Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι απέστειλε χιλιάδες εφέδρους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η στρατιωτική επιχείρηση εισέρχεται στην 17η ημέρα.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ είχε δηλώσει ότι ο ισραηλινός στρατός προσεγγίζει τους στόχους του και οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν. Όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, την Κυριακή (11/1) είχαν συνάντηση ο Όλμερτ, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, οι οποίοι αποφάσισαν να εντείνουν τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.
Πολλοί εκλαμβάνουν την προώθηση εφέδρων στη Λωρίδα της Γάζας ως μια προσπάθεια του Ισραήλ να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργήσει κεκτημένα, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησε 12 αεροπορικές επιδρομές. Η αεροπορία «έπληξε θέσεις αποθήκευσης όπλων σε σπίτια μελών της Χαμάς, σε σήραγγες απ' όπου διακινούνται όπλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. Από την έναρξη της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι{ στις 27 Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει διεξάγει κατά μέσο όρο 40 επιδρομές κάθε νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.
Εν τω μεταξύ, για τρίτη συνεχή νύχτα, καμιά ρουκέτα δεν ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Στο διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες με τη Χαμάς στο Κάιρο σημειώνουν πρόοδο. Στη περιοχή μεταβαίνει τη Δευτέρα (12/1), ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου ο Μπαράκ Ομπάμα.
Εν τω μεταξύ, ο ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β' – ο οποίος είχε στο Αμάν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς – απηύθυνε έκκληση «στη διεθνή κοινότητα, να εντείνει τις πιέσεις προς το Ισραήλ, ώστε να παύσουν αμέσως οι πολεμικές ενέργειες».
Στο ανακοινωθέν τονίζεται, επίσης, ότι εφεξής «μία ενιαία στάση των αραβικών κρατών κι η αποφυγή διαιρέσεων, μπορεί να εξουδετερώσει και τα σχέδια που έχει κατά νου το Ισραήλ και ταυτόχρονα, να συμβάλλει να προωθηθεί με αποφασιστικότητα η ιδέα της σύστασης», στο άμεσο μέλλον, «ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».
Μοιρασμένοι οι Γάλλοι
Μοιρασμένη εμφανίζεται η γαλλική κοινή γνώμη ως προς την απόδοση της ευθύνης για τα γεγονότα στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας CSA, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Aujourd’hui En France/Le Parisien.
Συγκεκριμένα, το 28% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς είναι εξίσου υπεύθυνες, ενώ το 23% υποδεικνύει τη Χαμάς ως αποκλειστική υπεύθυνη και το 18% δηλώνει ότι ευθύνεται μόνο το Ισραήλ. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους τρεις Γάλλους (ποσοστό 31% των 958 ενηλίκων που ερωτήθηκαν στο διάστημα 7 κι 8 Ιανουαρίου) επιλέγει να μην εκφέρει γνώμη.
Εν τω μεταξύ, την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό εξέφρασε ο νέος Μέγας Ραββίνος της Γαλλίας Ζιλ Μπερνέμ. Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro, ο Μέγας Ραββίνος τονίζει: «Eκφράζω τη λύπη μου, όπως και αυτή των ομοδόξων μου, προς τους αμάχους παλαιστινιακούς πληθυσμούς, και θλίβομαι που οι μαχητές της Χαμάς ολίσθησαν προς την θανατηφόρα αυτή ατραπό, που τους ξεπερνά και τους αλέθει».
Και πρόσθεσε: «Οι Εβραίοι της Γαλλίας παρακολουθούν με αγωνία τις μάχες που μαίνονται στη Γάζα. Είναι πολυάριθμοι δε εκείνοι που έχουν συγγενείς τους στο Ισραήλ και τρέμουν στην ιδέα των θυμάτων και των στρατιωτών, που όπως ο Γκιλάντ Σαλίτ, μπορεί να πέσουν θύματα απαγωγής».
Πηγή: cosmo.gr