Στην τελική ευθεία αρχίζουν να εισέρχονται πλέον οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, εν όψει της εξεταστικής διαδικασίας του Μαΐου, μέσα από την οποία θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι και φέτος θα ξεπερνούν τις 90.000, ενώ για μία ακόμη χρονιά, η συντριπτική πλειονότητα ακολουθεί την Τεχνολογική Κατεύθυνση και πολύ λιγότεροι τη Θετική, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η εισαγωγή στις «ελίτ» των σχολών, όπως για παράδειγμα τα Πολυτεχνεία. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι φέτος θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις περίπου 93.000 υποψήφιοι. Από την Τεχνολογική Κατεύθυνση, υπολογίζεται ότι προέρχονται οι 38.000 υποψήφιοι, από τη Θεωρητική περίπου 35.500 και από τη Θετική Κατεύθυνση 19.000. Η Τεχνολογική Κατεύθυνση, θεωρείται παραδοσιακά από τις πλέον δημοφιλείς, όπως κατά το παρελθόν, όταν ίσχυε το σύστημα των Δεσμών, ο μεγαλύτερος όγκος των υποψηφίων δήλωνε την Δ' Δέσμη. Εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι μέσω της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης επιτυγχάνεται εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με μεγαλύτερη συχνότητα και για το λόγο αυτό, θεωρείται και η κατεύθυνση με τις μεγαλύτερες προτιμήσεις.
Από την άλλη, μονόδρομος για τους μαθητές εκείνους που έχουν έφεση στη Γλώσσα και κυρίως τα Αρχαία Ελληνικά, είναι η Θεωρητική Κατεύθυνση, η οποία περιλαμβάνει και απαιτητικά μαθήματα, όπως για παράδειγμα η Ιστορία. Η Θετική Κατεύθυνση θεωρείται ως η δυσκολότερη, την οποία ωθούνται να επιλέξουν συνήθως οι «καλοί μαθητές» με προτίμηση στις θετικές επιστήμες.
Το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πάντως θα αλλάξει άρδην, μετά την εφαρμογή του «Νέου Λυκείου» που οραματίζεται η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, και σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις της, οι μαθητές που την επόμενη σχολική χρονιά θα εγγραφούν στην Α' Τάξη του Λυκείου, θα είναι και οι πρώτοι που θα εισαχθούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με το νέο σύστημα πρόσβασης, στο οποίο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζουν και τα ίδια τα ιδρύματα.
Προτιμήσεις και «απέχθειες»
Η διαδικασία της αίτησης - δήλωσης των υποψηφίων που θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, θεωρείται πολύ κρίσιμη και καθοριστική, αφού οι τελειόφοιτοι θα κληθούν να δηλώσουν δεσμευτικά το μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το μάθημα της Βιολογίας θα είναι και φέτος το πιο δημοφιλές, το οποίο και αναμένεται να επιλέξει η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων βρίσκονται τα Μαθηματικά, ενώ στην κυριολεξία στα… αζήτητα παραμένει η Ιστορία, την οποία δεν επιλέγουν ούτε καν υποψήφιοι από τη Θεωρητική Κατεύθυνση. Εκτιμάται μάλιστα, ότι την Ιστορία και τη Φυσική της Γενικής Παιδείας, που επίσης δεν συγκαταλέγεται στα δημοφιλή μαθήματα, θα την επιλέξει μόλις το 2% των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η διαδικασία της αίτησης-δήλωσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία επεξεργάστηκε σε πρόσφατη έρευνά του, ο γνωστός εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, είναι κρίσιμη για τους εξής λόγους:
- Οι τελειόφοιτοι, καλούνται να δηλώσουν με τη διαδικασία του Φεβρουαρίου, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
- Δηλώνουν επίσης αν θα εξεταστούν στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».
- Αν έχουν πρόθεση να εξεταστούν σε κάποιο από τα ειδικά μαθήματα, και ποιο θα είναι αυτό ανάμεσα στις ξένες γλώσσες, το σχέδιο και τη μουσική.
- Με την ίδια επίσης διαδικασία δηλώνουν αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις Στρατιωτικές ή τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τους αποφοίτους των παρελθόντων ετών, οι οποίοι εκτός από όλα τα παραπάνω, θα δηλώσουν και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξεταστούν.
Δηλώσεις συμμετοχής στα σχολεία όπου φοιτούν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν και οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Με το έντυπο αυτό θα δηλώσουν τον κύκλο ΕΠΑΛ που ακολουθούν, καθώς επίσης το μάθημα από τα πέντε επιλογής που θέλουν να δώσουν σε πανελλαδικό επίπεδο, αν θα εξεταστούν στις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» ή όχι, αν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και αν θα είναι υποψήφιοι στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ή τα ΤΕΦΑΑ.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι είναι ότι η αίτηση - δήλωση είναι δεσμευτική και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταλλάξουν γνώμη.
Προσοχή στο μάθημα επιλογής
Χρήσιμες συμβουλές από τον ερευνητή Χρ. Κάτσικα
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατά τη δήλωση συμμετοχής στο λεγόμενο δεύτερο μάθημα επιλογής. Στην πρόσφατη έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στον εκπαιδευτικό δικτυακό τόπο www.alfavita.gr, ο Χρήστος Κάτσικας δίνει χρήσιμες συμβουλές και διευκρινίσεις στους υποψηφίους.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Για την επιλογή του δεύτερου µαθήµατος Γενικής Παιδείας, ο υποψήφιος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας κατά επιστηµονικό πεδίο, καθώς και τα µαθήµατα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν µε τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας. Αν τα επιστηµονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας τα µαθήµατα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. µαθητής Θετικής Κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο Επιστηµονικό Πεδίο, όπου τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας είναι τα µαθήµατα της κατεύθυνσής του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόµενα µαθήµατα Γενικής Παιδείας.
Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. υποψήφιος Θετικής Κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και 2ο Επιστηµονικό Πεδίο), ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα Γενικής Παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόµενα το οποίο µαζί µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του 1ου Επιστηµονικού Πεδίου (που στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας).
Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο Επιστηµονικό Πεδίο, το δεύτερο µάθηµα Γενικής Παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόµενα µαθήµατα είναι επτά (7).
Κανένας υποψήφιος δεν µπορεί να δηλώσει το 5ο Επιστηµονικό Πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του πεδίου αυτού».