Χαμός στο χώρο της Παιδείας - Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές

Δημοσίευση: 02/12/2010 01:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
237 προβολές

Η οικονομική κρίση και οι επικείμενες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας έχει επηρεάσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός μετά την Ιταλία και τη Βρετανία και στη χώρα μας, όπου πολλές σχολές τελούν υπό κατάληψη.

Οι φοιτητές πρόκειται να βγουν ξανά στους δρόμους λόγω των επιχειρούμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας, αλλά και με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Επτά από τα δέκα τμήματα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου είναι κλειστά, ενώ πολλές σχολές τελούν υπό κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο ΑριστοτέλειοΠανεπιστήμιο, στο Δημοκρίτειο Θράκης και στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πάτρας και Ιωαννίνων.

Οι καταλήψεις πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη (7/12), οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων.

Να σημειωθεί πως σήμερα έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ για τη Δευτέρα (6/12), οπότε και συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει οργανωθεί πορεία μνήμης.

Επικείμενες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας

Στη διοίκηση της εκπαίδευσης προωθούνται περικοπές που αγγίζουν το 50%, ενώ σε κείμενο που διαβιβάστηκε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας προαναγγέλλεται ένας μίνι Καλλικράτης.

Ειδικότερα, προτείνεται η κατάργηση των γραφείων Πρωτοβάθμιας και ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης και περιορισμός των διοικητικών που οδηγούν σε ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτιρίων, στελέχη, διοικητικοί υπάλληλοι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί).

Η διαβούλευση επί του θέματος θα διαρκέσει 10 ημέρες και αναφέρεται σε ενοποίηση των υπηρεσιών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (λειτουργική διάκριση και διαφοροποίηση) και λιγότερες οργανικές μονάδες (των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν θέματα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτών που αντιμετωπίζουν θέματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, των υπηρεσιών οικονομικής διαχείρισης, των υπηρεσιών με μελετητικό προσανατολισμό).

Μεταξύ αυτών αφορά και κατάργηση υπηρεσιών των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται σε επιτελικούς εποπτευόμενους φορείς ή στο επίπεδο της περιφέρειας. Βέβαια, συγχωνεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε επίπεδο σχολικών μονάδων, ενώ εκατοντάδες ολιγοθέσια σχολεία ανά τη χώρα οδηγούνται σε κατάργηση.