Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν τα όσα ειπώθηκαν στον εορτασμό του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη. Παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» αναφέρθηκε με αλυτρωτικούς χαρακτηρισμούς στη Θεσσαλονίκη.
Στον ίδιο χώρο, στον τάφο του Αγίου Κυρίλλου που βρίσκεται στην Εκκλησία του Σαν Κλεμέντε στη Ρώμη, τελέστηκε από τον κ. Στέφανο επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε εξίσου προκλητικός λέγοντας ότι
«δεν θα ενταχθούμε στην Ευρώπη με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μόνο ως Μακεδόνες».
«Παρά το γεγονός ότι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ κάνει προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψει την ευρωατλαντική μας ενσωμάτωση, αρνούμενο την εθνική μας ταυτότητα και τη μοναδικότητά μας, εμείς είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ένταξη σε αυτούς τους θεσμούς με αξιοπρέπεια, ως έθνος του οποίου ο πολιτισμός και η γλώσσα αποτελούν έναν από τους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου που διοργανώθηκε στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.
Δηλώσεις Μπακογιάννη
Άμεση και «πύρινη» ήταν η αντίδραση της Αθήνας στα όσα ειπώθηκαν από τον επικεφαλής της σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας». Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:
«Τα όσα άκρως προκλητικά και απολύτως απαράδεκτα ειπώθηκαν σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας επιβεβαιώνουν:
» πρώτον, την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας, στάσης και πολιτικής, που επιμένει στην ανάγκη λύσης του προβλήματος της ονομασίας,
» δεύτερον, ότι για όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα αυτό θα γίνεται εργαλείο και όχημα ενός παρωχημένου και ανιστόρητου αλυτρωτισμού επικίνδυνου για την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα στην ευπαθή περιοχή των Βαλκανίων
» τρίτον, ότι η γειτονική χώρα για όσο χρόνο παραμένει δέσμια λογικών αλυτρωτισμού του παρελθόντος δεν μπορεί να προσβλέπει σε Ευρωπαϊκό και Ευρωατλαντικό μέλλον.
» Τέλος, επιβεβαιώνεται η ορθότητα των αποφάσεων του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι.
» Το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κάποιος είναι η άμεση καταδίκη από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων των όσων απαράδεκτων ειπώθηκαν σήμερα».
Το ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε: «Ο κ. Γκρούεφσκι, μπροστά στις εκλογές που έρχονται για τη χώρα του, χρειάζεται τη δικιά του 'δεξιά του Κυρίου'. Και απ' ό,τι φαίνεται του την προσφέρει».
Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι η κλοπή και χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων, δεν είναι μια απλή κλοπή της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού της. αλλά το εφαλτήριο για εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελληνική επικράτεια.
Ο κ. Γκρούεφσκι, ως επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της χώρας που συμμετείχε στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, στη Ρώμη, έγινε δεκτός το Σάββατο από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’.
«Συνομιλήσαμε με τον Πάπα για το πλέον επίκαιρο θέμα στη Μακεδονία σήμερα. Έδειξε ενδιαφέρον για το πρόβλημα που έχουμε με το όνομα και για την ενταξιακή πορεία μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Του ανέφερα ορισμένες λεπτομέρειες και τα προβλήματά μας σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Από το Βατικανό είχαμε, αλλά και συνεχίζουμε να έχουμε υποστήριξη», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι μετά τη συνάντηση με τον Ποντίφικα.
Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης τον Πάπα σχετικά με την κατασκευή του Μνημείου-Μουσείου της Αγίας Τερέζας στο κέντρο των Σκοπίων και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Αγίας Τερέζας, στις 20 Αυγούστου 2010, προκειμένου με την ευκαιρία αυτή να ευλογήσει το μνημείο.
Πηγή: haniotika-nea.gr