Πίσω πόρτα της ΕΕ για τους μετανάστες η Ελλάδα

Δημοσίευση: 03/01/2011 07:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
225 προβολές

Στον αγώνα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εισόδου παράνομων μεταναστών, που τη χρησιμοποιούν σαν την "πίσω πόρτα" για την είσοδό τους στην Ευρώπη, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.  

 

Το 90% των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα που επικαλείται στοιχεία της Frontex, περνάνε μέσω της Ελλάδας. Παρατίθεται μάλιστα και η δήλωση της υφυπουργού Εσωτερικών, Άννας Νταλάρα, ότι από την Τουρκία περνάνε ημερησίως 350 άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ στην παροχή ασύλου, με την ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch να έχει περιγράψει ως απάνθρωπες τις συνθήκες σε ορισμένα κέντρα υποδοχής, αναφέροντας ότι καταπατούν τη διεθνή νομοθεσία.

O Martin Baldwin - Edwards, ένας από τους διευθυντές του Παρατηρητήριου Μετανάστευσης Μεσογείου, που λειτουργεί στα πλαίσια του Ινστιτούτου Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΑΠΑΔ) του Παντείου, παρομοίασε τη μεταναστευτική με την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει πρόβλημα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην υπόσχεση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να επανεξετάσει τη διαδικασία εγγραφής και αξιολόγησης των αιτούντων άσυλο, ενώ επισημαίνεται ότι η Άννα Νταλάρα εξετάζει το ενδεχόμενο απογραφής του συνόλου των μεταναστών στη χώρα.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα επιβλέπει την άφιξη των μεταναστών, καθώς και στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για κέντρα υποδοχής που θα τηρούν τους κανόνες της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημειώνεται, σκοπεύει να στείλει στη χώρα μας ειδικούς προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να χειριστεί το θέμα, τη στιγμή που η χώρα μας δέχεται επικρίσεις γιατί δεν ακολουθεί τις διεθνείς υποχρεώσεις για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα και να εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση.