Tο 1/5 των Ελλήνων μαθητών έχει πρόβλημα στην ανάγνωση και τα μαθηματικά

Δημοσίευση: 02/02/2011 10:02
Συντάκτης: digitalcrete.gr
183 προβολές

Σε έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτυπώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες το 1/5 των Ελλήνων μαθητών.

Αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά συχνά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο μέσος όρος βρίσκεται στο 19,6%, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση από το 2000 και μετά.

Το 2006 στην Ελλάδα, το 27% των μαθητών παρουσίαζε χαμηλές επιδόσεις, με το ποσοστό αυτό να αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Άτομα με χαμηλές επιδόσεις στην ικανότητα ανάγνωσης είναι οι μαθητές που μπορούν να εκτελούν μόνο τις λιγότερο περίπλοκες εργασίες ανάγνωσης, όπως να εντοπίζουν μία μόνο πληροφορία, να βρίσκουν το κύριο θέμα ενός κειμένου ή να κάνουν μία απλή σύνδεση με τις καθημερινές γνώσεις.

Ανάγκη δράσης και για ενήλικες

Στο μεταξύ, επείγουσα είναι και η ανάγκη δράσης για 80 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρώπη, καθώς διαθέτουν χαμηλές ή βασικές ικανότητες, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλής στάθμης προσόντα θα αυξηθεί σε 35% έως το τέλος της δεκαετίας σε σύγκριση με 29% που είναι σήμερα.

Τα σχέδια της ΕΕ για την αύξηση των επιπέδων αλφαβητισμού συνδέονται με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης 2020 «Νεολαία σε κίνηση» και «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας», οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση των επιπέδων των δεξιοτήτων στην Ευρώπη μέσω της βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκροτήσει ανεξάρτητη επιτροπή που θα προτείνει τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος έως το 2012, προκειμένου το 2020 το ποσοστό Ευρωπαίων μαθητών που θα έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση να μειωθεί στο 15% από 19,6% το 2009.

Στόχος είναι να δοθεί διαφάνεια και πολιτική βαρύτητα στο ζήτημα της αύξησης των επιπέδων αλφαβητισμού στην Ευρώπη. Η 11μελής ομάδα θα αναλύσει επιστημονικά στοιχεία και θα αξιολογήσει τις πολιτικές που λειτουργούν καλύτερα, υποβάλλοντας προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα του 2012.

Tα τελευταία αποτελέσματα προέρχονται από το πρόγραμμα διεθνούς αξιολόγησης μαθητών (PISA), μιας παγκόσμιας έρευνας για τις επιδόσεις των 15χρονων στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες.