Μία ακόμη ευκαιρία για αντιπαράθεση μεταξύ των σεισμολόγων παρείχε η ισχυρή δόνηση που ταρακούνησε τη Ν. Ελλάδα, την Πέμπτη (14/2).
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής των επιστημόνων που συνεργάζονται με την ομάδα ΒΑΝ, υποστηρίζει ότι η ομάδα του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου προέβλεψε τον σεισμό και κάνει λόγο για μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, στον δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Πριν από μία εβδομάδα στείλαμε στην Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου ειδοποίηση για σεισμό μεγάλου μεγέθους. Με προσωπική μου παρέμβαση εξέφρασα την ανησυχία μου, μέσω επιστολής, στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, στις 6 Φεβρουαρίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Π. κ. Μακρόπουλο και στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Σταυρακάκη».
Απαντώντας στον κ. Τσελέντη, ο κ. Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τα τελευταία δύο χρόνια κανείς δεν έχει υποβάλει κάποιο στοιχείο για την πρόγνωση σεισμού στην περιοχή της Μεθώνης. Η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσελέντης ήταν ενημερωτικού τύπου. Δεν υπήρχε σε αυτήν απολύτως κανένα στοιχείο για την περιοχή της Μεθώνης και ήταν τόσο γενικόλογη, που δεν υπήρχε θέμα αξιολόγησης». Σε αρωγή του κ. Παπαδόπουλου έσπευσε και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος επέμεινε ότι για τους σεισμούς της Πέμπτης δεν υπήρξε πρόβλεψη από καμμία επιστημονική ομάδα ούτε στάλθηκε κάποιο έγγραφο στις αρμόδιες αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι η αντιπαράθεση στους κόλπους των σεισμολόγων, σχετικά με τη δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών, σοβεί εδώ και δεκαετίες. Όπως, πάντως, υποστηρίζει ο δρ. Τζον Ραντλ, από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις στις Η.Π.Α., ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων ερευνητών στον τομέα της σεισμικής πρόβλεψης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του υπεδάφους έχουν άμεση σχέση με επικείμενους -σε μικρό χρονικό διάστημα- σεισμούς. Στις μεθόδους που εφαρμόζουμε στο Πανεπιστήμιο του Ντέιβις για την πρόβλεψη σεισμικής δραστηριότητας δεν την έχουμε υιοθετήσει. Κατά τη γνώμη μου, η συγκεκριμένη θεωρία πρέπει να δοκιμαστεί εκτενώς, για να μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε “υποσχόμενη”».
Το σίγουρο είναι ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ελλήνων σεισμολόγων θα συνεχιστούν, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στον μέσο πολίτη, ο οποίος περιμένει πιο υπεύθυνη στάση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Πηγή: cosmo.gr