Έλληνες κάνουν τις περισσότερες καταγγελίες, ποσοστό 73,2%, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για απάτη από αγορές στο Διαδίκτυο, απώλεια αποσκευών κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών και μεταφορές κ.ά.
Αποτελούν δε και το σύνολο των καταγγελιών που έγιναν από θιγόμενους Γερμανούς, Βρετανούς, Ολλανδούς και Γάλλους καταναλωτές, για αγορές ή διακοπές στην Ελλάδα. Ειδικότερα ο απολογισμός των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή για το 2007, που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσιάζει την εξής εικόνα: Το κέντρο δέχθηκε 604 υποθέσεις, από τις οποίες οι 312 ήταν αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή, ενώ έγιναν 292 καταγγελίες για προβλήματα που αντιμετώπισαν οι καταναλωτές σε διασυνοριακές συναλλαγές τους.
Τα περισσότερα αιτήματα για πληροφορίες προήλθαν από Έλληνες και αφορούσαν σε διευκρινίσεις όσον αφορά στην ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή -ελληνική και ευρωπαϊκή-, τα συστήματα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς και τη δραστηριότητα και τις υπηρεσίες του Κέντρου. Εισαγωγή ΙΧ Πολύ συχνά επίσης ήταν τα ερωτήματα των Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με την αγορά ή την εισαγωγή οχήματος από άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλοί καταναλωτές ζήτησαν από το ΕΚΚ Ελλάδας πληροφορίες για τις εγγυήσεις προϊόντων, τα οποία είχαν αγορασθεί σε άλλη χώρα και αντιμετώπιζαν προβλήματα από την αντιπροσωπία τους στην Ελλάδα.
Από τις 292 καταγγελίες οι 214 προήλθαν από Έλληνες καταναλωτές, ενώ Γερμανοί, Βρετανοί, Ολλανδοί και Γάλλοι υπέβαλαν τις περισσότερες καταγγελίες προς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους ανήλθαν σε 78.
Η πλειονότητα των καταγγελιών που δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή κατά το έτος 2007 αφορούσαν κυρίως σε απώλεια ή φθορά αποσκευών, ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, καθώς και άρνηση επιβίβασης από διάφορες αεροπορικές εταιρίες (33%).
Στις περιπτώσεις αυτές οι αεροπορικές εταιρίες απέφευγαν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματα που τους παρέχει η κοινοτική οδηγία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, εκπροσωπώντας τους καταναλωτές και παρότι δεν διαθέτει αρμοδιότητα, πέτυχε στις περισσότερες από τις μισές υποθέσεις την ακύρωση των συμβολαίων και την αποζημίωση των καταναλωτών.
Πηγή: tolmi.gr