Αγοράκια 9, 10 και 11 ετών επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος, που άφησε 80 λαθρομετανάστες στα νότια παράλια της Κρήτης. Ο δουλέμπορος τα έριξε στη θάλασσα μαζί με 77 ακόμα νεαρούς άνδρες που δηλώνουν Παλαιστίνιοι, ωστόσο τα διαβατήρια τους ήταν αιγυπτιακά.
Η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής τους έκανε να έχουν φρούδες ελπίδες και τους στοίβαξε σε ένα σαπιοκάραβο φέρνοντάς τους στα νοτιότερα παράλια της Ευρώπης. Η καραβιά με τους λαθρομετανάστες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εκτιμάται ότι έφτασε στην Κρήτη τη Δευτέρα και οι 80 ψυχές που ήταν μέσα είχαν το χρονικό περιθώριο να κολυμπήσουν να βγουν στη στεριά και μετά να ξεχυθούν στα Αστερούσια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών το δουλεμπορικό σκάφος εκτιμάται ότι έριξε στη θάλασσα τους παράνομους επιβάτες του στη θαλάσσια περιοχή του Τσούτσουρα. Από εκεί και χωρίς αρχικά να γίνουν αντιληπτοί, όλοι οι άνδρες νεαρής ηλικίας, περπάτησαν και ανέβηκαν στα ορεινά για να περάσουν στις κατοικημένες περιοχές του νησιού.
Εκεί όμως τους είδαν και κάλεσαν τις αρχές. Άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου αλλά και άνδρες από το ΑΤ Πύργου και Μοιρών επιλήφθηκαν του περιστατικού, πήγαν στο σημείο και άρχισαν να συλλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες. Οι νεαροί Αιγύπτιοι ήταν ξυπόλητοι, νηστικοί και εμφανώς ταλαιπωρημένοι. Χωρίς να καταλαβαίνουν ούτε λέξη ελληνικά δεν μπορούσαν να δώσουν καμία ουσιαστική απάντηση στις αρχές, που τους προσέγγισαν σε μια προσπάθεια να μάθουν τι είχε συμβεί, πώς είχαν έρθει και πόσα είχαν πληρώσει. Αμέσως κινητοποιήθηκε η νομαρχία Ηρακλείου και ο δήμος Κόφινα με γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ανθρώπους της πρόνοιας, προκειμένου να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Έπειτα από λίγη ώρα βρέθηκε και χώρος προκειμένου να φιλοξενηθούν και συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα. Τροφή, φάρμακα, παπούτσια και στρωσίδια για τη νύχτα μεταφέρθηκαν αμέσως στο σημείο για να δημιουργηθεί ένα σωστό και ανθρώπινο περιβάλλον, ενώ απέξω αναπτύχθηκαν σκοπιές μιας και η Ελληνική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για τη φρούρησή τους από τη στιγμή που είναι παράνομα στη χώρα.
Λίγες ώρες αργότερα η νομαρχία Ηρακλείου
μαζί με τους συναρμόδιους φορείς κατάφερε και βρήκε ξενοδοχείο στην
περιοχή της Αμμουδάρας για τη φιλοξενία των 80 λαθρομεταναστών μέχρι
την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την απέλασή τους. Σύμφωνα με
πληροφορίες ο χώρος δεν κρίθηκε μεν απόλυτα κατάλληλος από την πλευρά
των διωκτικών αρχών, ωστόσο, το γεγονός ότι οι λαθρομετανάστες έφτασαν
στο νησί κατά τη διάρκεια τουριστικής περιόδου, δημιούργησε αρκετές
δυσκολίες.
Πηγή: tolmi.gr