Σήμερα το τελευταίο αντίο στους δύο αστυνομικούς

Δημοσίευση: 03/03/2011 09:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
404 προβολές

Σε κλίμα οδύνης τελούνται το μεσημέρι της Πέμπτης (03/03) οι κηδείες των δύο αστυνομικών, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, δύο ημέρες πριν στην περιοχή του Ρέντη.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ, στρέφεται εμμέσως πλην σαφώς του υπουργείου Οικονομικών, αφού παραδέχεται πως προβλήματα με τους προμηθευτές ή γραφειοκρατικά ζητήματα, έχουν αφήσει τους μοτοσικλετιστές χωρίς μπότες και αδιάβροχα.

Στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί η κηδεία του 22χρονου Γεώργιου Σκυλογιάννη, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Τρίκαλα και στις 15:00 η κηδεία του 23χρονου Ιωάννη Ευαγγελινέλη, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Περιστέρι.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, της ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό Σώμα και την Ακτοφυλακή.

Από τους δύο τραυματίες αστυνομικούς, ο ένας, φέρει θλαστικό τραύμα και αναμένεται να πάρει εξιτήριο την Παρασκευή (04/03).

Ο δεύτερος τραυματίας νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του Αττικού Νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, καθώς υπέστη τραύμα στη βουβωνική χώρα από βλήμα, το οποίο μπήκε στο σώμα από τον δεξιό γλουτό και έβλαψε τη μηριαία φλέβα.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η ΕΛΑΣ απαντώντας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις στο προσωπικό της ομάδας, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι 352 μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ είναι εκτός λειτουργίας, επειδή δεν έχει εγκριθεί το κονδύλι για την επισκευή τους, ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα αδιάβροχα, διότι η ποσότητα που παραδόθηκε από τον προμηθευτή απορρίφθηκε, λόγω τεχνικών εκτροπών.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

“Στους 3.640 αστυνομικούς των ομάδων ΔΙΑΣ, που δραστηριοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει χορηγηθεί, για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους, αλλά και για τη διασφάλιση τόσο της ζωής όσο και της σωματικής ακεραιότητάς τους, σύγχρονος ατομικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε ό,τι αφορά:

- Αλεξίσφαιρα γιλέκα,

- Πιστόλια USP, τελευταίας τεχνολογίας,

- Φορητούς πομποδέκτες,

- Στολές ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφαλείας αναβατών δικύκλων,

- Κράνη μοτοσικλετιστών, τύπου full face ,

- Ειδικές μπότες μοτοσικλετιστών,

- Γάντια μοτοσικλετιστών και

- Αστυνομικές ράβδους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι:

- Στο προσωπικό των ομάδων ΔΙΑΣ δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα αδιάβροχα, διότι η ποσότητα που παραδόθηκε από τον προμηθευτή απορρίφθηκε από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παραλαβής, λόγω τεχνικών εκτροπών.

- Επίκειται εντός του τρέχοντος μηνός η παράδοση στολών, 500 τεμαχίων, μεγεθών small και medium, καθώς και 701 ζευγαριών μποτών. Τα ζεύγη των μποτών δεν παραδόθηκαν στον προγραμματισμένο χρόνο με υπαιτιότητα της συμβεβλημένης εταιρείας, που κηρύχθηκε έκπτωτη.

- Λόγω των αλλαγών που επήλθαν, από 01-01-2011, στον τρόπο και τις διαδικασίες έγκρισης των δαπανών από το Υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο 1.526 μοτοσικλετών δεν μπορούν να διατεθούν, λόγω βλαβών, 352 μοτοσικλέτες. Για την επισκευή τους απαιτείται έγκριση δαπάνης ύψους 500.000 ευρώ περίπου, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, περίπου 20.000.000 ευρώ, για τις μοτοσικλέτες, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα ατομικά είδη και τα εφόδια του προσωπικού των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης”.

Διαφορετική αφετηρία... ίδιος προορισμός

Ο 22χρονος Σκυλογιάννης καταγόταν από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων. Ηταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς του. Ο πατέρας του δουλεύει στον δήµο Τρικκαίων. Όταν ήρθε στην Αθήνα έµεινε πρώτα στο Αιγάλεω. Πρόσφατα είχε µετακοµίσει στον Ν. Κόσµο, µαζί µε την επίσης αστυνοµικό κοπέλα του.

Ο 23χρονος Ιωάννης Ευαγγελινέλλης µεγάλωσε στην Κηπούπολη Περιστερίου. Ο πατέρας του ήταν σιδηρουργός, που έφυγε από τη ζωή το 2001. Ζούσε με τις δύο µεγαλύτερες αδερφές του και τη µητέρα του. Το 2008 έγινε ειδικός φρουρός και υπηρέτησε στο Α.Τ. Μενιδίου πριν αποσπαστεί στην οµάδα ΔΙΑΣ. Ήθελε να γίνει αστυνοµικός, όπως δήλωσαν φίλοι του στα “Νέα”, έστω κι αν ο βασικός µισθός του ήταν 750 ευρώ.

Στην παρέα του, όλοι λάτρευαν τις µηχανές. Είχε αγοράσει το πρώτο του 50αράκι στο γυµνάσιο. Μόλις έκλεισε τα 18 πήρε µια Honda χιλίων κυβικών. Τελευταίο του απόκτηµα ήταν µια Ninja Kawasaki. Είχε την απαιτούµενη εµπειρία στο τιµόνι για την οµάδα ΔΙΑΣ”.

Το ίδιο δεν ίσχυε για τους περισσότερους συναδέλφους του. Είχαν εκπαιδευτεί σε µηχανές των 250 κυβικών, ωστόσο, στην υπηρεσία έπρεπε να οδηγούν 650άρες αλλά και 900άρες, που έφταναν τα 200 κιλά βάρος.

Οι καταγγελίες για ελλιπή εκπαίδευση και οικονομική στήριξη

Οι µηχανές είχαν δοθείστην υπηρεσία ως δωρεά. Η εγγύηση κάλυπτε το σέρβις τους στα 1.000, 5.000 και 10.000 χιλιόµετρα. Αν έπρεπε να κάνουν άλλες επισκευές, εκτός εγγύησης, τα µέλη της οµάδας ΔΙΑΣ αναγκάζονταν να πληρώσουν µό να τους για τα έξοδα. Σε µια βάρδια όµως, µια µηχανή της οµάδας ΔΙΑΣ διανύει συνήθως 50-80 χιλιόµετρα.

Όπως ανέφερε αστυνομικός στην εφημερίδα, τα περισσότερα µέλη της οµάδας ΔΙΑΣ είναι 22-28 ετών.

Η βασική εκπαίδευση της οµάδας ΔΙΑΣ διαρκεί µόλις τέσσερις µέρες, ενώ από τους 2.236 αστυνοµικούς της οµάδας στην Αττική, οι περισσότεροι δεν έχουν περάσει σχολείο γρήγορης οδήγησης.

Κανονικά προβλέπεται επανεκπαίδευσή τους ανά τρίµηνο. Μέσα σε έναν χρόνο όµως έχει συµβεί µόνο µία φορά, οπότε εξασκούνται και στη σκοποβολή. Τους δίνονται 100 φυσίγγια (τα 50 για MP5 που δεν χρησιµοποιούν στην υπηρεσία τους).