Η πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας για τη Νότια Οσετία φαίνεται να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο γεωργιανό έδαφος μέσω της Αμπχαζίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον σχεδόν όλο το έδαφος της Νότιας Οσετίας και προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες εντός γεωργιανού εδάφους, αναγκάζοντας το γεωργιανό στρατό να διαταχθεί γύρω από την πρωτεύουσα, Τιφλίδα, από φόβο ενδεχόμενης επίθεσης.
Ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα του γεωργιανού εδάφους και απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις για τη Νότια Οσετία.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά τη Δευτέρα (11/8) ότι προχώρησε πέραν των συνόρων της Αμπχαζίας, λέγοντας ότι εξαπέλυσε επίθεση στη γεωργιανή πόλη Σενάκι, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Αμπχαζίας-Γεωργίας. Εκπρόσωπος του ρωσικού Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση έγινε για την αποτροπή του βομβαρδισμού των ειρηνευτικών δυνάμεων από τους Γεωργιανούς και για να μην ανασυνταχτούν για να επιτεθούν εκ νέου κατά της Νότιας Οσετίας.
Η Γεωργία επιβεβαίωσε ότι ρωσικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού βρίσκονται στο Σενάκι όπως και ότι Ρώσοι βρίσκονται και στο Ζουγκντίντι, πόλη μέσα στην ζώνη ασφάλειας στο έδαφος της κυρίως Γεωργίας. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ακόμη ότι ο ρώσος διοικητής των δυνάμεων στην Αμπχαζία εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις γεωργιανές δυνάμεις ζητώντας να αφοπλιστούν ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα δεχτούν επίθεση.
Εν τω μεταξύ, μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι πληροφορίες για το αν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προελάσει προς το Γκόρι - που βρίσκεται εντός γεωργιανού εδάφους σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τιφλίδα - ήταν αντιφατικές. Η Γεωργία ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη, ενώ το ρωσικό υπουργείο διέψευσε την πληροφορία.
Η Ρωσία διατηρεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ειρηνευτικές δυνάμεις σε ζώνη ασφάλειας στα σύνορα Αμπχαζίας και Γεωργίας και σήμερα διαθέτει περίπου 9.000 στρατιώτες στην περιοχή.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την έναρξη των επιχειρήσεων 1.600 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Νότια Οσετία, ενώ 15 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι 70 έχουν τραυματιστεί. Ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι οι απώλειές της είναι κυρίως άμαχος πληθυσμός.
Το κλίμα που επικρατεί στο πολεμικό μέτωπο έχει μεταφερθεί και στη διπλωματική σκηνή, με τον ρώσο πρωθυπουργό και τον αμερικανό πρόεδρο να έχουν εμπλακεί σε ένα σκληρό bras de fer.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνεργάζονται με τη Γεωργία, εφόσον – όπως δήλωσε – γεωργιανά στρατεύματα επέστρεψαν από το Ιράκ με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον. «Δυστυχώς, ορισμένοι εταίροι μας αντί να μας βοηθούν, μας υπονομεύουν» είπε χαρακτηριστικά.
«Το μέγεθος του κυνισμού είναι εκπληκτικό. Προσπαθούν να κάνουν το μαύρο-άσπρο και το άσπρο-μαύρο και με επιδέξιο τρόπο να παρουσιάσουν τα θύματα αυτής της επίθεσης ως τους επιτιθέμενους και να επιρρίψουν την ευθύνη για τις συνέπειες της επίθεσης στα θύματα» πρόσθεσε ο Πούτιν, σε μια άμεση αναφορά στη Δύση.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γεωργίας ότι έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της ΕΕ για εκεχειρία, πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά έχει απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο. Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα -τα οποία χαρακτήρισε «ειρηνευτικές δυνάμεις» - θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία μέχρι να υπάρξει μία «λογική κατάληξη».
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι Ρωσία δεν θα είναι ποτέ «παθητικός παρατηρητής» της κατάστασης στον Καύκασο, αν και διεμήνυσε ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα «για να εξομαλύνει την κατάσταση στη Νότια Οσετία».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε λόγο για «δυσανάλογη αντίδραση της Ρωσίας», για την οποία έχει «εκφράσει την ανησυχία του», ενώ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Νότιας Οσετίας.
Εν τω μεταξύ, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Αμπχαζίας, Σεργκέι Μπάγκαπς, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη σημερινή γεωργιανή κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αδύνατος οποιοσδήποτε διάλογος με τη σημερινή γεωργιανή κυβέρνηση. Πρόκειται για κρατικούς εγκληματίες».
Και πρόσθεσε: «Ακόμη περισσότερο: οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αποκλείεται πριν από το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησής μας» που έχει στόχο «την επίλυση του προβλήματος του Κοντόρι», ενός τμήματος της Αμπχαζίας που κατέχουν οι γεωργιανές δυνάμεις.
ΕΕ και ΝΑΤΟ vs Ρωσίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στο γεωργιανό έδαφος, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Μόσχα για χρήση δυσανάλογης βίας.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο γεωργιανό έδαφος. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε ότι τα τελευταία γεγονότα όπως το να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα γεωργιανά σύνορα, αλλάζουν τη διάσταση της σύγκρουσης» ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστίνα Νάγκι, προσθέτοντας ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ ζητά τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοοπ Σέφερ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για τη δυσανάλογη βία που ασκούν οι Ρώσοι και την έλλειψη από μέρους τους σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», προσθέτοντας ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος και η εκτόξευση πυραύλων δεν έχουν καμία σχέση με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της».
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η ελληνική διπλωματία εμφανίζεται αμήχανη απέναντι στην κρίση με την Νότια Οσετία.
Πηγή: cosmo.gr