Πυρετός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη. Όπως προκύπτει από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, οι επιλογές των υποψηφίων φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Την Παρασκευή 15 Μαΐου θα πάρουν τη σκυτάλη οι μαθητές των ενιαίων λυκείων, ομάδα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων. Θα διαγωνιστούν 91.320 μαθητές, 88.262 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εννιακόσιες εβδομήντα θέσεις περισσότερες από πέρυσι. Οι υποψήφιοι από φέτος θα επωφελούνται από σειρά αλλαγών που τίθενται σε ισχύ. Έχουν πλέον το δικαίωμα, ύστερα από αίτηση, να δουν το γραπτό τους μετά τη βαθμολόγησή του.
Ο πρώτος βαθμολογητής δεν επιτρέπεται να σημειώνει τις διορθώσεις του πάνω στο δοκίμιο, προκειμένου να μην επηρεάζεται ο δεύτερος και στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, το κομμάτι της παραγωγής δοκιμίου θα βαθμολογείται πλέον με 40 μονάδες στις 100 αντί για 50 που ίσχυε ως πέρσι, με τις γλωσσικές ασκήσεις να αυξάνουν τη βαθμολογία τους κατά 10 μονάδες και από 25 να παίρνουν 35 στις 100.
Στα μηχανογραφικά τους δελτία οι υποψήφιοι θα αντικρίσουν φέτος 16 νέα τμήματα, τα οποία καταμερίζονται σε 14 πόλεις της χώρας. Τρία είναι τα ΑΕΙ εκ των οποίων 2 ιδρύονται στην Κομοτηνή και 1 στη Λήμνο, ενώ 13 είναι τα νέα ΤΕΙ. Δύο στα Γρεβενά και από 1 σε Κοζάνη, Καλαμάτα, Μεσολόγγι, Άγιο Νικόλαο Κρήτης, Αμαλιάδα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Σέρρες και Δράμα.
Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, που καλύπτει το κομμάτι της δημόσιας τάξης και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, που καλύπτει το πεδίο των τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την ομαλή διεξαγωγή των φετινών εξετάσεων, που θα διαρκέσουν συνολικά.
Πηγή: haniotika-nea.gr