Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη μεσαιωνική πόλη Λ’ Ακουϊλα, στην οροσειρά των Αμπρούτσι, στην κεντρική Ιταλία χθες τα ξημερώματα.
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν δραματική μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων στα συντρίμμια της Λ' Ακουϊλα (95 χλμ από τη Ρώμη), η οποία είναι πανεπιστημιούπολη. Οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου υπολογίζονται σε 50.000.
Κατά δήλωση κυβερνητικών αξιωματούχων ο σεισμός «σχεδόν κατέστρεψε» μερικές πόλεις στην επαρχία Αμπρούτσο, ενώ έχει απαγορευθεί η είσοδος σε 15.000 κτήρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει την Ιταλία από το 1980 όταν μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε προκαλέσει το θάνατο 2.736 ανθρώπων στις νότιες περιοχές της χώρας.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα και μετέβη χθες το μεσημέρι στη Λ' Ακουϊλα, από όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου βεβαιώνοντας ότι «κανένας δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του».
Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, ενώ δεκάδων ανθρώπων η τύχη αγνοείται. Επιπλέον, χιλιάδες είναι οι άστεγοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς η Λ' Ακουϊλα είναι ορεινή πόλη.
Επί ποδός βρίσκονται τα ιταλικά σωστικά συνεργεία, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια. Όπως διευκρίνισαν τα συνεργεία διάσωσης, η περιοχή που διεξάγονται οι επιχειρήσεις εκτείνεται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη της Λ' Ακουϊλα.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, περισσότερα από 10.000 σπίτια και κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί το ιστορικό κέντρο της πόλης των περίπου 60.000 κατοίκων.
Μεταξύ των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει είναι εκκλησίες, καθώς και τμήμα της φοιτητικής εστίας της πόλης Λ' Ακουϊλα. Επίσης, ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε για τον φόβο των μετασεισμών.
Οι εικόνες από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Δρόμοι έχουν ανοίξει στα δύο, τα πάντα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους συντριμμιών, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, ενώ μετ' εμποδίων διεξάγονται οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές.
Οι κάτοικοι της πόλης Λ' Ακουϊλα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Πολλοι εξ αυτών με βαλίτσες και κουβέρτες κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης. Το βράδυ οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στους δρόμους, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν.
Προς το παρόν, η Ιταλία δεν έχει ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες. Ήδη, πάντως, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, αλλά και η ΕΕ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι Έλληνες φοιτητές
Τρεις Έλληνες φοιτητές έχουν τραυματιστεί χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο, ενώ ένας ακόμη παραμένει εγκλωβισμένος, αλλά επικοινωνεί με τους διασώστες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Κασσίμη, πρόκειται για τη Διονυσία Κουφολιά και τον Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, οι οποίοι από το νοσοκομείο Σαν Σαλβατόρε της πόλης Λ' Ακουϊλα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πεσκάρα. Η τρίτη τραυματίας λέγεται Γιάγιου και νοσηλεύεται στο Σαν Σαλβατόρε με σπασμένο χέρι, αλλά χωρίς άλλα προβλήματα.
Ο Βασίλης Κουφολιάς, αδελφός της Διονυσίας, είναι ακόμη εγκλωβισμένος, αλλά επικοινωνεί με τους διασώστες, γεγονός που θεωρείται θετική ένδειξη.
Ένας ακόμη Έλληνας φοιτητής απεγκλωβίστηκε, αλλά δεν διακομίστηκε και το όνομά του δεν έγινε γνωστό.
Η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος στην Ανκόνα μετακινήθηκε στην Πεσκάρα για να επισκεφθεί τους δύο φοιτητές που νοσηλεύονται εκεί, ενώ ελληνικό κλιμάκιο από την πρεσβεία και τις προξενικές αρχές μας κατάφερε να φτάσει στην Λ' Ακουϊλα.
Το ελληνικό κλιμάκιο συγκεντρώνει τους φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, για να τους παράσχει τα αναγκαία έγγραφα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης και να τους μεταφέρει με λεωφορεία που έχει διασφαλίσει η πρεσβεία προς το αεροδρόμιο της Ρώμης, όπου οι δύο αεροπορικές εταιρείες Aegean και Ολυμπιακή προσφέρθηκαν να τους μεταφέρουν ως τις πόλεις καταγωγής τους δωρεάν.
Σχολιάζοντας αναφορές γονέων ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Β. Μαρκάκη δήλωσε στη ΝΕΤ πως τη στιγμή του σεισμού οι περισσότεροι έφυγαν βιαστικά από τα σπίτια τους και είναι λογικό να μην πήραν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα. Άρα, όπως είπε, το να μην μπορούν να επικοινωνήσουν είναι κάτι που δεν πρέπει να δημιουργεί απαισιοδοξία. Η κα Μαρκάκη είπε πως προς το παρόν δεν έχουν μεταβεί στην πόλη διπλωματικοί εκπρόσωποι, καθώς οι αρχές της Λ' Ακουϊλα έχουν ζητήσει να υπάρξουν περιορισμένες μετακινήσεις, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων.
Ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων που πραγματοποιούν πολυήμερες σχολικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας.
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Κάρολος Παπούλιας στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στον Ιταλό ομόλογό του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρωθυπουργός τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα, έχοντας υποφέρει από σεισμούς στο παρελθόν, είναι έτοιμη να παράσχει στην Ιταλία αρωγή για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογάννη, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής της "Συμμαχίας Πολιτισμών", είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό της κ. Φράνκο Φρατίνι στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παράσχει βοήθεια, με ειδικές σωστικές μονάδες, εφόσον της ζητηθεί. Eξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, λόγω της παρουσίας στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή, σημαντικού αριθμού Ελλήνων φοιτητών. Παράλληλα μεταβίβασε τα βαθιά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά της προς τον ιταλικό λαό που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Tζανπάολο Σκαράντε, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη συμπαράσταση του Κινήματος, για τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό, ενώ τον διαβεβαίωσε για τη διαθεσιμότητα της πολύ έμπειρης στα θέματα αυτά ελληνικής κοινωνίας των πολιτών, για την βοήθεια οποιασδήποτε μορφής.
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
5,8 Ρίχτερ ανατολικά της Ρώμης
Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:30 (τοπική ώρα), με επίκεντρο περίπου 95 χλμ ανατολικά της Ρώμης και σε εστιακό βάθος 10 χλμ από την επιφάνεια της γης. Από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το μέγεθος του σεισμού αρχικά ανακοινώθηκε ότι είναι 6,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ αργότερα διορθώθηκε σε 6,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Κυριακής, σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή της Ραβένας, στη βόρειο Ιταλία, χωρίς να προκληθούν θύματα, ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού αυτού εντοπίζεται στην περιοχή της Εμίλια - Ρομάνια και είχε μεγάλο εστιακό βάθος 28 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, ιδίως στην γειτονική περιοχή των Μάρκε, πιο νότια στις ακτές της Αδριατικής.
Πηγή: haniotika-nea.gr