπειες που θα δημιουργούσαν. Το αίτημα του υπουργείου, όμως, παραμένει και όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα περάσουν τις περικοπές στον προγραμματισμό του νέου εκπαιδευτικού έτους.
Πάντως ήδη παρατηρούνται προβλήματα στη μισθοδοσία, καθώς όπως καταγγέλλουν καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο και αν δεν εξοφληθούν άμεσα διατυπώνονται προτάσεις για να σταματήσει η βαθμολόγηση των εργασιών των φοιτητών.