Μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων από την τουρκική εισβολή του 1974, στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (20/7) στην Ελλάδα και στη Μεγαλόνησο.
Μεσίστιες οι σημαίες στην Κύπρο
Τριάντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974 που οδήγησε στον βάρβαρο Αττίλα, ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα την κατοχή του 37% της Κύπρου από τους Τούρκους, τη θανάτωση 4.000 Κυπρίων, τον ξεριζωμό 200.000 και πάνω από 1.500 που παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα.
Στις 5:30 το πρωί, ώρα έναρξης της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, στα δε δημόσια κτίρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην κατεχόμενη Λευκωσία καταδίκασε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας που μίλησε για «σκληρή στάση στο Kυπριακό και προσήλωση στο «βαθύ κράτος» και τα κεμαλικά κατεστημένα καταδεικνύουν οι θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν», από το μνημόσυνο που τελέστηκε στην Κύπρο για τους πεσόντες της εισβολής.
Την παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού στην κατεχόμενη Λευκωσία καταδίκασε και ο υπουργός Παιδείας Ευ. Στυλιανίδης που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.
Δήλωση Μπακογιάννη
«Η σημερινή ημέρα θυμίζει σε όλους όχι μόνο την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και τη συνεχιζόμενη επί 34 χρόνια παράνομη κατοχή εδάφους ενός ευρωπαϊκού κράτους, μέλους της ΕΕ, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε με αφορμή την επέτειο του Αττίλα, μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Ανεβάζει τους τόνους από τα Κατεχόμενα ο Ερντογάν
Χαιρετισμό απεύθυνε ο τούρκος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, εορτάζοντας την επέτειο της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου 1974.
Στην ομιλία του, τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τους Τουρκοκύπριους να παραιτηθούν από την αυτόνομη διοίκηση, το καθεστώς του ίσου συνεταίρου και να αποδεχθούν να ζουν ως μειονότητα». Κάλεσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού βασισμένη σε «δύο ίσα συνεταιρικά κράτη» και στις εγγυήσεις της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εις βάρος της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Πάντως, κληθείς το Σάββατο να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, με την οποία καταδίκασε την επίσκεψή του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι τουρκική κυβέρνηση δεν ρωτά κανένα για τις επισκέψεις του πρωθυπουργού της.
Μνημόσυνο στη Μητρόπολη
Αρχιερατικό μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης της Κύπρου κ. Χρυσοστομίδη και εκπροσώπων των ελληνικών κομμάτων.
«Το καλύτερο μνημόσυνο για τους νεκρούς των μεγάλων αγώνων είναι η συνέχιση του αγώνα. Το δικό μας χρέος παραμένει ανεξόφλητο», δήλωσε κατά την τέλεση του μνημοσύνου ο κ. Χρυσοστομίδης, ενώ ερωτηθείς για την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα δήλωσε ότι «αποτελεί πρόκληση» ενώ την χαρακτήρισε «παράνομη».
«Δεν ξεχνούμε τις θυσίες που απαιτούν δικαίωση. Η Κύπρος μετά τον καθημαγμό της το 1974, εδώ και τέσερα χρόνια είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, υπάρχουν, όμως, εκεί ξένα στρατεύματα κατοχής και ένα τείχος. Τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν και το τείχος πρέπει να πέσει. Αυτό είναι το χρέος μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας.
«Αν η Τουρκία θέλει να βρει ευρωπαϊκό δρόμο θα πρέπει να σέβεται ορισμένα πράγματα, η δε επίσκεψη Ερντογάν δείχνει ότι δε σέβεται τίποτα», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος.
Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης σημείωσε: «Τιμούμε τους αγωνιστές κι αυτούς έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου και στεκόμαστε αποφασιστικά κοντά στον κυπριακό λαό με στόχο την εθνική δικαίωση, τη λύση του κυπριακού και την επανένωση του λαού, την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής».
«Ο αγώνας συνεχίζεται για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, για μια Κύπρο ευρωπαϊκή, ελεύθερη, επανενωμένη και ανεξάρτητη, για μια λύση στο κυπριακό σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τώρα πια σύμφωνα και με τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Η σημερινή μέρα μας θυμίζει ότι η Τουρκία δεν έχει ιστορία, έχει ποινικό μητρώο και άρα καμμία θέση στην Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΝ με δήλωσή του,το μέλος της ΚΠΕ Πάνος Τριγάζης εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης.
Αμέσως μετά το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τα κόμματα, τις ένοπλες δυνάμεις και κυπριακές οργανώσεις στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Πηγή: cosmo.gr