Στο Δίκτυο των Φορέων της Δία Βίου Μάθησης της χώρας εντάσσονται πλέον τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που επιχειρεί να ρυθμίσει το καθεστώς των εκπαιδευτηρίων αυτής της κατηγορίας, που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν μόνον ως εμπορικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κριτήρια για τη λειτουργία τους, τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών χορηγούν αποκλειστικά βεβαιώσεις σπουδών οι οποίες δεν είναι ισότιμες με πτυχία πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ή τίτλους σπουδών κολεγίων.
Επιπλέον, τα ΕΕΣ πλέον θα είναι υποχρεωμένα να φέρουν ολογράφως τον τίτλο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών και σε καμία περίπτωση Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Σχολή, ΚΕΜΕ, κολλέγιο, Οργανισμό, Ινστιτούτο, ΙΕΚ, Ακαδημία, Φροντιστήριο ή Κέντρο Ξένων Γλωσσών.
Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών θα μπορούν να ιδρύουν ιδιώτες υπό τις προϋποθέσεις να έχουν μόνιμη κατοικία σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην έχουν σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Επίσης, Ενώσεις προσώπων, εταιρίες και νομικά πρόσωπα. Επίσης τα ΕΕΣ θα είναι εφεξής υποχρεωμένα να τηρούν βιβλία με πλήρη στοιχεία για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως και για τους σπουδαστές.
Στο επίπεδο των υποδομών, τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια για τις κτιριακές υποδομές, τις συνθήκες υγιεινής και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που πρέπει να είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών.
Στα δικαιολογητικά για την έγκριση λειτουργίας οι ιδιώτες ή τα νομικά πρόσωπα που θέλουν να ιδρύσουν εργαστήρια ελευθέρων σπουδών θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά να καταθέσουν εγγυητική επιστολή και συγκεκριμένα στοιχεία για τα προγράμματα σπουδών, τη SDtσυνολική τους διάρκεια, τα στοιχεία των διδασκόντων.
Η διάρκεια της άδειας λειτουργίας για τα κέντρα ελευθέρων σπουδών θα είναι πενταετής και μετά την παρέλευσή του διαστήματος αυτού θα γίνεται έλεγχος εάν πληρούνται τα κριτήρια λειτουργίας προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας.
Αυτή θα ανανεώνεται μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη με απόφαση του ΕΚΕΠΙΣ.