Την απόφαση για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης - στα 65 έτη - ανδρών και γυναικών που απασχολούνται στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, αναμένεται να εκδώσει την Πέμπτη (26/3) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι Βρυξέλλες θα δώσουν διορία στην Ελλάδα 2-3 μήνες, προκειμένου να καταθέσει νέο Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε τι περίοδο προσαρμογής μας δίνει». Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, η κυβέρνηση θα επιλέξει να προχωρήσει σταδιακά στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, αρχίζοντας από το 2013.
Η καταδικαστική απόφαση οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος για τις κατηγορίες γυναικών στο Δημόσιο που συνταξιοδοτούνται πρόωρα και για το λόγο αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μαζικές αιτήσεις γυναικών για συνταξιοδότηση, προκειμένου να γλιτώσουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ποιες θίγει η απόφαση
Τις μητέρες ανηλίκων, γυναίκες με τρία παιδιά και ασφαλισμένες από το 1983 και μετά επηρεάζει η απόφαση των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, από την εφαρμογή της απόφασης θα θιγούν:
1) Οι γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.
2) Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.
3) Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
4) Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.
Ποιες δεν θίγονται
«Δεν χρειάζεται πανικός», γιατί η όποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν επηρεάζει όσους έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, υπογράμμισε η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η σύνταξη στα 65 έτη δεν θίγει περίπου 100.000 εργαζόμενες:
1) Τις γυναίκες που άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.
2) Τις ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.
Αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε το εγχώριο καθεστώς των ηλικιακών ορίων, με βαθύτερο σκοπό να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την ευρωαπόφαση για να ξανανοίξει το φάκελο του Ασφαλιστικού. Όπως διεμήνυσε, θα εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητές της προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ήδη, η πρώτη της κινητοποίηση για το θέμα προγραμματίζεται για την Πέμπτη στις 13.30 μπροστά από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βασ. Σοφίας 2), όπου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας.
Πηγή: cosmo.gr