"Ώρα μηδέν" για τη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσίευση: 05/01/2009 11:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1422 προβολές

Η «ώρα μηδέν» έχει σημάνει για τον πληθυσμό της Γάζας μετά την εισβολή στη στενή λωρίδα γης, των ισραηλινών τανκ και των ενόπλων δυνάμεων το βράδυ του Σαββάτου. Οι μάχες διεξάγονται πλέον σώμα με σώμα μέσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, ενώ το ισραηλινό σφυροκόπημα από αέρος συνεχίζεται.

Ο θάνατος παραμονεύει πλέον παντού τους εγκλωβισμένους κατοίκους της Γάζας οι οποίοι υποφέρουν από έλλειψη των βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό και το νερό. Το βράδυ του Σαββάτου – ενώ διεξαγόταν η εισβολή – 250.000 κάτοικοι της Γάζας βρίσκονταν στο σκοτάδι.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να κρατήσει «μερικές μέρες» ενώ η Χαμάς – που συνεχίζει να μάχεται κατά της επέμβασης μέσα στη Γάζα προειδοποίησε ότι «η Γάζα θα γίνει νεκροταφείο για τους Ισραηλινούς» - δηλώσεις που διαγράφουν μία μάχη μέχρις εσχάτων με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι δυνάμεις της Χαμάς απαντούν στα ισραηλινά αυτόματα όπλα και στις οβίδες των τανκ με ρουκέτες και όλμους.
«Ψηφιακός πόλεμος» Ισραήλ – Χαμάς

Παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει και στο Διαδίκτυο με «πεδία» - μεταξύ άλλων - το YouTube, το Facebook. Ισραηλινοί στρατιωτικοί φορείς αλλά και η Χαμάς, μέσω Ίντερνετ μεταδίδουν τη δική τους πλευρά της αλήθειας, σε έναν πόλεμο «προπαγάνδας.

"Κομμένη στα δύο"

Την Κυριακή – ενώ η ισραηλινή επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» βρίσκεται στη δεύτερη φάση της- η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται κομμένη στα δύο καθώς ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκόψει τμήμα που οριοθετείται από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι το τείχος που περικλείει την μήκους 40 χιλιομέτρων Λωρίδα. Ο αποκλεισμός γίνεται κατά μήκους του δρόμου Σαλά αλ Ντιν έχοντας εγκολπώσει την βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν.

Σύμφωνα με το Reuters οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από την πόλης της Γάζας, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος του παλαιστινιακού πληθυσμού ενώ επιθέσεις πραγματοποιούνται σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, σπέρνοντας το θάνατο.

Δήλωση Εχούντ Όλμερτ

«Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα πριν ξεκινήσει την επιχείρηση. Ήταν μία κίνηση αναπόφευκτη» δήλωσε την Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης. «Στόχος μας ειναι να σταματήσουμε τις εχθροπραξίες εκ μέρους της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και των πολιτών του και να φέρουμε σημαντική αλλαγή στην κατάσταση που επικρατεί στο νότιο Ισραήλ» δήλωσε ο Όλμερτ. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε στο BBC οτι στόχος του Ισραήλ δεν ειναι η κατάληψη της περιοχής της Γάζας, αλλά να εκριζώσουν τη Χαμάς με στόχο να σταματήσουν τις βολές πυραύλων από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Πάνω από σαράντα νεκροί την Κυριακή - Πάνω από 500 μέχρι στιγμής

Την Κυριακή πάνω από 40 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από τις μάχες – οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι – ενώ μία ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε από οβίδα που έριξε ισραηλινό άρμα μάχης στο αυτοκίνητό τους κοντά στην πόλη. Στους 200 έφτασαν οι τραυματίες την Κυριακή σύφμωνα με το ΑΠΕ. Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει πλέον τους 500. Σύμφωνα με το Reuters ισραηλινά πυρά διασχίζουν τον αέρα προς όλες τις κατευθύνεις εισχωρώντας μέσα σε σπίτια, σε πολυσύχναστες αγορές κ.α. δημιουργώντας μία κατάσταση χάους μέσα στην οποία κανείς δεν είναι ασφαλής.

Από επίθεση στο εμπορικό κέντρο της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν. Ισραηλινή οβίδα σκότωσε και διαμέλισε δύο παιδιά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, όπως μεταφέρει το Reuters. «Πολίτες σκοτώνονται, σφαίρες τραυματίζουν σοβαρά τα σώματα των ανθρώπων, θραύσματα εισχωρούν στα σώματα των ανθρώπων και στα σπίτια τους, άνθρωποι «πετσοκόβονται». Όλοι είναι τρομοκρατημένοι» αναφέρει γιατρός του Ερυθρού Σταυρού.

Νεκρός ισραηλινός στρατιώτης

Σημειώνεται ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 32 τραυματίστηκαν κατά την ισραηλινή χερσαία επιδρομή. Η Χαμάς ισχυρίζεται ακόμη οτι κρατά αιχμαλώτους δύο ισραηλινούς στρατιώτες, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από τον ισραηλινό στρατό.
Μάχες σημειώνονται στο βόρειο μέρος της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον πρώην εβραϊκό καταυλισμό της Νετζαρίμ, βόρεια της πόλης της Γάζας. Ολονύκτιος βομβαρδισμός σημειώθηκε και στην πόλη της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, χωρίς να διεξάγεται χερσαία επίθεση στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό από την χερσαία επέμβαση έχουν πληγεί μέχρι στιγμής 40 στόχοι - μεταξύ αυτών και περάσματα μέσω των οποίων περνά οπλισμός. Από τα ίδια περάσματα περνούν εφόδια μέσα στην περιοχή.

Στο μεταξύ παρά την απόφαση ανώτατού δικαστηρίου του Ισραήλ για άδεια σε ξένους δημιοσιογράφους να επισκεφτούν τη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν επιτρέψει ακόμη την πρόσβαση - ούτε στους δημοσιογράφους του CNN. Ισραηλινές δυνάμεις -σύμφωνα με το Aljazeera- έχουν καταλάβει επίσης τον τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς Al Aqsa και μέσω αυτού στέλνουν μηνύματα στους ηγέτες της Χαμάς καλώντας τους να παραδόσουν τα όπλα.

Διπλωματικό «πεδίο»

Στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να διατυπώσει κοινή θέση για κατάπαυση του πυρός, μετά την άρνηση των ΗΠΑ να προσχωρήσουν σε αυτή. Ο πρέσβης των ΗΠΑ Alejandro Wollf δήλωσε ότι μία ανακοίνωση που θα επέκρινε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς δεν θα βοηθούσε την επίλυση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πρόσφατα ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις επιθέσεις της Χαμάς με τον τρόπο που θεωρεί» ενώ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται προς την κατεύθυνση μίας εκεχειρίας που δεν θα επιτρέψει να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση, με τη Χαμάς να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους».

Ντικ Τσέινι: «Δεν ζήτησε άδεια το Ισραήλ»

Τη θέση ότι οι Ισραηλινοί «δεν ζήτησαν ούτε την άδεια, αλλά ούτε την έγκρισή μας» υποστήριξε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι σε συνέντευξή του στο CBS. Ο ίδιος σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει πολλές φορές ανακοινώσει πως «δεν επιθυμεί να καταφύγει στη στρατιωτική βία, αλλά αν δεν σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών, δεν θα έχει άλλη επιλογή».

«Για να εξαρθρώσεις μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση, πιστεύω πως οι Ισραηλινοί πιθανώς να θεώρησαν πως οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν και πρέπει να περάσουν στις χερσαίες επιχειρήσεις για να καταλάβουν τα σημεία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι της Χαμάς» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εκ μέρους του «Κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή θα προσπαθήσει να θέσει σε εφαρμογή διάλογο μεταξύ των Ισραηλινών και της Φατάχ, ενώ την Δευτέρα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα φτάσει στην περιοχή για συνομιλίες. Η περιοδεία Σαρκοζί θα περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, τη Συρία και τον Λίβανο.

Συνέντευξη Σαρκοζί στον λιβανικό Τύπο

«Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ καθιστά αναγκαία και ακόμα πιο επείγουσα την εκεχειρία» δήλωσε ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στον Τύπο του Λιβάνου. «Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας καταδικάσαμε αυτήν την επίθεση γιατί απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα ειρήνης και καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αποστολή βοήθειας στο λαό της Γάζας. Θα επαναλάβω στις ισραηλινές αρχές ότι είναι απολύτως απαραίτητο να επιτρέψουν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», υπογραμμίζει ο γάλλος πρόεδρος.

«Όμως θέλω επίσης να επαναλάβω πως καταδικάζουμε το ίδιο έντονα τη συνέχιση των επιθέσεων με πυραύλους, που αποτελούν απαράδεκτη πρόκληση. Η Χαμάς που αποφάσισε να διακόψει την εκεχειρία και να συνεχίσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, φέρει βαριά ευθύνη για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα», καταλήγει ο Σαρκοζί.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να ζητήσει από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, «να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ» για να θέσει τέρμα στις επιθέσεις του στη Γάζα. «Η παλαιστινιακή διοίκηση ενεργεί με όλα τα μέσα για να θέσει τέρμα στην επίθεση στη Γάζα. Αύριο θα δεχτούμε τον γάλλο πρόεδρο και θα του ζητήσουμε, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έναρξη συνόδου παλαιστίνιων ηγετών στην Ραμάλα.

Έκκληση προς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για ανακωχή απεύθυνε την Κυριακή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετέχει σε αποστολή διεθνών παρατηρητών στην περιοχή.
«Είναι απόλυτα αναγκαίο να σταματήσει η βία στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε από την πλευρά της η αρμόδια Επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ από την Πράγα.

«Συγνώμη λάθος» από την τσεχική προεδρία της ΕΕ

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός απηύθυνε στις δύο πλευρές ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών – η χώρα του οποίου από την 1η Ιανουαρίου έχει αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, μετά τη Γαλλία- ο οποίος ανασκεύασε και δήλωση του πρωθυπουργού Τοπολάνεκ, για «αμυντική επιχείρηση» του Ισραήλ.

Ο κ. Τοπολάνεκ είχε δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του πως η ισραηλινή χερσαία επέμβαση είναι «μάλλον αμυντική παρά επιθετική», πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προεδρεύοντα Νικολά Σαρκοζί.

«Ακόμη και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα ενός κράτους να υπερασπιστεί εαυτόν δεν δίδει την άδεια για ενέργειες που πλήττουν μαζικά τους αμάχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ενώ για τη δήλωση του εκπροσώπου, είπε ότι πρόκειται για παρεξήγηση και παρέπεμψε σε διορθωτική δήλωση που έκανε αργότερα η εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών. Η κ. Οπλετάλοβα είχε τονίσει ότι η θέση που εξέφρασε η Τσεχία «άλλαξε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων».

Άνγκελα Μέρκελ

Έκκληση για εκεχειρία «που θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ» απηύθυνε η καγκελάριος Μέρκελ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ σημείωσε ότι «είναι επείγον, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να δούμε πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για εκεχειρία».

Γκόρντον Μπράουν

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή. Πιστεύω ότι ο κόσμος εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία», υπογράμμισε ο Γκόρντον Μπράουν, διαχωρίζοντας τη θέση του από την δήλωση της τσεχικής προεδρίας. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε σχεδόν αμέσως είναι να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για μια άμεση εκεχειρία», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη

Την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μένει αδρανής, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα αποτελούν πολύ αρνητική εξέλιξη». Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η χερσαία επίθεση επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση και την επικίνδυνη αστάθεια της περιοχής.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κομβικό ρόλο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Η βία δεν είναι λύση. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι χερσαίες επιχειρήσεις και να επιτευχθεί εκεχειρία», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων (εκεχειρία – ανθρωπιστική βοήθεια – ειρηνευτική διαδικασία), που, όπως είπε, ήταν εξαρχής η ελληνική θέση και αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 30 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. «Θα πρέπει επίσης, να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης Διεθνούς παρουσίας -όπως για παράδειγμα Διεθνών Παρατηρητών- στην περιοχή», κατέληξε.

Στο μεταξύ και η Ρωσία, η οποία έχει εκφράσει την ανησυχία της αναμένεται να στείλει απεσταλμένο στην περιοχή. Πρόκειται για τον Αλεξαντερ Σαλτάνοφ, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μεντβέντεφ για τη Μέση Ανατολή. «Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα είναι μια πηγή πολύ μεγάλης ανησυχίας. (...) Είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε τέρμα, χωρίς καθυστέρηση, στα δεινά του πληθυσμού των αμάχων και από τις δυο πλευρές, να σταματήσουμε το λουτρό αίματος, και να διασφαλίσουμε μια αμοιβαία εκεχειρία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: cosmo.gr