Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Δημοσίευση: 30/04/2008 12:04
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1487 προβολές

Ως μια από τις σημαντικότερες ενεργειακές πύλες στην Ευρώπη προβάλλει πλέον η Ελλάδα με την ιστορική διακρατική συμφωνία που υπεγράφη στη Μόσχα για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται η επάρκεια ενέργειας για τη χώρα μας που μετατρέπεται σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Μέσω του αγωγού θα διανέμονται περισσότερα από 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στην Ελλάδα, που θα εισπράττει τέλη διέλευσης.

Ο Κώστας Καραμανλής και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και τη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στο Κόσοβο, αλλά και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας
Ζωτικής σημασίας για την ελληνική ενεργειακή αγορά χαρακτήρισε ο Κώστας Καραμανλής τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόσθεσε ότι με τον κ. Πούτιν έκαναν "απολογισμό της πολύ καλής συνεργασίας των τελευταίων ετών" και τόνισε ότι "βάζουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς".
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα "εταίρο μεγάλης αξίας" και αναφέρθηκε στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και στη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας.
Διπλωματικό σταυροδρόμι

Στο ενεργειακό σταυροδρόμι της διπλωματίας των αγωγών βρίσκεται η χώρα μας, την ώρα που η Ρωσία κατακτά ηχηρή παρουσία στη "διψασμένη" για αέριο Ευρώπη.

Ο νέος αγωγός South Stream, 900 χιλιομέτρων θα τροφοδοτεί με 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αέριου την Ευρώπη. Από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ υποθαλάσσια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σε βάθη μέχρι 2.000 μέτρα θα καταλήγει στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Από εκεί, στο υπέργειο τμήμα του θα διακλαδώνεται προς τον Βορρά μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας προς την κεντρική Ευρώπη και προς τον Νότο μέσω της χώρας μας προκειμένου να καταλήξει υποβρύχια στην Ιταλία και να συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο της ΕΝΙ.

Ενδιάμεσος σταθμός - κλειδί για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα θα εισπράττει τέλη διέλευσης.

GAZPROM και ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν με ισόποσα ποσοστά 50 - 50 στην εταιρεία που αναλαμβάνει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, με έδρα κατά προτίμηση τη χώρα μας.

Στη συμφωνία, που έχει ισχύ 30 χρόνια, ορίζεται χρονοδιάγραμμα μελέτης σκοπιμότητας, 18 μήνες ή το αργότερο 2 χρόνια, από την ημερομηνία κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή.

Επιπλέον επισφραγίζεται η επέκταση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία έως το 2040.
Στη ρελάνς που έκαναν οι Ρώσοι με σύμμαχο την Ιταλική ΕΝΙ για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Τουρκία, οι ΗΠΑ προβάλλουν το Αζερμπαϊτζάν ως εναλλακτική πηγή προμήθειας.

Η χώρα μας γίνεται ενδιάμεσος σταθμός - κλειδί τόσο για μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας Ιταλίας όσο και ρωσικού μέσω του South Stream.

Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Θετικό, κατ’ αρχήν, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. «Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, περιμένει και ζητά να δει τη συνολική συμφωνία με όλες τις λεπτομέρειές της», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, από το συνολικό κείμενο θα φανεί ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος για την Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, ότι όποια πολιτική διαφοροποιεί τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού και μειώνει την εξάρτηση της χώρας από μια πηγή, είναι ευπρόσδεκτη. Επίσης τόνισε ότι αυτή ήταν η πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε την κυβέρνηση σε ποιόν ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας εντάσσεται το συγκεκριμένο μνημόνιο, καθώς και ποιος είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, τον οποίο συνέδεσε με την επάρκεια ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από την κυβέρνηση να πει πώς διασφαλίζει την επάρκεια ρεύματος: «όταν για πέμπτη συνεχή χρονιά δεν έχει προστεθεί ούτε ένα μεγαβάτ στην ενεργειακή ισχύ της χώρας, ενώ αντίθετα, έχουμε αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον κατά 25%».

Πηγή: haniotika-nea.gr