Στο έλεος της τύχης του έχει αφεθεί ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, μετά την αποτυχία της ευρωπαϊκής απόπειρας για εκεχειρία, με την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίζει την Παρασκευή ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του εναντίον της Χαμάς όπως νομίζει.
Την πεποίθηση ότι η χερσαία επίθεση πλησιάζει επιτείνει και η άδεια που δόθηκε από τους Ισραηλινούς, μετά από επτά μέρες βομβαρδισμών για απομάκρυνση των ανθρώπων που έχουν ξένα διαβατήρια από τη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από αυτή την απόφαση 350 με 450 τυχεροί εγκατέλειψαν το πεδίο θανάτου που έχει γίνει η περιοχή.
Άφησαν πίσω τους τον ταλαιπωρημένο πληθυσμό που «σφυροκοπείται» χωρίς διακοπή εδώ και επτά μέρες. Σύμφωνα με ανταποκριτές η Γάζα είναι μία ισοπεδωμένη περιοχή σπαρμένη με ερείπια από τους βομβαρδισμούς και έρημη, πέραν από τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τους φούρνους.
Κι άλλα παιδιά νεκρά από τους βομβαρδισμούς
Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 425 μεταξύ των οποίων σύμφωνα με τον ΟΗΕ 25% είναι άμαχοι και όχι μέλη της Χαμάς. Ανθρωπιστική οργάνωση της Παλαιστίνης – σύμφωνα με το Reuters- κάνει λόγο για 40% αμάχων μεταξύ των νεκρών. Στο μεταξύ πάνω από 2.000 είναι οι τραυματίες, για τους οποίους δεν υπάρχουν φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό καθώς η βοήθεια φτάνει στη Γάζα «με το σταγονόμετρο» και οι ανάγκες είναι υπέρογκες.
Υπέρ των επιθέσεων, το 95% των Ισραηλινών
Ευρεία αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία του ισραηλινού λαού έχουν οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στα ύψη εκτινάχθηκε η δημοτικότητα του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Μααρίβ.
Όπως προκύπτει, υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων τάσσεται το 95% των Ισραηλινών, ενώ το 80% υποστηρίζει «ανεπιφύλακτα» την ισραηλινή επιχείρηση.
Λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 10ης Φεβρουαρίου στο Ισραήλ, το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει «περισσότερο θετική άποψη» για τον Εχούντ Μπαράκ, έναντι του 48% που δεν έχει αλλάξει θέση και 2,5% που διατηρεί αρνητική άποψη. Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, εξασφαλίζει 16 έδρες στην προσεχή 120μελή Κνεσέτ.
Πριν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων το Εργατικό Κόμμα εξασφάλιζε μόνο 12 έδρες στην ισραηλινή βουλή. Το Λικούντ, το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρίσκεται πολύ κοντά με το κυβερνών Καντίμα της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι: και τα δύο εξασφαλίζουν από 28 έδρες στην Κνεσέτ.
Το Λικούντ, ωστόσο, βρίσκεται σε καλύτερη θέση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης χάρη στην υποστήριξη των μικρών θρησκευτικών και των ακροδεξιών κομμάτων.
Σύμφωνα με το Reuters, από τους πρωινούς βομβαρδισμούς χτυπήθηκαν έξι σπίτια. Κοριτσάκι 14 χρονών πέθανε ακαριαία πιθανώς από καρδιακή προσβολή καθώς βόμβα χτύπησε το σπίτι της. Στο νότο της Γάζας ισραηλινός πύραυλος σκότωσε τρία παιδιά ηλικίας από 8 μέχρι 12 ετών, τα οποία έπαιζαν στο δρόμο, κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς. Ένα από τα παιδιά αποκεφαλίστηκε από το χτύπημα.
Το Reuters μεταφέρει τη μαρτυρία ενός νορβηγού γιατρού που εργάζεται στο νοσοκομείο Σίφα, ο οποίος δεν μπόρεσε να σώσει τη ζωή ενός τραυματισμένου παιδιού. «Αυτό είναι δολοφονία. Πρόκειται για παιδί» είπε ο γιατρός.
Ρεπορτάζ του Cnn μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο Ελ Γουάφα της Λωρίδας. Ο γιατρός Χαμίς Ελεσί αναφέρει ότι τέσσερα παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από βομβαρδισμό, άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί. Ο γιατρός πρόσθεσε ότι μέσα σε 24 ώρες σκοτώθηκαν 19 παιδιά κάτω από την ηλικία των 15 χρόνων. Οι γιατροί δεν έχουν πλέον τα μέσα να βοηθήσουν και εργάζονται κάτω από φοβερή πίεση ανάφερε ο Ελεσί. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε καύσιμα, ούτε τρόφιμα, ούτε φάρμακα», σημειώνει. Επίσης, έξι άνθρωποι από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου – ένας γιατρός, ένας βιολόγος και τέσσερις τραυματιοφορείς.
Τέσσερις ισραηλινοί νεκροί
Στο μεταξύ τέσσερις ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα από παλαιστινιακούς πυραύλους εκτοξευμένους από τη Γάζα, που βάλλονται στην τύχη κατά πόλεων στο νότο, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία – μεταξύ αυτών ήταν τρεις πολίτες – ενώ άλλοι 57 έχουν τραυματιστεί.
Λευκός Οίκος: «Αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ισραήλ»
Από τον Λευκό Οίκο έγινε η δήλωση την Παρασκευή πως το Ισραήλ θα αποφασίσει αν θα προβεί σε χερσαία επέμβαση στην Γάζα και προειδοποίησε ότι όποια επιχείρηση πρέπει να γίνει αποφεύγοντας τις απώλειες αμάχων και της διακοπής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου απέφυγε να απαντήσει για το αν οι ΗΠΑ θεωρούν δικαιολογημένη την χερσαία επέμβαση. «Δεν θέλω να μιλήσω για μία επέμβαση που δεν έχει πραγματοποιηθεί.. Αυτές είναι αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ισραήλ» δήλωσε. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για μία «διαρκή και σεβαστή» ειρήνη στη Γάζα. «Εργαζόμαστε για μία εκεχειρία που δεν θα επιτρέπει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, με τη Χαμάς να εκτοξεύει πυραύλους από τη Γάζα» δήλωσε η Ράις.
«Ημέρα Οργής» με όρκους εκδίκησης
Ημέρα Οργής για τον αραβικό κόσμο ήταν η Παρασκευή με χιλιάδες Παλαιστίνιους να διαδηλώνουν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη εναντίον του Ισραήλ με την αφορμή και της κηδείας του πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη της Χαμάς Νιζάρ Ραγιάν και ορκίστηκαν εκδίκηση.
Στρατιωτικοί της Χαμάς, από την κηδεία του Ραγιάν – ο οποίος σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στο σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμαλίγια μαζί με τις τέσσερις γυναίκες του και τα 11 παιδιά του – δήλωναν ότι θα πλήξουν τον Σιωνισμό και τα σιωνιστικά συμφέροντα παντού. «Μετά από αυτό το έγκλημα όλες οι προοπτικές είναι ανοιχτές μεταξύ αυτών και επιθέσεις αυτοκτονίας («μαρτυρικές επιθέσεις» όπως είπε) εναντίον της επιθετικότητας του Ισραήλ και εναντίον των σιωνιστικών συμφερόντων παντού. Ο θάνατος επιφέρει θάνατο και η καταστροφή φέρνει καταστροφή» δήλωσε ο Ισμαήλ Ρουντβάν, εκπρόσωπος της Χαμάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ραμάλα τα συνθήματα στρέφονταν κατά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Φατάχ, τους οποίους κατηγορούν για «συνεργασία» με τις ισραηλινές δυνάμεις. Ανάλογες πορείες διαμαρτυρίας σημειώθηκαν σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου.
Πηγή: cosmo.gr