Απεβίωσε ο Τασσος Παπαδόπουλος

Δημοσίευση: 13/12/2008 10:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
573 προβολές

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Παρασκευής (12/12) ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

O τέως Πρόεδρος της Κύπρου νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με μονοκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε το πρωί της Παρασκευής (12/12) με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Τα συλλυπητήρια μηνύματα της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την απώλεια του πρώην κύπριου προέδρου Τ. Παπαδόπουλου

Δημήτρης Χριστόφιας

«Βαθιά θλίψη» για την απώλεια του κύπριου δημόσιου άνδρα για τον οποίο τόνισε ότι «είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας: «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, αλλά και τη θλίψη του κυπριακού λαού στο σύνολο του για το χαμό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας:

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανικής ηλικίας, λαμβάνοντας μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υπουργός σε διάφορα υπουργεία, ως συνομιλητής και ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου».

Το βιογραφικό του πρώην κύπριου προέδρου

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Έκανε τις πρώτες του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Άσκησε με μεγάλη επιτυχία για χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή – Λωράνς Λεβέντη με την οποία απέκτησε δύο κόρες και δύο γιους. Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ υπηρετώντας ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ (ΠΕΚΑ) για όλη την Κύπρο. Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και είχε ταχθεί εναντίον της υπογραφής των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου.

Επίσης ήταν ένας εκ των τεσσάρων αντιπροσώπων των Ελληνοκυπρίων που συμμετείχαν στην Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Κυπριακό Σύνταγμα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1970 με το Ενιαίο Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1976 εξελέγη ξανά ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976.

Τη Δευτέρα – δημοσία δαπάνη – η κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου

Τη Δευτέρα, δημοσία δαπάνη, (15/12) θα τελεστεί η κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η κηδεία θα γίνει στις 11.00 στο προάστιο της Λευκωσίας Στόβουλο, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας – που αποχώρησε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες όπου λαμβάνει χώρα η σύνοδος κορυφής των 27 – θα παραστεί στην κηδεία, καθώς και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Στην Κύπρο κηρύχθηκε δημόσιο πένθος από τις 12 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο οι σημαίες σε δημόσια κτίρια και σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. Βιβλίο συλλυπητηρίων έχει «ανοίξει» τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και σε όλες τις πρεσβείες της κυπριακής δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι από το 1959 ως το 1970 υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων καθώς και Υγείας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και επανεξελέγη στις εκλογές του 1996.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του Κόμματος κ. Σπύρος Κυπριανού. Από τη θέση του ως πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ παραιτήθηκε το 2006.

Από το 2003 ως το 2008 υπήρξε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σταθμός της θητείας του ήταν το «όχι» στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού Κόφι Ανάν Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμα του στις 22 Απριλίου του 2004 είχε ζητήσει από τους Κύπριους πολίτες να το καταψηφίσουν. Πράγματι, κατά του σχεδίου Ανάν ψήφισαν τελικά το 76% των Ελληνοκύπριων.

Στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέλαβε την τρίτη θέση μένοντας εκτός δευτέρου γύρου. Τον διαδέχεται ο προεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αντιπροσώπευσε επίσης την Ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επίσης υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κύπρου.

Πηγή: cosmo.gr