Οι Ισραηλινοί προελαύνουν στη Γάζα

Δημοσίευση: 13/01/2009 12:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
824 προβολές

Κλιμακώνονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζα. Χερσαίες δυνάμεις έχουν προσεγγίσει ήδη πυκνοκατοικημένες περιοχές και καταυλισμούς, ενώ θωρακισμένα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας (12/1) – υποστηριζόμενα από την αεροπορία – σε τρεις συνοικίες της Γάζας.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, τα άρματα μάχης προχώρησαν βαθιά μέσα στις συνοικίες Ταλ αλ-Χάουα, σεϊχ Αζλίν και Ζεϊτούν, στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας, ενώ παλαιστίνιοι μαχητές απάντησαν στους βομβαρδισμούς εκτοξεύοντας όλμους. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι έγιναν μάχες σε πολλές συνοικίες της πόλης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε περισσότερους από 60 στόχους, ενώ την ίδια ώρα τα ισραηλινά στρατεύματα προέλαυναν στις νότιες και ανατολικές συνοικίες της Πόλης της Γάζας.

Τη Δευτέρα τα ισραηλινά άρματα προχώρησαν αρκετές εκατοντάδες μέτρα στις περιοχές σεϊχ Αζλίν, Τούφα και Ζεϊτούν, συναντώντας αντίσταση από παλαιστίνιους μαχητές. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης. Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν επίσης στις κοινότητες Μπεϊτ Λάχια και Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 910 Παλαιστινίους – εκ των οποίων οι 292 παιδιά και 75 γυναίκες -, ενώ 13 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους – μεταξύ των οποίων τρεις πολίτες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ζήτησε από το Ισραήλ και τη Χαμάς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τονίζοντας ότι η σύρραξη έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων. Την Τρίτη (13/1) συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς προσανατολίζεται στην απόρριψη των προτάσεων εκεχειρίας της Αιγύπτου για τον τερματισμό της επιχείρησης του Ισραήλ, όπως αποκάλυψαν πολιτικές πηγές του Λιβάνου που πρόσκεινται στην ισλμαμιστική οργάνωση.

Ένταση μεταξύ Ισραήλ-Ιορδανίας

Ισραηλινή περίπολος δέχθηκε το πρωί της Τρίτης πυρά από το ιορδανικό έδαφος κοντά σε σημείο διέλευσης στο νότιο Ισραήλ χωρίς να υπάρχουν θύματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

«Μια περίπολος συνοριακών φρουρών κοντά στο σημείο διέλευσης Γιτζάκ Ράμπιν δέχτηκε πυρά αγνώστων από την Ιορδανία και απάντησε ανοίγοντας πυρ προς την κατεύθυνσή τους. Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν οι ένοπλοι» δήλωσε.

Η Ιορδανία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το περιστατικό. «Δεν γνωρίζουμε ότι ισραηλινή περίπολος δέχθηκε σήμερα το πρωί πυρά από το ιορδανικό έδαφος» δήλωσε ιορδανική πηγή που δεν κατονομάζεται, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές κυνηγοί πυροβολούν στην περιοχή αυτή, χωρίς αυτό να συνιστά στρατιωτικό συμβάν».

Τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια μεταξύ των δύο χωρών που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία το 1994.

Ισραηλινός καταδικάστηκε λόγω ανυπακοής

Ισραηλινός έφεδρος καταδικάσθηκε την Τρίτη σε φυλάκιση 14 ημερών για ανυπακοή επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της επιχείρησης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε τοπική οργάνωση που αντιτίθεται στην ισραηλινή κατοχή.

Ο 35χρονος έφεδρος του Μηχανικού δήλωσε, από την πλευρά του, ότι με την πράξη του θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων στην χερσαία επιχείρηση που εξαπολύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η οργάνωση Ομέτζ Γεσάρεβ (Το Θάρρος της Άρνησης), η οποία προτρέπει τους στρατιώτες να αρνούνται να υπηρετήσουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να μην διαιωνίζεται η ισραηλινή κατοχή.

Να σημειωθεί ότι από τις 27 Δεκεμβρίου άλλοι οκτώ έφεδροι έχουν προσφύγει στην οργάνωση για να τους παράσχει νομικές συμβουλές, από τους οποίους οι τρεις αρνήθηκαν τελικά να υπηρετήσουν στη Γάζα και από αυτούς οι δύο κατάφεραν να έλθουν σε φιλική συμφωνία με τους διοικητές τους, οι οποίοι δέχθηκαν αυτοί να μην πολεμήσουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Διαμαρτυρίες

Περίπου 90 οργανώσεις, στην πλειονότητά τους γαλλικές, πρόκειται να καταθέσουν την Τετάρτη (14/1) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) αγωγή κατά του Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου», όπως ανακοίνωσαν στο Παρίσι οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας.

Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, οι οργανώσεις αυτές θέλησαν να φέρουν τις κινητοποιήσεις «στο πεδίο του νόμου και της δικαιοσύνης για ν’ αποφευχθεί κάθε εκμετάλλευση και διολίσθησή τους», τόνισε ο ΜουλούντΑουνίτ, πρόεδρος της MRAP (Κίνημα κατά του Ρατσισμού και για την Φιλία μεταξύ των Λαών) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ζιλ Ντεβόρ, που συνέταξε το κείμενο της αγωγής, το «έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζεται από την «δυσανάλογη» χρήση βίας στην ισραηλινή επίθεση, από τον αριθμό των νεκρών αμάχων και των αγαθών των πολιτών που επλήγησαν.

Την Τετάρτη, αντιπροσωπεία κυρίως από την MRAP, την Ένωση Γάλλων Εβραίων για την Ειρήνη (UJFP) και την Παλαιστινιακή Αντίσταση, θα μεταβεί στο Μέγαρο την Ηλυσίων για να καταθέσει σχετικό αίτημα στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να προσφύγει αφ’ ενός στο ΣΑ του ΟΗΕ και αφ’ ετέρου στο CPI «για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη από τις 27 Δεκεμβρίου 2008».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας με επιστολή της εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της εναντίον των Ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη χειρότερη, όπως αναφέρεται, μέχρι σήμερα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, απαιτώντας την δημιουργία διεξόδου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

«Κάθε πράξη που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και οδηγεί στην απώλεια νεαρών παιδιών είναι αξιοκατάκριτη και συνεπώς άξια επίκρισης» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας Θεοφάνης Μάρας.

Πηγή: cosmo.gr